San José

Han hade svarat för fyra assist på sina fem första NHL-matcher. I natt passade den regerande svenske mästaren Melker Karlsson på att göra sitt första NHL-mål – med god hjälp från Anaheim Ducks danska målvakt Frederik Andersen. Trots det gick hans San José Sharks förlorande, 2-3, ur mötet med Kalifornien-rivalen.

Han har inte haft någon speciellt produktiv höst i AHL med Worcester Sharks. Där sköt Melker Karlsson fyra mål och hade ytterligare fyra assist på de 20 matcher han hann spela innan San José Sharks kallade upp honom till NHL. Bland de stora gossarna har det gått desto bättre för 24-åringen.

Trots att han spelar i en av de lägre formationerna har poängen trillat in i match efter match. Inför nattens bortamöte med Anaheim Ducks hade centern från Lycksele svarat för fyra assist på fem matcher. I match nummer sex kom så det första målet.

Vid ställningen 1-1 i den tredje perioden klev Karlsson fram längs högerkanten och sköt ett till synes harmlöst skott som slank in mellan benen på Anaheims danske keeper Frederik Andersen. Det var kort och gott en målvaktstavla, men Melker Karlssons glädje var naturligtvis inte mindre för det.

Nu var Melker Karlsson inte den enda svensken att skjuta sitt första NHL-mål i den här matchen. I den första perioden hade Rickard Rakell hittat rätt för första gången i sin 47:e grundseriematch när han gav Anaheim Ducks en 1-0-ledning. 21-åringen gjorde dock mål i Stanley Cup-slutspelet i våras och hade således fått uppleva känslan tidigare.

Nu utnyttjade stockholmaren en kombination av klantigt försvarsspel och en valhänt målvaktsinsats när han slog in ledningsmålet efter en gynnsam studs framför kassen.
– Pucken landade på mitt klubblad framför målet. Det kändes bra för mig och var en stor lättnad. Nu är julen räddad, sade Rakell till AP efter matchen.

Anaheim hämtade sig efter att ha hamnat i underläge via Melker Karlssons 2-1-mål i tredje perioden. Cam Fowler kvitterade med drygt fyra minuter kvar att spela och tvingade fram en förlängning där Ryan Kesler blev matchvinnare med säsongens tolfte mål efter blott 58 sekunder.

Med sina 51 poäng är Ducks bäst i NHL före Pittsburgh Penguins (49) och Chicago Blackhawks (48).

Anaheim – San José 3-2 (0-0, 1-0, 1-2, 1-0)