TV-PUCKSHÖG? Ja, Washington firade som om de vunnit Stanley Cup, eller kanske TV-pucken, efter Troy Brouwers avgörande mål.
Washington

Här avgör han Winter Classic i slutsekunderna – efter omdiskuterat domslut

ANNONS

Årets Winter Classic lär bli ett av de allra mest ihågkomna. 2015 öppnades upp på bästa möjliga sätt, med en riktig rysare som avgjordes i slutsekunderna när Troy Brouwer sänkte sin gamla arbetsgivare Chicago.

För sjunde gången inleddes ett nytt år med en utomhusmatch i NHL. En match som går under namnet Winter Classic, och som i år spelades mellan Washington och Chicago på Nationals Park i den amerikanska huvudstaden. Och årets upplaga levde sannerligen upp till namnet.

I några plusgrader, och en stekande sol, inleddes matchen på utsatt tid trots att just solen var ett visst orosmoment för spelarna. Niklas Hjalmarsson menade till och med att matchen inleddes under farliga omständigheter.
– Det var ganska tufft, om jag ska vara ärlig. Jag tycker det var svårt att se pucken, och det kändes farligt där ute på isen. Som tur var skadades ingen. I den andra och tredje perioden, när solen gått ner, var det perfekta förutsättningar, sa svensken till ESPN.

Det var Washington som inledde bäst i solen. Eric Fehr sköt 1-0, och superstjärnan Alex Ovetjkin utökade ledningen till 2-0 efter drygt halva perioden. Just Ovetjkin var en av planens absolut bästa spelare, och han hade bland annat två ramträffar utöver målet.
– Det här är något jag kommer minnas för en lång tid framöver. Hela dagen var helt fantastisk. Den här upplevelsen var något utöver det vanliga, sa Washingtons kapten till nhl.com.

AVGJORDE INFÖR SIN PAPPA

Chicago slet sig in i matchen, och sköt först 2-1 genom Patrick Sharp, och i den andra perioden satte Brendon Saad 2-2. Ett mål som såg ut att bli det sista under ordinarie matchtid. Men, med 1:13 kvar att spela kom ett mycket omdiskuterat domslut som skulle avgöra matchen. Det var nämligen då som Jonathan Toews visades ut för en mycket tveksam hakning.
– Jag tycker inte han skulle ha blåst där, men det är ju bara min åsikt. Man håller inte med om alla domslut som tas där ute, sa Chicago-kaptenen diplomatiskt.

Och i det efterföljande powerplayet kom avgörandet. Troy Brouwer tog hand om en lös puck, och vispade in 3-2 med 13 sekunder kvar att spela. Ett personligt viktigt mål för Brouwer, som hade sin pappa på ett sällsynt besök. Pappan fick en stroke 2010, och kan inte ofta se sitt barn spela ishockey.
– Så som jag känner min pappa sitter han nog med lite tårar i ögonen nu, sa en känslosam Brouwer till ESPN.

Samtliga sex svenskar som deltog i klassikern lämnade isen poänglösa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch