Nyheter

Blakes oväntade gest mot Norström: ”Jag var förvånad och chockad”

ANNONS

Los Angeles gav Rob Blake den ultimata äran då de hissade hans tröja till taket.
Rob Blake valde att dela det ögonblicket med sin familj – och Mattias Norström.
– Jag var förvånad och chockad, säger Norström till hockeysverige.se.

(LOS ANGELES/Hockeysverige.se)

Rob Blake är en av Los Angeles största spelare genom tiderna. Den gamle storbacken har gjort 14 säsonger i klubben, varav åtta som kapten i laget, och var större delen av karriären en av ligans bästa backar.

Han valdes i vinter in i Hall of Fame och det var föga förvånande att klubben valde att pensionera hans nummer.

Flera tidigare lagkamrater närvarade vid ceremonin som genomfördes innan nattens match mot Anaheim. Bland dem fanns mångårige backpartnern Mattias Norström. När det 20-talet gamla lagkompisarna stod i spelargången innan de skulle presenteras klev Blake fram till Norström.
– Var beredd i slutet på mitt tal, sa han till sin gamla kompis.

Hela ceremonin fortlöpte som tröjceremonier ofta gör, med fina tal och jubel från publiken. Men när det var Blakes tur att tala inför själva tröjhissandet stod han för ett oväntat drag –  i slutet av talet bad han Norström att komma upp och ansluta till hans familj när de skulle se fanan hissas till taket.
– Jag trodde han skulle kalla upp några spelare men jag trodde inte att han skulle göra det där. Jag var förvånad och chockad, men samtidigt inte beroende på den personen han är. Vad ska man säga, det är en ära att få vara med på det sättet. Jag menar, han har spelat med spelare som Wayne Gretzky, Luc Robitaille, Ray Bourque, ”Foppa”, Joe Sakic och så vidare, och så får jag den äran.

Blake kände att han ville dela den äran på grund av de sju år de gjorde tillsammans som backpartners.
– Jag tänkte på det för några veckor sedan. Jag visste att han skulle komma för vi träffades vid Hall of Fame i november. För mig är han den killen jag förmodligen spelade mest med under min karriär här, så det var passande och lämpligt att ha honom där, förklarar Blake.

Norström var själv en av dem som höll tal och han tryckte på verkligen på vilken otrolig betydelse Blake haft för hans egen karriär. Bland annat sa Norström att Blake är den som haft störst inverkan på hans karriär sen han kom till NHL.
– Nu blev det så kort men det var vad jag ville belysa, betydelsen han haft för min karriär och ännu viktigare den otroliga betydelse han haft som person. Hockeyn är vårt liv men när man hamnar runt personer som han får man alltid känslan av att det finns viktigare saker, säger Norström och fortsätter:
– Vi gör vad vi kan och ibland kliver vi över gränsen för att vinna, men man får ändå alltid den känslan med honom. Han står med båda fötterna på jorden, han har gjort det rakt igenom sin karriär och gör det än idag.

Luc Robitaille höll ett känslosamt tal där han berättade om en familj med tre allvarligt sjuka barn. Blake hade bjudit dem på match och när barnen älskat det köpte han säsongskort till familjen. Det fortsatte han med år efter år, även efter han lämnat Kings.
– Jag har träffat hela den familjen och vetat om det. Två av sönerna har gått bort och en av dem begravdes med en Kings-tröja. Det viktiga är i grund och botten hur man berör folk runtom sig. Om man hamnar i en situation som är förunnad, som vi som spelar i den här ligan gör, att man ändå någonstans ser att det finns andra saker än att göra snygga mål och tacklingar eller att vinna Stanley Cup, säger Norström.

Han menar att Blake verkligen visade vägen när det gällde den biten.
– Att man har förebilder som honom, som inte bara snackar. Andra kan sitta och säga att det här är viktigt för mig men att att sen göra det…

Det är inte självklart.
– Det är inte det, men han har konsekvent varit den personen rakt igenom sin karriär.

Norström själv fick ett väldigt varmt mottagande när han presenteras på isen innan ceremonin.
– Det är alltid kul (att komma tillbaka). Det enda man önskar, och det är ren avundsjuka, är att man skulle ha fått vara med och ta en Stanley Cup till den här staden. Men just i och med den spelartypen jag var, jag gjorde aldrig några stora mål eller läckra dragningar, så betyder det oerhört mycket att komma tillbaka och fortfarande få den här uppskattningen av en publik som följt en under många år.

Se hela ceremonin nedan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch