Patrik Norén.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han tvingades bort från Leksand efter att laget tagit klivet upp i SHL. Det senaste ett och ett halvt året har Patrik Norén använt till att etablera sig som en pålitlig allsvensk back. I dag är han glad över läropengen han får i Almtuna – och glad över att slippa röran i Leksand.
– Det är ganska skönt att inte behöva vara med om den turbulensen. Det brukar alltid storma kring Leksand, men nu får man stå på en annan sida av det, vilket känns bra, säger backen till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patrik Norén har snabbt växt ut till en av Hockeyallsvenskans mest spännande backar. Med fem mål och totalt 14 poäng 34 matcher är han poängmässigt Almtunas bästa back den här säsongen. Då hör det till saken att det som han själv tycker att han har utvecklat mest under det senaste året är sitt defensiva spel.

Säsongen 2012/13 var han med och spelade upp Leksand till SHL. Men då det var dags för nedsläpp i SHL lånades Patrik Norén ut till Timrå i Hockeyallsvenskan.
– Det jag utvecklade i Timrå var framförallt offensiven. Jag hamnade i ett litet fack i Leksand där det kändes som att jag varken var offensiv eller defensiv och jag spelade egentligen bara fem mot fem där.
– När jag sedan kom till Timrå så lossnade direkt mot Södertälje. Jag gjorde mål och på den vägen var det, berättar Patrik Norén när hockeysverige.se träffar honom i hans nya hemstad Uppsala.

Blev det en offensiv kick att få göra det här målet?
– Ja, precis. Sedan fick jag ett stort förtroende under hela den säsongen. Timrå satsade verkligen på mig offensivt och jag fick spela mycket. I vissa matcher fick jag till och med spela dubbla powerplay, så det här blev en riktig nytändning för mig.
– Innan dess var det kanske tre säsonger tidigare som jag spelat powerplay senast. Defensiven blev kanske lite hämmad där, men ”Ante” (Karlsson) och Roffe (Nilsson) sa åt mig att spela på och spela mitt spel. Dom tyckte att jag hade mycket offensiv i mig som man vill få ut på något sätt.

”SKÖNT ATT INTE BEHÖVA VARA MED OM TURBULENSEN”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots framgångarna i Timrå blev det ingen fortsättning i klubben då låneavtalet med Leksand gick ut.
– Jag hade mycket väl kunnat tänka mig att stanna, absolut. Timrå förlängde väldigt fort med alla sina egna spelare och jag tror att man förlängde med i stort sett alla sina backar på en gång.
– ”Nubben” (Kent Norberg) ringde mig och sa att man skulle skära ner i budgeten inför den här säsongen. Det fanns inte plats för mig då helt enkelt. Jag och ”Nubben” hade ett väldigt bra snack och han tackade mig för en väldigt bra säsong. Han ville gärna ha mig kvar sa han, men det gick helt enkelt inte.

Var det en besvikelse för dig att inte få vara kvar i det Leksand du hade hjälpt upp i SHL?
– Klart att när man varit med på hela resan, jag vet inte hur många år som vi försökte att gå upp, och till slut gick upp vill man i alla fall få chansen.
– När jag kom till Timrå var det ändå så att jag hittade glädjen i hockeyn på ett annat sätt eftersom jag fick ett så pass stort förtroende där. Besvikelsen just då var kanske inte något som jag tänkte på. Det var mer efteråt som jag tänkte ”fan jag ville få chansen i SHL med Leksand”.

Fanns det någon dialog under säsongen om en eventuell återkomst till Leksand under säsongen mellan dig och dåvarande sportchefen Tommy Salo eller någon annan i klubben?
– Inte mycket egentligen. Jag skulle vara i Timrå under fyra matcher till att börja med. Då ringde Salo och sa att han tyckte jag skulle vara kvar och köra månad för månad för att se hur det skulle gå.
– Han pratade inte med mig speciellt mycket mer, men han förhörde sig säkert med min agent (Jacob Hedin).

Hur tänker du kring turbulensen som varit i Leksand den här säsongen?
– Det är ganska skönt att inte behöva vara med om den turbulensen. Det brukar alltid storma kring Leksand, men nu får man stå på en annan sida av det, vilket känns bra.
– Jag vill såklart att det ska gå bra för Leksand eftersom jag känner många i laget, men det är ju rörigt där, säger Norén med ett leende.

”RAGGE HAR VARIT PÅ MIG HELA ÅRET”

Niklas Eriksson.

Ny klubbadress efter Timrå blev Almtuna. Där återförenades Norén med sin tidigare tränare i Leksand, Niklas Eriksson.
– Jag har bibehållit mitt offensiva spel från Timrå den här säsongen, men framför allt har jag hittat tillbaka till min starka defensiv. ”Ragge” (Marcus Ragnarsson) har varit på mig hela året och kör detaljer hela tiden och vi jobbar stenhårt varje dag.

Vilka är detaljerna som Marcus Ragnarsson nöter på?
– Allting egentligen. Allt från hur man ska ligga rätt med klubban till hur man ska placera kroppen. Han kommer med väldigt många bra råd och han har ju varit med ett tag och spelat en massa matcher i NHL. Varje tips är bra grejer. Smågrejer som kanske inte alla andra tänker på men som är viktiga.

Är det här tips och råd som gett dig en bättre defensiv?
– Jag vet faktiskt inte. ”Nicke” (Niklas Eriksson) har alltid sett mig som att jag spelar väldigt aggressivt defensivt. Nu har han varit på mig om att jag ska spela mitt aggressiva spel och det är kanske därför som det känns bättre nu.

Hur viktig var Niklas Eriksson för ditt val av ny klubb?
– Viktig såklart. Jag har haft ”Nicke” både i junior- och A-laget i Leksand. Han ringde mig direkt efter säsongen i Timrå och ville snacka. Då började tankarna gå att det skulle vara kul att spela i Almtuna. Speciellt eftersom jag visste att många av mina kompisar skulle dit.

Många, även Patrik Norén, pratar om tryggheten i Niklas Erikssons ledarskap. Något som vi låter Norén få utveckla.
– Han är väldigt lugn, harmonisk och stressar aldrig upp sig. Jag tror att det är två gånger som man sett honom riktigt arg den här säsongen. Lugnet och att han jobbar metodiskt tycker jag är hans styrka.

Norén har kontrakt med Almtuna till och med säsongen 2015/16, men givetvis lockar spel i SHL redan nästan säsong.
– Klart att man vill till SHL. Det vore dumt att säga något annat. Eftersom jag inte fick chansen förra säsongen så vill jag så fort som möjligt till SHL. Skulle det inte bli så trivs jag ändå väldigt bra i Almtuna.

Är det några SHL-klubbar som redan har hört av sig till dig inför nästa säsong?
– Inte vad jag vet. Jag har heller inte pratat med min agent på ett tag.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”VI KAN NOG SKRÄLLA TILL DET”

Almtuna ligger just nu sjua i Hockeyallsvenskan och med det på en playoffplats. Vi ber Patrik Norén utveckla vad han tycker är styrkan i det här laget.
– Vi har ett dynamiskt lag där vi har fyra femmor som är jäkligt jobbiga att möta. Det känns som att alla lag har det tufft mot oss och att vi kan rubba alla lag eftersom vi åker så mycket skridskor.
– Att sätta press är lite av den moderna hockeyn vilket vi också försöker att göra. Vi spelar aggressivt över hela banan, vilket jag tycket att vi gjort bra under hela säsongen. Nu har det svajat lite grann i december månad, men vår styrka är att vi är så skridskostarka.

Patrik Norén tror att det här laget kan nå riktigt långt.
– Om vi tar oss till spel om platser i SHL då tror jag att vi blir en riktigt jobbig överraskning för övriga lagen. Om vi skulle hamna i en hockeyallsvensk final eller få möta något SHL-lag så tror jag inte att dom kommer få det så kul när dom kommer till Metallåtervinningen. Vi kan nog skrälla till det.

Hur vill du beskriva gruppen vid sidan av hockeyn?
– Det är en väldigt bra stämning i laget. Jag vet inte om man kan säga det men vi har ett ungt lag och jag känner mig ung själv fast jag är 22 år, ha ha…
– Vi har väldigt roligt och en bra mix där vi har några äldre killar som ”Honken” (Johan Holmqvist).

Hur viktig är Johan Holmqvist med sin NHL-rutin för det här laget?
– Han betyder väldigt mycket. Inte bara för hans målvaktsspel i sig, det har betytt oerhört mycket det med, utan personen tror jag betyder lika mycket. Han sprider ett lugn och det märks att han varit med länge.
– Med oss backar pratar han väldigt mycket med hela tiden och hjälper oss på ett väldigt bra sätt. Han har egentligen bra åsikter om alla delar i spelet.

Just nu ligger Leksand sist i SHL, lockar det att få möta ditt gamla gäng i ett playoff?
– (Skratt) Det hade varit minst sagt intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *