Julia ÅbergFoto: Ronnie Rönnkvist

Leksand tappar en av Sveriges mest lovande målvakter, Julia Åberg 18. Inte på grund av att hon vantrivs i klubben utan för att hon har valt att återvända till Stockholm för att få rehabilitering för ryggproblemen som gjort att mer eller mindre hela hennes säsong gått till spillo. Totalt har det bara blivit sju matcher för Åberg som inför säsongen var en av flera målvakter som var aktuella för landslagsspel.
– Jag väljer egentligen inte att lämna Leksand. Jag väljer att ta emot annan hjälp som jag får i Stockholm. Annars hade jag gärna stannat i Leksand, men jag känner att jag måste ta ett beslut för min egen skull och för att jag ska kunna komma tillbaka till hockeyn. Något som jag under flera månader har varit tveksamt om jag ska kunna, säger Julia Åberg till hockeysverige.se.

Du kommer lämna Leksand som lag antar jag i och med att du flyttar hem till Stockholm?
– Ja, jag kommer ju få hjälp på några olika håll i Stockholm. En tid framöver, till jag ser att jag kan spela, kan man väl säga att jag kommer att vara klubblös.

Hur ser din skadebild ut?
– Jag har haft problem med ryggen i snart tre år. Det har också blivit så att jag varit på sjukhus några gånger då det varit illa. Det har varit ganska mycket snack om operationer vilket det också såg ut att bli för några månader sedan.
– Jag träffade läkare och diskuterade kring det här, men det fanns egentligen ingenting som dom kunde göra som skulle förbättra mina chanser att komma tillbaka. Skadan i sig är att jag har två diskbråck och tre diskar som är slitna.
– Grejen är den att då jag träffat läkare och sjukgymnaster här i Dalarna har nästan alla sagt, när man sett röntgenplåtarna, att jag inte kan spela med en sådan här rygg. En tidigare målvaktstränare som jag hade i AIK för några år sedan, Pierre Mocka, hörde av sig och berättade att han kände en kille som jobbar på Optimal fysik. Han tycket att jag skulle åka dit, vilket jag gjorde.
– Han var verkligen jättepositiv redan från start och sa – Det här kan vi fixa och självklart ska du kunna spela igen. Det gör att man får ny energi och vill försöka igen.

Hur är din fysiska status idag?
– Jag är egentligen helt smärtfri nu och har precis nu börjat ”rehaba”. Jag har fått ett program som jag ska köra under en månad. Sedan får vi ta det vidare utifrån det beroende på hur långt vi har kommit. Just nu ser det ganska lovande ut.

Kan du träna någonting idag?
– På is tränar jag ingenting just nu. Jag åker lite skridskor, men det blir ingen hockeyträning. Det är främst för att jag är så pass försiktig än så länge.

Julia Åberg inledde i höstas sin tredje säsong i Leksands A-lag. Förra våren fick hon sitt stora nationella genombrott då hon storspade mot AIK i kvartsfinalen och var en starkt bidragande orsak till att Leksand tog sig till semifinal.
– Jag är väldigt tacksam mot Leksands IF och främst då Uffe Hedberg som tog in mig på hockeygymnasiet här för fyra år sedan. Tiden i Leksand har betytt otroligt mycket för mig som spelare. Jag har fått en otrolig chans och ett stort förtroende att utvecklas och växa både som person och spelare.

Det blev totalt sju matcher för Julia Åberg med Leksand i Riksserien den här säsongen och det började också väldigt lovande för henne spelmässigt.
– Det kändes som att jag hade tagit ett steg till i min utveckling. Varje gång jag har kommit tillbaka från mina ryggproblem har jag haft den här extra energin och varit extra motiverad. Jag tror att träningsperioderna mellan skadorna har gett mig väldigt mycket.
– I början av säsongen kändes det också jättebra och att jag gjorde en helt okej start. Det är ju tråkigt att man inte kunnat spela vidare efter det.

När hockeysverige.se träffade Julia Åberg i höstas pratade hon om att ett av målet var att få chansen i Damkronorna, men landslagsspel är ingenting som hon i dagsläget tänker på när hon nu hamnat i den här situationen.
– Självklart är det målet så småningom, men just nu vill jag bara komma tillbaka och spela hockey. Efter beskeden jag fått från läkare och så vidare ligger mina drömmar om landslagsspel på is för tillfället.

Julia Åberg kom från AIK till Leksand, men vilken klubb hon kommer spela med framöver är idag oklart.
– Jag vet inte i fall just AIK finns på kartan. Det är svårt att svara på vart jag kommer att spela framöver eftersom man inte vet idag hur det ser ut med målvaktsplatserna i dom olika klubbarna.
– Det känns som att jag gjort mina år i AIK och jag kollar främst på andra ställen att spela.

One thought on “Leksand tappar målvaktstalang

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *