Christer Englund
SHL

Förbundsbasen om den ekonomiska krisen: ”Klubbarna har tappat i scoutningen”

ANNONS

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ofta, allt för ofta, hör man om svenska hockeyklubbars ganska svaga ekonomi. Ofta målas det upp bilder över att det är olika samarbeten med kommunerna som inte klickat på det sätt man önskar. Frågan är dock hur svensk hockey mår efter att man gång efter annan får slaget i ansiktet att det finns klubbar som har Kronofogden stående vid dörren med ett konkurshot i handen?

Hockeysverige.se reste till Svenska Ishockeyförbundet för att träffa svensk hockeys starkaste man, ordförande Christer Englund, för att få veta hur hans tankar går när dom här konkurshoten mot hockeyklubbar gång efter annan tonar upp som svarta moln i horisonten. Här följer en intervju i två delar med Englund. Del 2 kommer imorgon på hockeysverige.se.
– Klart att man blir bekymrad. Om vi blickar i backspegeln så satte vi en gång i tiden upp ekonomiska krav. För Hockeyligan var det från 2001 som man måste ha en ekonomi i balans för att kunna delta. När det gäller allsvenska klubbarna så kom samma krav fyra eller fem år senare.
– Om man tittar på det som händer nu och den allt stegrande utvecklingen så är det klart att jag är bekymrad på det sättet att, och det har jag respekt för, att ordföranden i olika klubbar ser i första hand till sin egna förening. Ser jag det däremot övergripande från svensk hockeys sida är jag orolig för att vi får föreningar som inte fullföljer sina säsonger. Det innebär att man tagit sig vatten över huvudet. Man har då inte tagit höjd för att det kan hända saker och det bekymrar mig.

Som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, sätter du dig in i varje klubbs problematik?
– Nej. Vi har en licensnämnd som är suveräna på att fatta sina beslut. Förbundsstyrelsen kan inte överpröva licensnämnden. Om någon klubb överklagar ett beslut är det till Riksidrottsnämnden som man får vända sig till. Vi tar det formella beslutet att en klubb som inte klarar prövningen också ska flyttas i tävlingssystemet.
– Däremot när vi får en sammanställning från SHL, Hockeyallsvenskan eller Division 1 föreningar, när man då ser trenderna behöver du inte vara allt för ekonomiskt bevandrad för att se att vi just nu har en ekonomisk utveckling som är negativ för våra klubbar.

Vad ser du som det största problemet hos klubbarna som hamnar i en taskig ekonomisk situation?
– Jag har svårt att gå in på varje enskild klubb. Grundläggande handlar det om bristen på hockeyspelare. Om vi tittar på hur stor del av spelartruppen som står för lönen i A-laget så kan man konstatera att man måste ta tag i den kostnadsutvecklingen.
– Resandet kommer man inte ifrån om man inte vill gå tillbaka till att åka buss, men det tror jag inte är aktuellt. Däremot när man tittar på lönerna, nu vet inte jag hur alla kontrakten ser ut, så måste man ha en mer differentierad lönesättning. Men eftersom spelare är en bristvara så finns det en risk för att vissa överbetalas.
– En annan sak jag tycker att man har tappat på senaste åren är scoutingen. Idag värvar man spelare som man efter två månader konstaterar inte ska vara deras organisationer. Det är ingen tvekan om att många klubbar sitter med kontrakt som innebär att man får sitta betala löner trots att spelaren inte är kvar i klubben, något som man med bra scouting förmodligen hade kunna undanröjt.

Många klubbar hamnar idag i knäet på sina kommuner. Det kan handla om uppköp eller icke uppköp av ishallar eller andra ting som berör både klubben och kommunen. Det här gör att man både som klubb och kommun hamnar i en beroendeställning av varandra.
– Om jag vänder på det så är hockeylaget många gånger det enda skyltfönster man har för att synas som kommun. Man kan då fråga sig var är värdet för kommunen att ha ett lag på elitnivå?
– Jag har bott i Gävle, Sundsvall och så vidare och kan konstatera att ha en elitidrott i stan har ett ganska betydelsefullt värde. Vilken prislapp den ska ha är det nog upp till kommunerna själva att uppskatta värdet på. Sedan kan man fråga sig vad exempelvis Timrå hade varit utan Timrå IK:s hockeylag? Sundsvall vet alla vad det är men hockeyn i Timrå har gjort att även deras Timrå kommun blivit känt genom att man under så många år har verkat inom svensk ishockey.

Kan det inte vara farligt när klubbarna hamnar i beroende ställning hos kommunerna?
– Jag vet att det finns dom som tycker att det här är en form av ekonomisk dopning på det sättet att vissa föreningar får det här stödet medan andra, inte minst här i Stockholmsregionen, inte får någon som helst support och stöd för att bedriva elithockey.
– På det här viset tillförs det ändå pengar till hockey. Jag tror inte att vi skulle må bra av om orten som Leksand, Örnsköldsvik med flera dog ut på grund av att det inte finns ett samhällsintresse från kommunerna att stötta laget.

Dom senaste två klubbarna som aviserat att ekonomin krisar är Almtuna och Timrå, kan förbundet på något vis gå in att backa upp dom i kontakten med kommunen?
– Det är klubbarnas ansvar. Ska vi gå in ekonomisk eller bidra på något sätt vill jag nog se hur klubbarna använder sina pengar. Jag tror inte klubbarna är intresserade av att ge oss någon insyn i dom frågorna.
– Däremot, om klubbarna på något annat sätt vill ha hjälp av förbundet i kontakter på olika sätt mot politiker e t c så är vi absolut beredda att ställa upp och hjälpa till.

Är det för många lycksökare bland ledarna i svensk elithockey som mest är där för att göra ett avtryck?
– Jag vill inte kalla dom lycksökare. Däremot tror jag att gå från en stol i näringslivet, där det är krassa pengar och man vidtar åtgärder om pengarna inte kommer in i den omfattning man budgeterat för och därmed kan skära i kostnaderna, den omställningen är ganska stor.
– I vissa klubbar bygger ekonomin på att man ska gå till slutspel. Att kalkylera med det är något man bör undvika. Alla som håller på med en sådan här verksamhet vet att går det dåligt så tappar man publik.
– Tappar man 500 åskådare per match under 25 hemmamatcher så är det direkt många miljoner som vi pratar om. Det är också vad som oftast hamnar på sista raden när man tittar på årsresultaten. Jag har förespråkat att man borde hitta en modell för lönetak och diskutera ett bonus system. När jag själv spelade så fick vi bonus på antal åskådare. Det var bara att konstatera att när vi spelade bra fyllde vi Hovet. Spelade vi inte bra var det halvtomma läktare.
– Vi vet idag att 55-60 % av intäkterna kommer från sponsring och Tv-avtal. Resten är biljettintäkter. Om hälften av biljettintäkterna kunde vara för ett bonussystem så har man i alla fall en trygghet när man ska hantera ekonomin sett över hela säsongen. Dom här frågorna tror jag är lite för svåra att komma överens om.

Del 2 av intervjun med Christer Englund kommer under tisdagen på hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan