Martin Johansson
SHL

Örebros målkung: ”Har fått större chans att visa min kvalitet”

ANNONS

Han har gått från att vara en rollspelare till att bli en av SHL:s farligaste målskyttar. Martin Johanssons utveckling är remarkabel. En utveckling som grundar sig på ett utökat förtroende från Örebros ledarstab.
– Jag har haft kvalitet tidigare också, men skillnaden är att jag får tre gånger så mycket speltid nu, säger Johansson till hockeysverige.se.

Under gårdagen blev Martin Johansson den första sedan SHL började bokföra statistik digitalt 1997 att näta i åtta matcher i rad. Dagen efter har han hunnit smälta känslorna efter den imponerande bedriften något.
– Jag har fått många gratulationer via SMS och under kvällen i går var jag även i väg på vår årliga middag med sponsorer. När jag väl förstod att ingen annan lyckats med detta sedan 1997 är det klart att det kändes speciellt, säger Johansson till hockeysverige.se.

När Johansson väl fick beskedet om att han är bäst på nära två decennium efter matchen hade han ingen aning om det. Något som i sig kan ha varit lika bra.
– Jag hade ändå hyfsad koll på hur många matcher i rad jag gjort mål i. Det har man om inte annat fått reda på när man intervjuats efter matcherna. Då har man fått höra att ”nu har du gjort mål i sex matcher i rad” och ”nu har du gjort mål i sju matcher i rad” men att jag varit nära att bli bäst på så länge har ingen nämnt.
– Att jag inte fått reda på det kanske var lika bra, annars kanske jag hade varit mer nervös innan matchen i går.

Vad är det då som ligger bakom att du lyckats näta i åtta raka matcher?
– Nu på slutet har vi kanske inte så spelat så bra, men jag och min kedja har ändå haft studsarna med oss. Vi har en väldigt bra kemi och sedan har jag väl lärt mig att ta avslut i rätt lägen. Det känns faktiskt som vi kan skapa lägen från ingenstans.

SPELTIDEN BAKOM LYFTET

Innan Johansson kom till Örebro hade han fyra SHL-säsonger med Färjestad och Brynäs på meritlistan. Under de åren var han en typisk rollspelare som aldrig gjorde fler än fem mål under en och samma säsong. Det är därför många som undrar vad som gjort att 27-åringen nu gått och blivit en målspruta.
– Det är väl en rad olika saker, men först och främst handlar det om speltid. Under mina år i Brynäs spelade jag kanske max tio minuter i matcherna och satt ofta på bänken. Nu får jag kanske tre gånger så mycket istid och då hinner jag också skapa mycket mer.
– Sedan kan man slappna av och spela med mer självförtroende när man vet att man har coachernas förtroende. Då växer man in i det och vågar göra rätt saker i rätt lägen.

Foto: Bildbyrån

Känner du att du hållit den här kvaliteten tidigare utan att få chansen att visa det?
– Ja, det kan jag tycka. Den här kvaliteten tycker jag att jag har haft tidigare också och med tre gånger så mycket istid har jag fått chansen att visa det. Det spelar ingen roll hur mycket du spelar, du kommer aldrig att skapa lägen i varje byte. Men desto mer du får chansen, desto mer lägen kommer du att skapa.
– När man spelar mer så har man större tid på sig att använda sin kvalitet och då växer självförtroendet också. Man funderar inte så mycket ute på banan helt enkelt.

Tycker du att dina tidigare klubbar använt dig på fel sätt?
– Nej, det kan jag väl inte direkt heller påstå. När jag spelade i Brynäs och Färjestad hade båda väldigt starka lag och då kanske mitt spel passade för fjärdelinan. Sedan kanske jag inte riktigt var redo att ta en större roll mentalt heller. Jag litade inte riktigt på mig själv och kände mig trygg i den kvalitet jag höll.
– Jag var kanske inte själv medveten om att jag skulle klara av det, utan det är något som växt fram efter hand. Samtidigt tänker jag inte få någon vattenskalle nu när det går bra heller för jag vet att det är så lite som skiljer mellan när det går bra och dåligt.

”GÖR EN JÄVLA SKILLNAD OM DU LÄR DIG TRÄFFA DÄR DU SIKTAR”

En egenskap som alltid varit en av Johanssons främsta är skottet. Det är också något som han alltid jobbat mycket med, vilket nu har gett fantastiskt resultat.
– Det var något jag jobbade mycket med redan när jag var yngre. Jag stod och sköt hemma varje dag och spelade mycket landhockey med brorsan också. De senaste åren har jag fortsatt träna mycket på det och det är klart att du kommer göra fler mål om du sätter pucken där du vill ha den tre av fem gånger i stället för en av fem gånger.
– Det gör en jävla skillnad om du lär dig att träffa där du siktar och desto säkrare du blir, desto bättre blir det för ditt lag. Det är helt enkelt något som det bara är att nöta på och det är något jag kommer fortsätta göra.

Foto: Bildbyrån

Med sina 19 fullträffar är Johansson bara en bakom Linköpings Broc Little i toppen av skytteligan. Statsistiken är också något han själv håller koll på, även om han betonar att det inte är i närheten lika viktigt som lagets framgång.
– Det är klart att jag har koll på hur mycket mål jag gjort. Innan säsongen trodde jag väl inte att jag skulle ha gjort 19 mål efter 41 matcher, men det är självklart jättekul. Samtidigt är jag inte här för att vinna skytteligan. Det är inte ens hälften så viktigt som att det går bra för laget. Men så länge det fungerar för oss som lag är det klart att man kommer följa med hur man ligger till, säger Örebros målkung.

Med Daniel Viksten och Derek Ryan vid sin sida finns onekligen förutsättningarna för att Johansson ska bli hela SHL:s skyttekung den här säsongen. Kedjan är om inte den allra bästa, så i alla fall en av de bästa i ligan.
– Vi tänker hockey på samma sätt. Det är inte ofta man hittar en som man gör det med, då har man tur. Nu har jag hittat två som jag passar så bra ihop med. Redan från början förstod vi alla vad vi ville göra och var vi skulle vara på banan.
– Det är väldigt kul när det känns som man kan skapa chanser från ingenting och dina kedjekamrater vet precis var du kommer åka. Både Daniel och Derek kan slå passningar mellan klubbor och skridskor och få fram dem precis på bladet.

Med tanke på Johanssons otroliga framsteg känns det knappast som att landslagsspel är långt borta. Än så länge har han dock varken hört något från Per Mårts eller om något intresse från NHL-klubbar.
– Det är klart att det alltid är drömmar man har och sådant som man hoppas på. Samtidigt har jag ett nytt tvåårskontrakt med Örebro och nu gäller det på att bygga på det som är här. Kommer chansen så kommer den.
– Jag har inte hört något från Mårts och för att komma med i landslaget handlar det om mer än mål och poäng. Det ska vara med mycket i paketet för att man ska komma med där. I nuläget har jag ingen aning om hur nära jag är, men kommer jag inte med nu hoppas jag kunna göra det bättre och komma med nästa gång. Det är ett mål för mig och det är ett mål som alla borde ha.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL