Sara Grahn.
SDHL 1

Sveriges bästa målvakt? ”Spelat bättre under press”

ANNONS

Inom svensk damhockey är det minsta problemet målvakterna. I fjol var det Valentina Lizana Wallner som dominerade under OS och sedan tidigare har Kim Martin Hasson varit en världsmålvakt under en längre tid. Numera är det emellertid Brynäs keeper Sara Grahn som lyfts fram som nummer ett.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är Sara Grahn från Brynäs Sveriges bästa målvakt på damsidan idag? Vi kan i alla fall slå fast att hon är en av dom två eftersom det är hon och Kim Martin Hasson som är uttagna i den landslagstrupp som åker till fyrnationersturneringen i Finland 5-7 februari. Som bekant har succémålvakten från OS, Valentina Lizana Wallner, fått stora delar av säsongen förstörd på grund av en skada.

En stor anledning till Sara Grahns utveckling som målvakt är den mentala biten i internationella matcher.
– Sara Grahn har gått fram mycket som målvakt den här säsongen på framför allt det mentala området. Hon har spelat bättre under press och utsatta lägen än vad hon har gjort tidigare.
Det sa Leif Boork om Grahn när vi träffade henne på Damkronornas presskonferens under förra veckan.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se träffade Sara Grahn i Enebybergs Ishall norr om Stockholm och frågade henne hur hon själv ser på just utvecklingen av den mentala biten hos henne den här säsongen.
– Det handlar väl om att jag har fått lite mer förtroende i landslaget mot vad jag fått innan.  Man växer av det och självklart är det roligt att få förtroende.
– Jag har fått stått väldigt många viktiga matcher i landslaget och det har höjt mig mycket. På sätt tror jag att den mentala biten har blivit bättre. Dessutom känner jag att jag har tränare (Leif Boork och Olof Östblom) som står bakom mig till hundra procent.

Har du även jobbat vid sidan av med den mentala biten?
– Jag har fått hjälp av Pecka Alcén hemma i Gävle. Vi har jobbat väldigt mycket med det mentala. Framför allt jobbade vi väldigt mycket med det förra säsongen och det har gett resultat.
– Vi har jobbat med hur jag ska tänka i olika situationer. Samtidigt är vi idag kanske inte lika bra i Brynäs som tidigare. Det här kanske också har gjort att man blivit mentalt starkare.

Är dina förberedelser inför en match den samma mot lag i Riksserien som när du ställs mot USA eller Kanada?
– Ja, dom är nog likadana. Jag försöker känna mig så hemma som möjligt både när jag spelar här hemma eller i landslaget.
– Jag försöker bara ha roligt och slappna av. Sedan försöker jag prata med dom jag har nära mig, skratta, ha roligt och inte försöka gå in för mycket i min egen bubbla. Det är dom som jag oftast börja tänka för mycket och det är då som det börjar strula ihop sig lite, säger Sara Grahn med ett skratt.

”JÄTTENÖJD MED SÄSONGEN”

Sara Grahn har vaktat Brynäs mål i 19 av lagets 23 matcher och har en räddningsprocent på 93,3. på det ligger hon trea i målvaktsligan efter Kim Martin Hasson, Linköping, och Minatsu Murase, AIK.
– Jag är faktiskt jättenöjd med säsongen hittills. Det är väl någon match, som den mot Linköping, där jag borde ha klivit upp lite mer. I helhet är jag annars, som sagt var, jättenöjd.

Trots att Brynäs har en väldigt tunn trupp så har man inte mindre än tre tjejer med i Leif Boorks landslagstrupp. Förutom Sara Grahn är det backen Lina Bäcklin och forwarden Anna Borgqvist.
– Vi har en bra grund i den här gruppen där även Angelica Östlund är nära att ta en plats i landslaget. Klart att vi har en tunn trupp och på så sätt är det tråkigt.

Hur pratar ni i laget kring det med tanke på att det är en dag imorgon också?
– Klart att man märker på träningarna ibland att vi är en lite trupp när vissa inte kan komma för att man måste jobba. Vi försöker bara göra det bästa av situationen hela tiden och peppa varandra utifrån det.

Du åker nästa helg med landslaget till Finland för att spela en fyrnationersturnering, vilka förväntningar har du på den resan?
– Vi spelade bra i turneringen i Uppsala. Jag tror att vi har chansen att vinna hela den här turneringen i Finland. Sedan hoppas jag att allting sitter nu så här innan VM, det skulle vara väldigt kul.

Mycket talar för att det kommer bli Sara Grahn och Kim Martin Hasson som kommer vakta Sveriges mål i VM. Just kemin mellan de båda är en viktig ingrediens om ett svenskt landslag ska lyckas i en stor turnering.
– Jag tycker att kemin mellan oss är väldigt bra. Vi är två jättebra kompisar som stöttar varandra hela tiden. På isen är vi däremot väldigt mycket tävlingsmänniskor båda två. Båda vill spela givetvis, men när väl matchen kommer så peppar man alltid den som står till etthundra procent.

VM är, givetvis, en turnering som Sara Grahn ser mycket fram emot.
– Det är någonting man verkligen vill vara med på och det jag har satsat för hela säsongen när det gäller landslaget. Det skulle verkligen vara skithäftigt att få spela ett VM på hemmaplan.

Känner du att du har ena foten i VM-truppen redan?
– Man ska aldrig säga aldrig och någonting kan hända på vägen dit, men det skulle vara jättekul om jag kom med, avslutar Sara Grahn med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL