RÖK IHOP. Nathan MacKinnon utmanade Jonathan Ericsson – och fick stryk.
Nyheter

VIDEO: Här slåss draftettan – med svenskbacken

ANNONS

2013 års draftetta Nathan MacKinnon har gjort sig känd som en skridskovirtuos med mjuka handleder. Men i nattens möte mellan Colorado Avalanche och Detroit Red Wings visade han upp en annan sida. 44 sekunder in i matchen kastade han handskarna – för att göra upp med svenske backen Jonathan Ericsson.
– Det var kul, säger MacKinnon till Denver Post efter 0-3-förlusten.

Nathan MacKinnon vann Calder Trophy som årets rookie fjol efter att ha samlat på sig 63 poäng på 82 matcher. Den här säsongen har poängen inte trillat in med samma frekvens. Kanske var det delvis därför som 19-åringen tog det kontroversiella beslutet att kasta handskarna och slåss för första gången i sin NHL-karriär i nattens möte med Detroit Red Wings.

Det hade inte passerat mer än 44 sekunder efter nedsläpp innan Colorado Avalanches unga stjärna bad Detroits svenske back Jonathan Ericsson om en fajt. Ericsson hade gett MacKinnon en smäll längs sargen, varpå han försökte låta knytnävarna tala.
– Det skedde i stridens hetta, säger MacKinnon till Denver Post.
– Just nu känns det inte som om jag skulle vilja slåss med någon alls. Men det var en viktig match och jag bad honom slåss. Han sa ja. Det var kul.

Colorado har andra spelare som brukar sköten slagsmålsbiten, men coachen Patrick Roy tog MacKinnons initiativ med jämnmod.
– Naturligtvis är jag inte för att Nate slåss, men jag antar att han hade sina anledningar. Var det ett smart beslut? Jag tycker inte det, men det är en känslosam match och man vill sätta tonen. Jag respekterar vad han gjorde, säger Roy till nhl.com.

Det gjorde motståndarcoachen Mike Babcock också.
– Jag kunde inte förstå vad som hände. Jag vet att Jonathan tacklade honom, men jag förväntade mig inte att MacKinnon skulle slåss. Man måste ge killen cred för att han stod upp för sig själv.

Fajten då? Ja, det går knappast att prata om någon knockoutseger, men Ericsson utnyttjade storleken till sin fördel. Enligt hockey-fight.coms läsare, som röstar fram en vinnare i alla NHL-fajter, avgick svensken med segern. Över 80 procent av rösterna var i hans favör.

Detroit vann matchen med 3-0 efter att målvakten Petr Mrazek stoppat 28 skott och hållit nollan för första gången den här säsongen. Henrik Zetterberg och Gustav Nyquist hade assist på Justin Abdelkaders 1-0-mål. De avslutande två målen kom i tom kasse i matchens slutminuter.

Gabriel Landeskog fick ett mål bortdömt tidigt i matchen på grund av att det föregicks av en handpassning.

Colorado – Detroit 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Detroit:
Justin Abdelkader (12) (Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg), Darren Helm (10); Luke Glendening (7).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games