Marcus Sörensen.
SHL

Djurgårdens målkung har kaptenen som förebild: ”Har betytt oerhört mycket”

ANNONS

Han är en av seriens hetaste spelare, och många vill se Djurgårdens målspruta Marcus Sörensen i Tre Kronor. Och Sörensen själv skulle inte vara rädd att hoppa på det tåget.
– Det är en dröm jag alltid har haft, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Marcus Sörensen har varit en av SHL:s mest sevärda spelare den här säsongen. Förra säsongen då han spelade i Hockeyallsvenskan med sitt Djurgården svarade han för 13 mål på 43 matcher.

Tony Zabel

Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här säsongen, men nu i SHL, har Sörensen efter 35 matcher gjort 15 mål samtidigt som ryktena kring landslagsspel för 22-åringen börjar ta fart på allvar.
– Marcus Sörensens betydelse för Djurgården? Framförallt har han varit med här i Djurgården sedan juniortiden. Efter det drog han iväg några år men kom sedan tillbaka. Framförallt står Sörensen för framtiden, en ung entusiasm och sedan vill han alltid tävla. Om vi ser till vad vi tycker att ordet Järnkamin står för så är han på väg åt det hållet.
– Han är tuff i skallen och i sin åkning. Han tar sig in på mål hela tiden och på så vis tycker jag att börjat växa in den kostymen där vi kan kalla honom Järnkamin, säger Tony Zabel som Sörensen haft både som junior och seniortränare när vi träffar honom och Marcus Sörensen på Hovet i Stockholm.

Marcus Sörensen själv är mer blygsam när vi ber honom förklara varför han verkar vara mer bekväm med att spela i SHL jämfört med Hockeyallsvenskan.
– Man tar väl steg framåt varje säsong. Jag har tagit ett bra steg den här säsongen, men jag kände att jag hade en bra säsong redan förra året. Det gäller nu bara att bygga vidare på den.
– Sedan har jag fått mycket förtroende från tränarna. Jag får spel i viktiga sekvenser samtidigt som jag får mycket extrachanser också.

Kan du vara med konkret när det gäller din utveckling den här säsongen?
– Jag tycker att jag blivit stabilare på skridskorna. Även fast jag har samma skridskoåkning fortfarande så utnyttjar jag den på ett annat sätt. Sedan tränar man på små saker dagligen. Bland annat fysiken som gjort att jag blivit starkare hela tiden.

Precis som Djurgården har Marcus Sörensens säsong gått lite upp och ner, men i det stora hela är han ändå nöjd med sin prestation efter 35 spelade matcher.
– Som du säger så har säsongen hittills varit lite upp och ner, precis som lagets. Jag har ändå haft en bra lägsta nivå hela tiden och krigat varje dag.
– Säsongen har varit helt okej hittills, men för att den ska bli godkänd vill jag komma till slutspel och göra bra ifrån mig där också.

Joakim Eriksson

”Hörrö grabben, jag ska lära dig allt jag kan”, säger kanske Jocke Eriksson här.

En spelare som betytt mycket för Marcus Sörensens kedjekamrat Joakim Eriksson.
– Han har betytt otroligt mycket, det måste jag säga. Jocke har hjälpt mig så pass mycket. Han vet vad han är bra på och vad jag är bra på. Vi utnyttjar det till max.
– Jocke är lite smartare, släpper puckarna i rätt läge samtidigt som han säger till mig då och då vart jag ska åka för att hitta dom här ytorna som jag inte trodde fanns, säger Marcus Sörensen med ett leende.

I torsdagens match mot Linköping fick Marcus Sörensen även chansen att spela med klubbens nyförvärv från HV 71, Marcus Nilson.
– Det var jättekul. Det var tre säsonger sedan han spelade i Djurgården och den säsongen fick jag också chansen att vara uppe här och spelade några matcher. Då spelade vi aldrig i samma femma, men jag tycker verkligen det känns jättebra att spela tillsammans med Marcus nu. Dessutom är han en väldigt bra hockeyspelare.

När du lämnade Djurgården för Skellefteå inför säsongen 2010/11 kom du att lånas ut till Borås större delen av tiden. Vad betydde den här säsongen för dig?
– Nja, inte mer än någon annan höll jag på att säga. Man tar steg för steg i utvecklingen och det är viktigt att ta dom stegen som passar dig bäst och inte ha för bråttom. Jag hittade min väg och det känns väldigt bra.

Du fick väl ändå en hel del istid av coachen Per Ljusteräng, det måste varit nyttig för dig trots allt?
– Jo, visst var det så. Jag fick en stor roll där och det tog man med sig då man kom hit till Djurgården och Hockeyallsvenskan. Efter säsongen i Borås har jag hittills verkligen haft tre jättebra år i Djurgården.

Ishockey, SHL, DjurgŒrden - VŠxjš

Foto: Bildbyrån

Många vill se att Marcus Sörensen ska få chansen i Tre Kronor redan den här säsongen, men landslagsspel är inget som han själv tänker speciellt mycket på.
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag försöker tänka på varje match här och vi har väldigt viktiga matcher för vår del närmaste tiden. Jag försöker göra mitt bästa och köra varje dag. Det är då man utvecklas också.

Om landslagschansen kommer, hur tänker du då?
– Att det vore otroligt kul. Det är en dröm som jag också alltid har haft, att få spela i Tre Kronor. Det vore en väldigt häftig upplevelse.

Djurgården ligger inför kvällens match på en niondeplats i tabellen och vad lagets styrka som nykomling är finns det ingen tvekan om enligt Sörensen.
– Vår styrka är moralen. Alla i laget bär djurgårdströjan på ett väldigt bra sätt. Vi krigar varje dag och det finns inte en gång vi ger upp oavsett vad resultatet är. Det finns en väldigt stor arbetsmoral i det här laget där alla jobbar väldigt hårt för varandra.

Ni har sju poäng ner till negativ kvalplats, hur mycket kikar du själv på tabelläget?
– Det enda jag tänker på är att vi måste vinna matcher. Jag kollar inte så mycket på tabellen utan det handlar om att vi måste börja ta trepoängare.

Ikväll möter Djurgården HV71 på Hovet. Ett HV71 som just nu ligger tvåa i SHL-tabellen.
– Det är tre poäng som gäller. Vi kommer gå igenom vad dom är bra på och vad vi ska utnyttja.

Vad är HV71 bra på?
– HV71 har väldigt skickliga forwards. Bra målvakt och bra forwards. Sammantaget är man absolut ett bra lag, men här hemma är det vi som ska ta tre poäng.

Djurgården plockade hem Marcus Nilson från just HV 71, hur gärna vill ni vinna den här matchen för honom?
– Vi ville vinna matchen mot Linköping för Marcus, men det fick vi inte. Vi ska inte förlora kvällens match också utan, som sagt var, vi ska ha tre poäng.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL