Mattias Guter
SHL

Mattias Guter: ”Cehlin är en störthärlig person”

ANNONS

Leksand, liksom många andra SHL-klubbar, rustar inför slutjakten i seriespelet. Man har tagit hem utlånade Simon Erlandsson från BIK Karlskoga samtidigt som man släppte iväg lagets första målskytt sedan återkomsten till SHL, Johan Svedberg, till Sundsvall. Förra veckan plockade man även Mattias Guter från Djurgården och igår visade sig att hans kompis från junioråren Patrik Cehlin har skrivit på för Leksand.
– Patrik är skridskostark, rightfattad och duktig i offensiven. Jag har inte spelat med honom sedan vi var juniorer så det är väl vad jag kan säga nu om hur han är som spelare, säger Mattias Guter till hockeysverige.se om sin kompis Patrik Cehlin.
– Han är en störthärlig person. Jag känner ändå honom ganska bra och det är en skön kille som jämt är glad och härlig att umgås med.

Mattias Guter debuterade i elitserien med Djurgården redan säsongen 2007/08. Efter utflykter till Vita Hästen, Comet (Norge), Oskarshamn och Almtuna kom han tillbaka till Djurgården säsongen 2012/13. Tanken var att han nu skulle bli en av lagets bärande spelare då man tog klivet upp i SHL, men förra veckan kom alltså beskedet att han och Djurgården går skilda vägar, igen.
– Vi hade väl egentligen lite olika syn på min roll i Djurgården. Dom ville ha mig i en första eller andra femman men tyckte inte att man kunde ge mig den istiden där. Då var det bättre att man gjorde upp som vi gjorde nu, att jag helt enkelt fick söka mig vidare.

Hur tänker du kring det beslutet?
– Såklart var det tråkigt, alltså när man får beskedet. Samtidigt vet man att branschen fungerar så här. Jag kände att det var bättre för mig att söka mig vidare och få komma till en klubb där tränarna vill ha mig. Det känner jag att jag gjort nu.

Mattias Guter svarade för sex mål och totalt tio poäng på 28 matcher i Djurgården den här säsongen. Trots att han fick begränsat med speltid till och från så har säsongen så här långt inneburit att han utvecklats som hockeyspelare.
– Jo, men det gick bra i början. Sedan kan man väl säga att förtroendet för mig har gått lite fram och tillbaka. Ibland har jag spelat väldigt mycket men ibland har jag inte fått spela alls. Det har varit lite hipp som happ. Då är det också svårt att känna den tryggheten, att man får göra misstag där ute.
– Precis som du säger tycker jag också att det har rullat på, men samtidigt vill man alltid göra mer poäng än vad man har gjort.

Ny klubbadress för Guter blev nu alltså Leksand.
– Det var både en klubb och tränare som verkligen tror på mig. Då kände jag att Leksand är en jättebra lösning.

Fanns det andra alternativ?
– Jo, men det fanns det väl. Men vi bestämde oss ganska fort för Leksand.

Hur har du upplevt att komma in i ett lag som har jobbat tillsammans under hela säsongen och nu som grupp lyckats vända trenden efter att inlett säsongen uselt?
– Det är såklart speciellt att sticka på det sätt som det nu blev. Samtidigt har både tränarna och spelarna tagit väl hand om mig och jag har kommit in jättebra i gänget. Jag känner att det inte varit några problem alls.

Mattias Guter är en social person, men första dagarna var det mer att lyssna och iaktta hur övriga laget agerar i omklädningsrummet.
– Första dagarna är det mest så att man vill försöka komma in i spelet. Då pratade man väl mest med dom man känner sedan tidigare och dom man sitter bredvid i omklädningsrummet. Nu tycker jag att jag pratar med allt och alla.

Guter debuterade för Leksand mot Skellefteå på bortaplan. Leksand förlorade med 4-0 och lyckades bara få iväg åtta skott på Markus Svensson i Skellefteåkassen. Andra matchen blev en annan upplevelse. Inför en utsåld Tegera Arena, med två klackar som visade sig från sina bästa sidor, vann hemmalaget med 3-2 efter att Mattias Guter fick sätta den avgörande pucken med bara 26 sekunder kvar att spela av matchen.
– Det var såklart en helt underbar känsla att få framförallt göra sin hemmadebut i ett Gävle-Daladerby. Att se hela inramningen och just att det var en lördagsmatch som gjorde det här till en riktig folkfest var faktiskt häftigt.

Det avgörande målet kom då Brynäs Adam Brodecki satt, helt felaktigt, utvisad för tripping efter att han höfttacklat Mattias Ritola på ett sätt som fick Åke Lassas att le där uppe bland molnen.
– Känslan när jag gjorde målet (Skratt)? Jag kommer ihåg att jag avslutade i stort sätt när jag backade och fortsatte av bara farten bakåt. Då tittar jag upp mot klacken och ser ett vitt/blått hav av matchtröjor. Folk blev helt galna. Det är ett roligt minne att ha med sig.

Det var inte det hårdaste skottet du skjutit under karriären antar jag, men förstod du direkt att pucken skulle leta sig in bakom Johan ”Honken” Holmqvist?
– Innan har man ju ingen aning om den ska gå in eller inte givetvis. Jag såg framförallt att Brynäs stack med nästa tre man, som det kändes, mot (David) Åslin som hade pucken. Då var det ganska lätt att räkna ut att dom bara hade en back kvar framför mål.
– Han försökte stöta så gott han kunde mot mig. Jag tror att pucken går mellan hans ben och förbi ”Honken”. Den satt bra och jag tror inte att ”Honken” såg speciellt mycket när jag väl sköt.

Ikväll möter Mattias Guter och Leksand hans och Patrik Cehlins gamla klubb, Djurgården. Givetvis kommer det att bli en speciell match för Guter.
– Det kommer såklart att vara speciellt. Jag försöker inte tänka på det sättet, men jag får frågor om den här matchen hela tiden.
– Att man gått därifrån precis är väl en grej, men just det här med att man har många väldigt bra kompisar kvar i laget kommer att vara ganska speciellt tror jag. Jag vet inte om jag kommer att få en känsla där jag tänker – Är det här en träning med Djurgården, skrattar Guter och fortsätter:
– Det där är svårt att föreställa sig innan, men jag kommer såklart att göra mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker.

Vid vinst för Leksand så är också Djurgården nästintill indragna i bottenstriden, hur tänker du kring det?
– Jag har sett att vinner vi så är det bara två poäng mellan oss och Djurgården. Nu representerar jag Leksand och hoppas att vi vinner och börjar klättra i tabellen. Det vore inte fel om Brynäs blev kvar där nere istället.

Hur ska ni få lugn på Henrik Eriksson framför Leksandskassen?
– Ja, du. Han gör det bra där framför, men vi har stora och starka backar. Han ska första ta sig förbi (Joonas) Rönnberg, (Jonas) Frögren och så vidare. Jag tror nog att vi ska klara av att hålla koll på honom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL