Leif Boork och Jenni Asserholt.
SDHL 1

Ett viktigt test inför VM: ”Tagit ett steg i rätt riktning”

ANNONS

Hemma-VM kommer allt närmare. I helgen får Damkronorna chansen att göra en avstämning när det är dags för en fyrnationsturnering i Uppsala. Lagkaptenen Jenni Asserholt är spänd av förväntan.
– Jag tycker att vi har tagit ett steg i rätt riktning försvarsmässigt, säger Linköpings stjärnforward till hockeysverige.se.

I kväll, klockan 19.00, fortsätter Damkronorna jakten mot VM-formen med att inleda fyrnationersturneringen i Uppsala. I första matchen möter man Ryssland, i morgon Tyskland och på söndag avslutar man med match mot Finland.

Förbundskaptenen Leif Boork har valt att satsa på flera spännande nya namn, men även en hel del tjejer som varit med tidigare. En av dom är Jenni Asserholt, som dessutom är kapten på skutan. Till vardags spelar Asserholt i ett Linköping som har vunnit 18 raka matcher i Riksserien.
– Det har varit en ganska ny situation för mig, alltså att vara i ett topplag på det här sättet. Samtidigt är det varit lite nytt att vara kapten för ett lag med så många toppspelare. Vi har ändå fått ihop gruppen på ett väldigt bra sätt även om det är många åsikter och viljor, säger Jenni Asserholt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker att det är jätteroligt och inspirerande att testa den delen av ledarrollen. Med tanke på att vi har 18 raka vinster innan jul så har det flutit på ganska bra.
– Vi har en väldigt bra kravnivå i vardagsmiljön med hård konkurrens på träningen. Det är också därifrån jag tror framgången kommer.

Är det konkurrensen på träningarna och nivån på spelartruppen som gör att ni som lag hela tiden växer menar du?
– Ja, absolut. Om man tänker på spelarna vi värvat in som exempelvis Pernilla Winberg, Jennifer Wakefield, Melinda Olsson och Ingrid Morset, är alla dom är toppspelare i Riksserien sedan tidigare. Jennifer tillhörde även toppspelarna i Kanadas OS-lag.
– Det är otroligt bra spelare som kommit in vilket har gjort att fjolårets andrafemma den här säsongen blivit tredjefemma samtidigt som det, som sagt var, har ökat konkurrensen oerhört mycket på träningarna. Det tar ett tag innan man hittar sin roll i laget och gruppen, men nu tycker jag att det går åt rätt håll för allihop.

EN ALLTFÖR OJÄMN RIKSSERIE

Foto: Ronnie Rönnkvist

Tyvärr är Riksserien i dagsläget en ojämn serie, vilket Jenni Asserholt håller med om. Men hon tror också att det kommer bli en skillnad på seriens kvalité redan till nästa säsong.
– Jag tycker att Modo, AIK, Leksand och Brynäs är dom lagen som oftast håller en jämn nivå. Sedan kan Munksund vara lite upp och ner medan SDE och Sundsvall har det väldigt tufft att hänga med.
– Det ska bli roligt med Djurgården, som förmodligen kommer kvala upp, och även att Färjestad satsar jättehårt på sitt damlag. Jag hoppas fler storklubbar vågar satsa på att få med lag i Riksserien.

På landslagssamlingen finns det bara en spelare med från dom sämst placerade lagen i Riksserien. Det är Annie Svedin som vi till vardags hittar i Sundsvall.
– Annie Svedin har varit i Ohio State under fyra år och kom nu hem till Sundsvall eftersom hon ville bo där hon kommer ifrån. Hon är otroligt bra fysiskt. Jag har pratat en del med henne och det hon sagt är det skiljer ganska mycket på nivån i laget och att hon har ett ganska stort lass att dra.
– Samtidigt är det bra att det finns sådana spelare ute i dom här lagen så man får se vilken träningskultur som behövs för att vara på den här nivån plus då att min sprider kunskap till dom yngre tjejerna.

I kväll startar alltså fyranationersturneringen i Uppsala med match för Damkronorna mot Ryssland.
– Senast vi spelade var i Kamloops där vi mötte Kanada, USA och Finland. Den här gången är det lite andra lag och Ryssland, som vi möter i kväll, har vi inte så bra koll på den här säsongen. Det har hänt ganska mycket där efter OS.
– Tyskland har vi heller inte spelat mot den här säsongen. Det ska bli spännande och framför allt roliga matcher nu när vi får möta dom här lagen första gången den här säsongen. Finland har vi ändå ganska bra koll på. Dom har ett väldigt spelskickligt lag.
– Jag tycker att vi har tagit ett steg i rätt riktning försvarsmässigt, men vi har samtidigt med många nya spelare i den här turneringen eftersom Leif Boork vill ta en chans att testa lite spelare samtidigt som han vill öka konkurrensen om platserna i landslaget också, vilket han gör helt rätt i.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”MÅLVAKTSSPELET SKILJER VÄLDIGT MYCKET”

Har ryskorna samma härliga skridskoåkning och så kallat ”klapp-klapp-spel” som man är van att se deras herrlag spela med?
– Ryskorna har oftast ett väldigt bra passningsspel samtidigt som dom spelar tufft fysiskt och är hårda kroppen. Det gäller att vi tar kommandot redan från början, gå in i närkamperna och visar att det verkligen är vi som bestämmer här.
– Dessutom tycker jag att målvaktsspelet skiljer väldigt mycket mellan oss och Ryssland. Vi har Kim Martin och Sara Grahn här nu och som visar toppform. Vi ska utmana deras målvakter, lägga mycket puckar på mål och gå retur eftersom att dom då kommer att få det jobbigt.

Ni vann mot Finland senast och nu kommer dom säkert till Uppsala med en ganska stor revanschlusta, hur tänker du kring det?
– Vi har vunnit mot Finland först två gånger på Åland och efter det i bronsmatchen i Kamloops-turneringen. Jag vet att dom är otroligt revanschsugna.
– Finska tjejerna har haft ganska mycket puck och varit det spelförande laget i dom matcherna. Det kan vara ganska tufft mentalt att förlora sådana matcher. Jag tycker samtidigt att vi har visat ett bra tålamod och följt vår gameplan.

Med tanke på att ni är många nya tjejer i gruppen, hur viktig är din roll som lagkapten?
– Till exempel har vi fått in en tjej född 1996, Nathalie Ferno. Hon spelar mellan mig och Pernilla Winberg. Det är också vi två som varit med längst i landslaget.
– Det jag tycker är viktigt är att låta dom här unga tjejerna komma in och ta plats, att få känna sig fria i sin roll och visa upp sina kvalitéer. Går man in och ställer och styr för mycket tror jag att det finns en risk att man börjar tänka för mycket.
– Som lagkapten vill jag låta dom ta för sig mycket. Är det något speciellt man ser efter hand så kan man ta det då. Det viktigaste är ändå att dom får känna sig välkomna och att man är en i gruppen så man vågar gå ut och prestera.

Varför ska man ta ett avbrott i julhandeln för att se Damkronorna spela i Metallåtervinning Arena ikväll och under helgen?
– Jag tycker att det hänt otroligt mycket inom damhockeyn senaste två säsongerna. Det är värt att gå dit och kolla, ge en chans att se vilka fantastiska tekniska kvalitéer många av tjejerna i det här laget har.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL