Marcus Nilsson.
Nyheter

Karlskogas poängkung: ”SHL gör allt för att få bestämma”

ANNONS

Allt medan Karlskoga krigar på i toppen av Hockeyallsvenskan kom i går beslutet som kan förstöra deras dröm om SHL-spel. De nya kraven som ställs på de lag som ska spela i den svenska högstaligan når inte värmlänningarna upp till.
– Det känns som SHL gör allt för att de ska få bestämma, säger Karlskogas poängkung Marcus Nilsson till hockeysverige.se.

Inför gårdagens möte mot Oskarshamn hade Karlskoga vunnit 14 raka matcher och tagit sig med raketfart uppåt i den allsvenska tabellen. I Arena Oskarshamn kom dock segersviten till ett slut.
– Jag tycker ändå vi spelade ganska bra, men vi fick ingen rolig start med ett tidigt 3-0-underläge, säger Karlskogas poängkung Marcus Nilsson till hockeysverige.se.
– Vi har haft svårt mot Oskarshamn även historiskt. Det är ett skickligt lag, men vi var ändå nära att få in en kvittering i slutet utan att ha det där riktiga flytet med oss.

Att komma så långt som att plocka 14 raka segrar på elitnivå i svensk hockey är ändå en bedrift som saknar motstycke de senaste åren. Att det är en prestation utöver det vanliga värmlänningarna svarat för står helt klart.
– Det är speciellt. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi har haft en del flyt, men samtidigt är det något man förtjänar, säger Nilsson och fortsätter:
– Skillnaden jämfört med början av säsongen är att vi lyft vårt försvarsspel. Vi har tränat mycket på spelet i egen zon och Joel (Gistedt) har också gett oss ett lyft sedan han kom in i kassen. Mål har vi alltid kunnat göra.

Känns det trots den långa vinstraden som det finns mer att ta av med tanke på att ni har spelare som Christian Berglund och Henrik Björklund skadade?
– Absolut. Berglund är jätteviktig för oss, framförallt vid sidan av isen med sin rutin. Björklund är också en riktig målskytt, så det är klart att vi får en ännu större bredd i truppen och att det gör skillnad när de väl är tillbaka.
– Sedan är det samtidigt svårt att klaga på det vi gjort på slutet med tanke på att vi vunnit det mesta.

DRÖMMER OM SPEL I FÄRJESTAD

Marcus Nilsson och Joel Gistedt. Foto: Bildbyrån

Nilsson själv har fått en nytändning sedan flytten hem till Värmland. Detta efter ett fjolår i AIK som inte alls blev vad han hade hoppats på.
– Det har gått helt okej för mig den här säsongen. Det har varit lite upp och ner, men har fungerat mycket bättre på slutet. Nu har det lossnat med poängproduktion och så också, säger Nilsson, som svarat för 33 poäng så här långt den här vintern.

Vad har det betytt för ditt spel att återvända till tryggheten i Värmland, där du alltid spelat bra?
– Det är klart att det alltid är lite skönare att vara på hemmaplan. Här finns polarna runtomkring, vilket hjälper mycket. Samtidigt trivdes jag bra i Stockholm också, men laget hade det tungt och spelet blev väl inte vad jag hade hoppats på. Det är ändå skönare att vara hemma i Värmland igen.

För de flesta värmlänningar är den stora drömmen när de växer upp att få representera Färjestad, så även för Nilsson. Karlstadlaget har tidigare också visat intresse för pucktrollaren, som hoppas få spela där någon gång under karriären.
– Jag har alltid haft Färjestad som mitt favoritlag och det är klart att man skulle vilja spela där. Samtidigt har vi en så pass bra chans att gå upp med Karlskoga nu och det skulle vara häftigt att få spela i SHL här också.

”BORDE INTE FÅ FINNAS SÅDANA KRAV”

Även om Karlskoga sportsligt skulle kvalificera sig för SHL-spel är det dock inte säkert att de får den chansen. I och med de nya krav som SHL presenterade ska gälla alla klubbar i den högsta serien i går kan det allsvenska topplagets drömmar om SHL-spel slås i kras. Detta då man just nu bara har drygt 1200 sittplatser, vilket är 2300 för lite enligt de nya riktlinjerna.
– Det borde inte finnas några sådana krav för att få spela i SHL. Samtidigt gör SHL allt för att de ska få bestämma över vilka lag som ska spela i deras serie. Vi kan tyvärr inte göra så mycket åt det, utan det är upp till dem, men vi får se vad som händer.

Hur mycket tänker ni spelare i Karlskoga på det här nu när allt ska avgöras?
– Jag tror det är olika från person till person hur mycket fokus man lägger på det, men då beskedet kom i går är det inget vi hunnit snacka om i laget än.
– Själv försöker jag bara fokusera på de viktiga matcher vi har nu i slutet och göra det bästa möjliga av dem.

Vad tror du detta beslut innebär för svensk hockeys framtid?
– Jag tycker det är tråkigt om det blir så här, framförallt för de allsvenska lag som inte har åskådarplatser nog till att möta kraven. Att SHL bestämmer över hur allt ska gå till är helt fel och det är tråkigt att alla inte får vara med och kriga på samma villkor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch