Peter Popovic
Nyheter

Popovic om debutanterna och om spelarna som saknas i Tre Kronor

ANNONS

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Skellefteås Tim Heed får, precis som Djurgårdens Marcus Sörensen, göra debut i Tre Kronor och målvaktsparet blev för tredje turneringen i rad Anders Nilsson och Henrik Karlsson när Tre Kronor kommer att spela matcher mot Finland i Västerås och Stockholm den 6 och 8 februari.

Assisterande förbundskapten är tidigare NHL-backen Peter Popovic. Hockeysverige.se frågade honom efter dagens presskonferens om vad som kvalificerar Tim Heed och Marcus Sörensen till landslagsspelare.
– Både Pelle (Mårts) och jag tycker att Tim har mognat. Han ser starkare ut i åkningen och jag tycker att han tar sig fram på ett helt annat sätt på isen. Sedan har han alltid, tycker jag, varit framförallt skicklig i powerplay, men har nu även börjat spela bra över hela banan både med och utan puck.
– Den här mognaden, styrkan och utvecklingen har skett under den här säsongen.

Pappa till Tim Heed är Jonas Heed som precis som Peter Popovic spelat flera säsonger i Södertälje.
– Jag har inte spelat med Jonas utan bara emot. Det finns inga likheter alls mellan Tim och Jonas. Tim är mycket skickligare, skrattar Popovic och fortsätter:
– Jonas var en mer stabil back medan Tim har mer spets och poänggörandet som back tack vare skottet, powerplayspelet och offensiven.

Marcus Sörensen?
– Framförallt tycker vi att Marcus har den här internationella farten. Han kommer kunna hänga med i tempot på den här nivån.
– Han har producerat bra med poäng över tid i Djurgården som är nykomlingar i SHL. Det här har gjort oss lite nyfikna på att se om han kan komma loss på den här nivån också.

Så här långt har bara Tre Kronor fått två nej inför dubbellandskamperna.
– Linus Klasen ska bli pappa, igen. Jag tror det är tredje barnet. Det kan bli nu, det kan bli i morgon eller det kan bli om två veckor. Det är anledningen till att han har sagt nej.
– Sedan spelar ”Freddan” (Fredrik Pettersson) skadad där borta, kan man väl säga. Han har problem med flera skador, alltså han har ont på mer än ett ställe. Han känner att han inte kommer att göra sig rättvisa eftersom det här är en nivå upp jämfört med Schweiziska ligan. Där kanske det går att spela ändå på sprutor, tejpad eller vad han nu är.

Ett samtalsämne inför uttagningen har varit KHL-spelarnas vara eller icke vara då många av klubbarna i Ryssland sätter sig på tvären då det gäller att släppa sina spelare till landslagsuppdrag.
– Det förbundet med Peter Forsberg i spetsen som jobbat och gnuggat med det här i det tysta. Pelle och jag är inte inblandade i just den biten. Vi får att det är ”ok” med dom här grabbarna och sedan tar vi ut dom helt enkelt.
– Vad som händer framöver till det att vi ska samlas vet man aldrig. Det kan ju ta några andra vändor, vad vet jag? Vi har i alla fall fått att det ska vara grönt. Då tar vi också ut det bästa laget.

Det är bara sex spelare med från SHL och om man ser det med kritiska ögon kan man säga att ligan i Sverige börjar tappa, men riktigt så drastisk vill inte Popovic vara även om han håller med om det till en viss del.
– Det är framförallt ett tecken på att många har rört på sig. Förut kanske drömmen var att komma till NHL, men nu har det även blivit att komma till KHL där vi har runt 20 gubbar. Sedan har Schweiz blommat upp igen där vi kanske inte har haft så många svenskar under några år. Nu har vi 15 stycken där. Räknar du dessutom in NHL, AHL och alla andra svenskar som är på den sidan så kommer vi upp i över etthundra spelare.
– Det är väldigt många som är ute och spelar samtidigt som det kanske inte är lika lätt att ersätta dom med egna produkter vilka oftast unga är unga och kommer att vara bra först om några säsonger. Är dom för bra sticker dom redan som unga och vi får inte se när dom är i full blom.

Ni har ungefär samma lag i turnering efter turnering, är just kontinuitet något du och Pelle Mårts pratat mycket om?
– Jag tror inte att vi direkt har pratat om det, men på något sätt har det ändå blivit så. Jag tycker att det skönt eftersom jag tidigare säsonger har tyckt att vi haft ett nytt lag till varje samling. Det känns som att vi då får börja om från noll, lära känna folk, presentera vår spelidé och så vidare.
– Nu känns det som vi kan börja lite längre fram, startsträckan är kortare. Det är skönt och ger kontinuitet. Framförallt ger det kulturbärare till vi kommer fram emot VM och det är viktigt tror jag.

Är det fegt att bara ha två debutanter med till en dubbellandskamp i februari?
– Nej, det tycker jag inte. Det har blivit mer av en stomme den här säsongen. Jag skulle inte vilja säga att Pelle är feg. Vi hade 13 VM-debutanter i Minsk, så jag har inte upplevt oss som fega.
– Nu är det två lite yngre killar som får chansen och det kommer också fler landskamper framöver. Sedan vet man hur det brukar vara. Innan vi ska börja spela har det gått sönder några spelare samtidigt som det hänt andra saker. Det brukar bli att vi får byta sex, sju gubbar innan vi är klara. Nu hoppas jag att det inte blir fullt så många den här gången.

Har det här gjort att ni tagit tak för det och har ett antal spelare som ni har på en lista för eventuella återbud?
– Vi har nästa alltid tagit ut en bruttotrupp med för många spelare. Sedan har vi skurit ned den så att det blir ett landslag. Om vi får några skador eller nej så får vi börja titta i bruttotruppen igen. Där finns det namn som vi redan har diskuterat tidigare och då blir dom aktuella istället.

Tre Kronor har bara använt sig av två målvakter den här säsongen, Henrik Karlsson och Anders Nilsson. Samma två målvakter gäller alltså i Finlandsmatcherna i februari.
– Anders tyckte vi var bra i VM i Minsk. Han tog där klivet fram och blev förstamålvakt. När vi åkte dit visste vi inte vem som skulle vara etta, men Anders tog den platsen och stod nio av tio matcher och gjorde det bra. När han kom tillbaka till Europa från NHL tyckte vi att det var kanon eftersom vi då kunde jobba vidare med honom.
– ”Henke” har varit bra när han spelat med oss. Han har en bra räddningsprocent och har hållit nollan i några matcher och samtidigt levererat. Efter att han varit på våra landslagssamlingar och åkt tillbaka till Jokerit har han fått en kick och spelat bra där också.
– Det känns lite tokigt att bara byta för bytandets skull.  Är det sedan någon annan som spelar fantastiskt bra och vill vara med och konkurrera så måste vi kanske byta en målvakt.

Vilka målvakter har funnits med i landslagssnacket inför dom här matcherna?
– Namn som vi diskuterat är ”Tellan” (Mikael Tellqvist) i Djurgården, Christopher Nihlstorp i Växjö och Johan Backlund som spelar i KHL med Slovan Bratislava. Det är i alla fall några namn som vi bollat.

Vilka svar söker ni i och med matcherna mot Finland?
– Det är alltid på något sätt skönt att vinna. Det är lättare att vinna även om man inte tycker spelet varit klockrent. Då finns det ändå någonting att jobba med. Det är jobbigare om vi förlorar och spelet bara kändes så där. Då känns det som att det är ännu mycket mer att jobba på.
– Det skulle vara skönt med ett par segrar och att några detaljer i spelet, backchecking, tracking, powerplay och boxplay fungerar eftersom det är viktigt. I en turnering är det sådant som gör att man går långt. Sedan vill vi se ett bättre målskytte i spelet fem mot fem. Vi har gjort en del mål i powerplay, men inte kommit till i powerplay, avslutar Popovic innan han och Pär Mårts sätter sig i bilen för att återvända hem till Västerås.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch