Joel Lundqvist
SHL

Frölundakaptenen: ”Min säsong har varit ett mörker”

ANNONS

Frölundas spel har svajat betänkligt mot slutet även om man vann senaste matchen, den i CHL mot Kärpät. Lagets kapten Joel Lundqvist är inte heller den som rosat marknaden den här säsongen. Inte om han själv får säga det i alla fall. ”Bara” fyra mål och totalt åtta poäng på 36 matcher så här långt.
– Min säsong har varit ett mörker personligen, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se med ett inte allt för glatt skratt och fortsätter:
– Man har väl försökt göra sitt jobb och så vidare, men det har varit för dåligt av mig rent personligen. Jag hoppas att jag kan stegra det härifrån och vara som bäst nu på våren. Jag är inte nöjd på något sätt, så är det ju.

Joel Lundqvist har gått från att vara en plusspelare i plus/minus- statistiken förra säsongen till inför kvällens match ligga på minus 14.
– Klart att det är bedrövligt på så sätt. Man analyserar varje match. Vissa matcher räcker det att man ställer sig på isen så smäller det och i någon match fick jag minus fast jag satt i båset, ha ha…
– Det har varit lite uppförsbacke, men det är bara jag själv som kan vända på det. Jag vet hur jag vill spela mitt spel och jag har legat där jag vill ligga för få gånger den här säsongen. Jag ser framåt nu och vill göra en riktigt bra vårsäsong istället

Hur tänker du mentalt för att varje morgon se framåt mot nya utmaningar i stället för att snegla bakåt på en säsong som du själv säger har varit bedrövlig?
– Att se framåt är just vad det här handlar om. Självklart ska man väl lära sig någonting av det som har varit, att kolla vad som gått snett och vad man gjort där ute. Det blir lätt att när det går emot så börjar man överjobba vissa situationer. Man får inte riktigt den där kylan i spelet som man vill ha.
– Jag känner ändå att jag jobbar på, men att jag, som sagt var, överjobbar en del. Det blir inte mycket bättre av det utan det gäller att hålla lite kyla i situationen också.

Varför har Frölundas spel svajat på ett nästan märkligt svagt senaste tiden?
– Det har varit svårt mot slutet, självklart, med tanke på hösten vi hade. Vi kändes stabila som lag och hade också ett bra spel. Sedan kom den här svackan vi haft spel och resultatmässigt.
– Nu har vi tryckt på en del detaljer i försvarsspelet som gör att jag hoppas att vi hittar tillbaka dit vi har varit.

Är det just försvarsspelet som inte fungerat fullt ut mot slutet?
– Vi har inte gjort överdrivet mycket mål under säsongen även om vi har haft spelövertag i matcherna. Vi blir känsliga när vi släpper in mål med tanke på att vi inte ligger på en speciellt hög målproduktion framåt. Det är i alla fall en av orsakerna, tycker jag, till att vi förlorat en hel del på slutet.

Frölunda har under säsongen spelat i CHL, men att man skulle känna sig sliten efter det och att spelat många matcher under säsongen är inget som Joel Lundqvist vill hålla med om.
– Nej, det tycker jag inte. Klart att det kändes lite i höstas, men samtidigt spelar alla lag mycket matcher. Det är inget vi vill skylla på bara för att vi hamnat där vi hamnat i den här förlustraden.
– Jag tycker att det handlar om att vi kommit ifrån lite det vi skulle göra som lag, framförallt då i spelet utan puck. Det har egentligen ingenting med allt matchande att göra.

Känner du att det finns någon form av stress i gruppen nu då ni inte vunnit i den utsträckning som ni kanske hade hoppats på?
– Nej, det tycker jag inte. Självklart, att förlora så pass många matcher i rad är aldrig bra. Vi hade skapat oss en bra position ett tag, men nu gäller det, som sagt var, att hitta tillbaka dit vi var.
– Vi gjorde en bra match senast i CHL-semin. Det tar vi med oss nu då vi har två tuffa matcher i helgen.

Vad betydde segern mot Kärpät för kvällens match och fortsättningen?
– Jag tror att den segern var viktig. Framförallt med tanke på detaljerna i spelet som vi har pratat om i gruppen, att känna att vi på väg, åt rätt håll och där vi vill vara spelmässigt. Det gäller att vi visar i kommande matcher att vi har tagit till oss det här nu.

I kväll möter Frölunda Skellefteå, en match som Joel Lundqvist ser mycket fram emot.
– Det brukar vara bra matcher mot Skellefteå med mycket fart. Vi gjorde en riktigt bra match mot dom hemma senast, men tyvärr lyckades Skellefteå vinna. Vi är ute efter revansch och det ska bli kul att åka upp dit och knäppa dom på poängen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL