Tore Jobs
SHL

Leksands nya sportchef: ”Vill komma igång med kontraktsförlängningar redan i veckan”

ANNONS

Leksand har presenterat sin nye sportchef, och det blir den tidigare tränaren Tore Jobs. För hockeysverige.se berättar han hur han ser på sin roll som tillförordnad sportchef.
– Gör man ett bra jobb blir man kvar. Gör man inte det, blir man inte det.

Idag blev det alltså klart att tidigare Leksandstränaren (1982-84) som tar över som i första hand tillförordnad sportchef i Leksand. Jobs var tidigare även coach för det Pojk-SM lag, med bland andra Stefan Lunner, som vann Pojk-SM säsongen 1977/78.

Tore Jobs har även varit assisterande tränare till Lennart Åhlberg i norska landslaget och har också under många år jobbar med sportchef och tränarsysslor i Norge.
– Jag blev anställd i Leksand redan 1975 som ungdomskonsulent. Åren innan det tränade jag och Kjell Mases A, B och C-pojkarna i klubben. Efter det hade jag Tv-pucklaget i Dalarna 1977 innan jag drog ner och blev tränare för Skäret i Malmö under tre säsonger. Sedan kom jag hem till Leksand och var tränare tillsammans med Lennart Åhlberg mellan 1982 och 1984 i A-laget, berättar Tore Jobs för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi byggde ett nytt Leksandslag då och plockade in spelare som Jonas Bergqvist, Magnus Svensson, Stefan Lunner och Uffe Samuelsson från juniorlaget, men vi tog även hit Kjelle Samuelsson från Tingsryd.
– Efter det drog jag till Norge. Där tog jag över ett lag som heter Sparta och tränade dom i fyrasäsonger. Efter första året tog jag och Lennart Åhlberg över norska landslaget, så vi dubblerade. Dåvar det åtta lag i varje grupp och vi tog Norge från C-gruppen till A-gruppen. Dit kom vi 1989. Då flyttade jag och Lennart till Göteborg och startade upp hockeygymnasiet samtidigt som vi tränadeFrölunda under närmare två säsonger.
– Det vi framförallt gjorde var att bygga upp ungdomssidan i Frölunda som då låg nere. Vi anställde bland andra Christer Kellgren.

Efter Frölunda blev det Norge ånyo.
– Det stämmer, 1992 drog jag till Norge igen och hade landslaget ihop med ”Fisken” (Bengt Ohlson) i tre säsonger. Därefter tog jag över fotbollslaget som sportchef och V.d i tio år varav sex år i högstaserien. Bland annat hämtade jag upp en Division 3 tränare i Norge, Per-Mathias Högmo (Djurgårdenoch norsk förbundskapten).
– Efter det tog jag över ett hockeylag igen som V d och sportchef. Det jobbet hade jag i åtta och ett halvt år. Sedan har jag haft ett friår efter det.

Tore Jobs bor i Norge, men har ändå följt Leksands framfart ganska väl under säsongen.
– Jag har sett alla matcher utom fyra på C More hemma i Norge. Sedan har jag även sett sex matcher live, så jag har en bra överblick på laget.

Dina intryck av säsongens lagbygge?
– Man kom snett in i serien, men jag tycker att man visade handlingskraft så man kom ur det på ett bra sätt. Därefter har man gjort det bra, det må jag säga. Det är inte lätta att få den starten med sju matcher i rad utan vinst.
– Jag har skaplig kontroll på spelarna situation, men jag vet inte hur dom är som människor. Nu lär jagsätta mig in även i det.

Tore Jobs A

Tore Jobs

Vad fick dig att tacka ja när du fick förfrågan?
– Det var många gamla leksingar som hörde av sig och tyckte att jag skulle göra det här. Jag fick förfrågan av Kjell Kruse om jag kunde vara intresserad av jobbet för ett par veckor sedan. Jag kände direkt att det här hade jag lust att göra. Därför tackade jag ja.

Idag står Tore Jobs som tillförordnad sportchef, men vad titeln är spelare inte honom någon roll.
– Det bryr jag inte mig så jäkla mycket i, skrattar Tore Jobs och fortsätter:
– Det är så här idrotten är. Nu sätter vi i gång och jobbar. Jag börjar redan imorgon i Leksand. Sedan får vi se hur resan går. Gör man ett bra jobb är man kvar, men gör man ett mindre bra jobb så är man inte kvar, så enkelt är det inom idrotten.
– För mig handlar det inte om jag kommer att göra två eller tre år. Jag måste se det här som att jag
kan göra ett bra jobb för Leksand, något jag är övertygad om att jag kan. Jag måste även kunna fungera med övrig personal så vi sa att vi tar dom här månaderna och känner på varandra.

Vad blir punkt ett och två för dig när du kommer till ditt nya jobb i morgon?
– I år lär man få lugn och ro så man kan slutföra säsongen på ett fantastiskt sätt givetvis. Det hoppas jag att kunna bidra till.
– Punkt 2 är att jag lär se hur tränarapparaten och dom som hållit sporten värderat truppen den här säsongen och vad vill man ha för trupp nästa säsong.
– Det här gäller både på ledare och spelarsidan. Jag vet ju inte status på dom. Jag vet vilka som har och inte har kontrakt givetvis.

När sätter du dig och diskuterar i första hand kontraktsförlängning med spelarna?
– Jag hoppas att vi kan sätta igång med det redan den här veckan. Jag måste få höra vilka spelare vi ska prioritera först och främst så vi har stommen klar till nästa säsong. Sedan får prestationen avgöra vilka som kommer att få erbjudanden att stanna kvar.
– Sedan lär jag lyssna på vilka spelare man vill ha till nästa säsong. Vilka det är vet jag inte idag, men det lär jag få reda på imorgon.

Ni kan hamna i ett negativt kval och med det också riskera att falla ur SHL, hur påverkar det ditt jobb med att rekrytera en trupp till nästa säsong?
– Man lär ha två tankar samtidigt, men hur jag tänker till det behåller jag för mig själv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL