x1 BäckmanFoto: Skärmdump/CMORE

Sju minuter in på första perioden i mötet mellan Skellefteå och Frölunda kom tacklingen som skakade om det vi inom media brukar kalla för alla.
Du kan se tacklingen här.

Frölundas veteranback Christian Bäckman hade pucken i egen zon och skulle göra ett uppspel när Skellefteås Pär Lindholm kom åkande och satte in en stenhård tackling som träffade Bäckman illa.

Bäckman föll – till synes omedelbart medvetslös – till isen och blev liggande i tio minuter innan man hade fixerat nacken på honom och kunde föra honom på bår av isen och föra honom vidare till sjukhus.

De tio minuterna från tacklingen fram till Bäckman började rullas av isen var dramatiska, men glädjande nog slängde Frölundabacken upp armen och en tumme upp vid utrullningen och visade att saker och ting åtminstone var under omständigheterna bra.
– Han återhämtade sig ju snabbt på isen, men jag vet inte hur det är med honom nu, säger kaptenen Joel Lundqvist till C More.

På frågan om vad Bäckman sagt i samband med smällen svarade Lundqvist:
– Jag vill inte uttala mig om det, men han kommunicerade ju med läkarteamet och så där, men mer än så vill jag inte säga.

– Det verkar bra, han verkar ha fått en kraftig hjärnskakning dock men vid en första anblick ska det vara bra, förklarade tränaren Roger Rönnberg senare under matchen.

Lindholm fick matchstraff för huvudtackling och matchen kunde återupptas igen tretton minuter efter tacklingen.

Annons:
 • pacman_42

  Utvisning eller ej är en svår fråga på denna situationen. Inga intentioner att träffa huvudet, men då Bäckman är låg i situationen så blir det så ändå, men träffen tar först i bröstet vad jag kan se). Det skall bli intressant att se vad disciplinnämnden tycker om denna tacklingen.

  Enligt min bedömning så blir det svårt för spelarna att tackla alls framöver om det blir avstängning på denna. Men skall det vara utvisning? Jag kan inte reglerna, men om man blir avstängd för denna, hur skall man då våga tackla framifrån?

  • Ante18

   Ja, det kommer att bli lika intressant att se vad disciplinnämnden säger om tacklingen som det är att se Per Ledin uttala sig om respekt.

  • NorrlandsGuld

   Tacklingen tar klockrent i huvudet (main point of contact) och leder till skada. Hur kan du tro att det inte bli avstängning? Bara Forsbergs tackling är fulare (eftersom det är en armbåge) denna är lika allvarlig (axelkåpan är lika hård som en armbåge).

   • Ante18

    Ja, då ser du nog andra saker än vad vi andra kan se, för av de bilder jag sett av situationen ser det snarare ut som att skadan uppstår på grund av att spelarnas huvuden slår emot varandra, inte på grund av en axel mot huvudet.

 • Dropp

  Kul att ni letat fram ett klipp på tacklingen! när det gäller video(dvs youtube) till folket så är SHL rena rama DDR.
  mina åsikter om tacklingen behåller jag till mig själv och min fysiska omgivning ;)

 • NorrlandsGuld

  Vad jag kan se är det axel mot huvud. Lindholm tycks lätta från isen före kollisionen (hoppar?). Bäckman medvetslös direkt vid träff. Ser riktigt otäckt ut. Sättet Bäckmans huvud rör sig vid kollisionen gör det tydligt att tacklingen tar direkt i huvudet. Eftersom Bäckman aldrig haft hjärnskakning tidigare i karriären har han goda chanser att sviterna inte bli alltför allvarliga. I annat fall kunde tacklingen mycket väl ha avslutat en karriär….

 • Joel Karlsson

  Tacklingen är långt ifrån en styggelse i sig. Den är inte blindside, kommer rakt framifrån och Bäckman (säger själv att han hinner) se Lindholm komma och är beredd på en smäll. Man kan även se – om man ser hela sekvensen och inte bara den Moritz-knåpade med enbart tacklingen – att Lindholm tidigt bestämmer sig för att tackla, tar fart och att Bäckman ser detta när han vänder upp. Där ligger också förklaringen till varför tacklingen blir då våldsam, Lindholm kommer helt enkelt med en sjuhelvetes fart och lättar från isen vid moment of impact. Där kan man också diskutera tacklarens ansvar och ifall det är rimligt att gå in så förbannat hårt i en situation man aldrig kan veta ifall den leder till skador. Likheterna med McDonells tackling i CHL på Kabanov är förövrigt många.

  Med det sagt måste man ändå kunna konstatera att en tackling som tar i huvudet – oavsiktligt eller inte – ska leda till MP, det är inget att diskutera kan jag tycka.