David Suvanto
Nyheter

Lovande poängmakarforward i Leksand – nu har han blivit back i Ryssland

ANNONS

Han spelade fyra säsonger som junior i Leksand och var en stark poängmakande forward under juniorkarriären. Sedan flyttade David Suvanto till Sankt Petersburg och en bit in på säsongen skickades han ner på backplats och får nu hur mycket förtroende som helst på positionen efter att ha ‘tvingats’ svara ja på frågan om han kunde spela back när laget hade backbrist.
– Jag vågade väl inte säga något annat. Det visade sig vara en bra grej och jag trivs på backen, säger David Suvanto till hockeysverige.se.

Förra säsongen fick forwarden David Suvanto, 20, chansen i en SHL-match med Leksand. Men när dåvarande sportchefen Tommy Salo skulle sätta ihop årets trupp fanns inte han med i beräkningarna längre.

I stället packade David Suvanto ihop hockeytrunken och flyttade till Ryssland för spel i SKA St Petersburgs farmarklubb SKA Karelija.
– Egentligen hade jag velat stanna i Leksand om jag hade fått det. Nu blev det så att dom inte tyckte jag var tillräckligt bra för att utvecklas i SHL. Sedan ville jag helst spelat i Hockeyallsvenskan, men det var inga klubbar som hörde av sig och spel i Division 1 lockade inte så pass mycket att jag skulle tackat ja till att spela där, berättar David Suvanto för hockeysverige.se.
– Det fanns en tränare, Igor Zacharkin, som tränade min moderklubb, Hedemora SK, för att antal år sedan när min pappa (Veiko Suvanto) var sportchef där. Det var sedan han som ordnade en klubb åt mig här borta.

Någon motivering till varför han inte fick vara kvar i Leksand fick aldrig Suvanto, men samtidigt har han förståelse för att det inte blev något A-lagskontrakt med klubben den här säsongen.
– Nej, men jag kände ganska tidigt att man inte tänkte ha kvar mig. Det var inga hard feelings, men någon konkret anledning fick jag inte.
– Nu satsade man på Martin Grönberg och Simon Erlandsson i stället. Det är väl helt okej att man ändå lyfter upp två juniorer från samma årskull.

Det blev en SHL-match för Suvanto förra säsongen, mot Luleå borta.
– Jag fick hoppa in direkt med Pär Edblom och Jacob Blomqvist i tredjekedjan. Luleå borta var väl kanske inte den lättaste debutmatchen, men det var riktigt kul. Jag spelade dom första två perioderna. Sedan fick jag sitta på bänken i sista.

Idag spelar han alltså i VHL-ligan som är andraligan i Ryssland. Klubben heter SKA Karelija och tillhör inte toppskiktet av ligan. Tvärtom ligger de näst sist av 24 lag.
På lagets 30 inledande matcher har han svarat för tre mål och totalt åtta poäng.
– Jag vet faktiskt inte vilken nivå den här ligan håller, men jag tror att den håller en ganska hög klass. Det finns svenska spelare som spelat här tidigare och en av dom, Nils Bäckström, flyttade tillbaka till Sverige för att spela i Hockeyallsvenskan (AIK). Så jag skulle nog tro att ligan här håller ungefär allsvensk klass.

Är det stor skillnad på själva hockeyn som spelas i VHL jämfört med en som spelas i Sverige?
– Jag har inte riktigt spelat någon annan seniorhockey på den här nivån förutom SHL-matchen förra säsongen. Jag tycker ändå inte att det är så stor skillnad på hockeyn här jämfört med den hemma. Det är ganska lika.

Hur har du upplevt din säsong i VHL?
– På träningslägren innan säsongen gick det faktiskt ganska bra och jag producerade en del poäng. När sedan säsongen drog igång hade jag förtroende under två eller tre matcher. Efter det spelade jag i fjärdefemman och fick ibland bara spela två eller tre byten per period och hade heller inte en så stor roll.
– Det gick segt för hela laget och för mig första 15 matcherna. Vi gick ganska lika som Leksand gjorde i SHL faktiskt, men jag tror att vi bara hade en trepoängare på första 18 matcherna eller liknande.
– Sedan fick tränaren (Michail Kravets) gå och det kom en ny tränare in (Sergej Pusjkov, tidigare spelare i bl a Brynäs). Av honom har jag fått jättemycket förtroende. Han satte till och med ner mig på backen, så nu spelar jag back och allt har fungerat jättebra sedan han kom in.

Vad såg han för talanger i dig som gjorde att han skolade om dig till back?
– Vi var på en turné där vi skulle spela tre matcher borta. Flera backar blev skadade och jag tror att vi bara hade tre backar som kunde spela. Då kallade han in mig och frågade om jag kunde spela back – nej, jag är nog bättre som forward, svarade jag. Men vi har ju inga backar! Ja, men jag kan spela back, skrattar Suvanto och fortsätter:
– Jag vågade väl inte säga något annat. Det visade sig vara en bra grej och jag trivs på backen.

Sergei Pushkov har varit en injektion för laget sedan han kom in enligt Suvanto.
– Först i början förlorade vi lite matcher . Det tog en liten tid att lära oss spela efter hans system. Alla rutiner måste sätta sig och så vidare. Sedan har det fungerat bra och det har också blivit en helt annan stämning i laget. Så här skulle det ha varit från början.

Det är bara ryssar i laget förutom du, hur fungerar det?
– Det fungerar helt okej. Från början fanns det bara två i laget som kunde prata riktigt bra engelska. Sedan värvade man en kille från Mörrum, Andrei Rychagov, och han pratar bättre engelska än vad jag gör.
– Bättre människa går inte att hitta. Han har hjälpt mig med allting, allt från I-pad eller att köpa tågbiljetter till att köpa lägenhet och så vidare.

Även om SKA Karelija är SKA St Petersburgs farmarlag har man en bra resa om man ska ta sig dit.
– Vi bor sex och en halvtimme utanför. För fem eller sex år sedan spelade mitt lag i St Petersburg, men sedan flyttade man upp laget till Petrozavodsk. Det ligger i östra Karelen, nordöst om St Petersburg.

Hur trivs du i Petrozavodsk?
– Det är helt okej. Staden har ändå 300 000 invånare så den är fortfarande stor för mig som jämför med Leksand.

Har du fått chansen att träna med SKA St Petersburg?
– Nej, men det är tre eller fyra från vårt lag som varit där och tränat, men jag har inte varit där.

Blir man rik av att spela i ryska andraligan?
– Man klarar sig på att bara spela hockey och du behöver inte jobba vid sidan av, vilket jag hade behövt gjort om jag hade spelat i Division 1. Det är jag glad för.
– Jag tjänar i alla fall så pass bra att jag kan leva på ishockeyn och satsa på pass mycket som man vill på det.

Hur långt kontrakt har du med din ryska klubb och var är målsättningen med att spela där borta?
 – Jag har ett år till efter det här. Jag skulle kunna tänka mig att spela flera säsonger här för allt som har med hockeyn att göra är väldigt proffsigt. Mitt mål är att skaffa en så bra språngbräda som möjligt mot framtida klubbar. Jag vet inte hur man ser på VHL i Sverige, om sportchefer tycker att det är en bra liga, men det är ändå bra att ha spel här borta på sin Cv.

Och om Leksand ringer dig efter säsongen och frågar om du vill komma hem dit och spela, vad svarar du då?
– (Skratt) I framtiden skulle jag gärna gå tillbaka till Leksand om dom vill ha mig, helt klart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games