Fredrik Söderström.
Nyheter

Talar ut om den tunga tiden: ”Lever med pistolen mot tinningen konstant”

ANNONS

Laget kämpar i botten av tabellen och supportrarna har begärt hans avgång. Men Fredrik Söderström har inga planer på att ge upp. Trots frän kritik och ett underpresterande IK Oskarshamn går han vidare.
För hockeysverige.se berättar han om den jobbiga säsongen.
– Som människa kan jag säga att det har varit ganska tufft. Jag är en person som alla andra och som vill känna att man har människor omkring mig som tycker om mig som person, säger Söderström till hockeysverige.se.

Efter tre mycket framgångsrika säsonger som tränare för IK Oskarshamn har masen Fredrik Söderström fått det tuffare i år. Efter lagets svaga säsong i Hockeyallsvenskan har han blivit ifrågasatt som tränare. Inte så mycket för sin kompetens eller sitt sätt, utan för lagets prestationer och tabelläge har motsvarat förväntningarna.

Inför kvällens match mot Vita Hästen ligger Oskarshamn tolva, bara tre poäng från AIK under strecket. Samtidigt har man bara sju poäng upp till Vita Hästen som just nu ligger på en åttonde plats, ovanför playoff-strecket.
– Vi befinner oss i något som jag skulle säga är ett intressant läge. Det är några få poäng till himlen samtidigt som det är ungefär lika många poäng till helvetet. Det är en situation vi själva har försatt oss i. Sedan kan man ligga pyrt till på olika vis. Man kan göra det med att vara orolig och känna att man inte har mer att ge eller göra som jag känner att det varit för vår del. Jag tycker inte att vi utnyttjat vår kapacitet full ut, säger Fredrik Söderström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker ändå att vi har en spelmässig trend som går uppåt, vilket ger mig energi. Jag känner inte att vi haft en fantastisk start och sedan rasat. I stället har vi varit svajiga vilket också återspeglar sig i tabellen.

Varför har det varit svajigt?
– Jag har svårt att sätta fingret på vad det är riktigt. Vi hade en tuff höst med extremt mycket skador. Något som rubbade på våra förutsättningar i den meningen att vi hade olika lag i match efter match. Då får man inte heller den här kontinuiteten. Det tror jag var en faktor.
– Det har varit en sensationellt tajt tabell den här säsongen. Jag har aldrig skådat detta tidigare. Det påverkar oss alla på något sätt. Vissa lag har fått några poäng med sig och är några positioner bättre än oss medan vi tillhör det kategorin som lever med pistolen mot tinningen konstant och har så gjort en tid.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Hur mycket sneglar du på tabellen?
– För egen del gör jag allt för att inte titta på den, men jag påminns allt som ofta om den  av media. Varför jag undviker att läsa tabellen är för att jag vill fokusera på prestationen och inte stressas av det faktum att vi ligger pyrt till. Det vet vi om i alla fall.
– Våra spelare mår inte bättre av att jag smackar upp en gigantisk tabell i omklädningsrummet som visar att vi ligger illa till.
– Jag skulle inte bli förvånad om vi till slut hamnar topp åtta. Jag är medveten om att det är en tuff uppgift men jag vet att kapaciteten finns där. Ska vi ta oss dit är det viktigare att titta på hur vi agerar och spelar än hur många mål och poäng det skiljer mellan lagen.

Det har blåst en del kring dig som tränare den här säsongen, Fredrik, hur har du hanterat det?
– Jag har aldrig lärt mig så mycket som under den här säsongen. Det är viktigt att understryka att det inte är ett dugg synd om mig. Det är en del av min arbetsuppgift och jag kan hantera och gå vidare när kritiken riktas på mig. Sedan föredrar jag dagar då någon ställer in en prinsesstårta och klappar mig på axeln.
– För min utveckling, både som människa och tränare, lär man sig att se saker på ett annat sätt när man får gå i dom här snåriga buskarna och riva sig lite grann. Jag tror och hoppas inte att jag har svajat gentemot killarna. Det är extremt viktigt att jag som ledare, när det blåser lite snålt, står upp, tar konsekvenserna och tar täten. Jag upplever att det är så spelarna vill att det ska vara när det är lite tyngre dagar. Att ha en som tar lite törnar och smällar, vilket jag har försökt att göra.
– Sedan har jag mina svagheter och tillkortakommande precis som alla tränare har, men vore det så enkelt som att jag skulle vara problemet hade någon redan lyft mig från den här position. Det har aldrig varit aktuellt i mitt resonemang att kliva åt sidan.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Är det så enkelt som att skaka av sig kritiken och gå vidare?
– Man ska reflektera över den, annars är det oklart. Om jag bara borstar av mig den så tror jag att det bara ökar min arrogans och nonchalans. Jag måste naturligtvis fundera över om det ligger något i kritiken.
– Jag förstår att våra supportrar har en kärlek till klubben som är större än någonting annat. Man vill ha ett bättre resultat och då är det alltid lättast att peka på någon som vågar går främst. I övrigt är känslan att det här är någonting som vi gör tillsammans. Vi som lever i idrottsvärlden vet att det inte är så enkelt att man kan peka på en enskild spelare, tränare eller busschauffören och säga att det är hans fel.
– Det här läget har också skapat en situation där man gnager lite på varandra. En reflektion som har kommit är att jag har varit här för länge. Jag vänder mig lite emot det där. Dels tycker jag att det är ganska modigt av mig eftersom jag är ganska övertygad om att jag kan få ett annat tränarjobb, men på vilken nivå ska jag naturligtvis låta vara osagt. Att jag valde att vara kvar var inte av bekvämlighet utan av utmaningen med att se vad man kan göra över tid.
– Dels har jag även kommit fram till att det finns saker som jag gjort fel under den här resans gång, vilket jag försöker korrigera.

Som vad?
– Dels tror jag att jag tagit lite för mycket för givet. Jag har pratat med spelarna på ett sätt där jag tagit för givet att dom förstår vad jag menar. Jag har inte velat tjata på ett sätt som ska skapa frustration hos killarna.
– Nu är det ganska många nya killar som kommit in. Tittar jag på åren som jag har varit här så är det bara en handfull som varit med under hela resans gång. Vad jag har sagt år ett, två och tre känner ju inte dom som kommer in år fyra till. Där har jag kanske varit lite för återhållsam.
– Dels kanske jag också har varit otydlig i sättet som vi har velat spela på, men det är saker som vi tillsammans med spelarna har korrigerat. Jag tycker att vi i dag har en tydlighet och är överens om vad vi vill göra.

Har du fått några konkreta hot riktade mot dig?
– Nej, det kan jag inte påstå och jag läser inte tidningar. Jag lärde mig det av en intervju med ”Challe” Berglund då han tränade Djurgården och var kraftigt ifrågasatt. Han läste tidningarna bara då han visste att det stod något bra. Jag tycker att det där var ett ganska bra beslut.
– Jag läser inga bloggar eller sajter på nätet och jag medveten om att det kan vara ganska hårda ord där. Som människa kan jag säga att det har varit ganska tufft. Jag är en person som alla andra och som vill känna att man har människor omkring mig som tycker om mig som person. Det finns vissa kritiker som har svårt att skilja på person och prestation. Man blandar hop det där och där har det funnits dagar man har varit mindre lycklig. Men jag säger det igen, det är inte synd om mig utan det är en del av jobbet.

Hur tänker du kring din framtid som tränare?
– Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Oskarshamn. I nuläget är det inget annat som är aktuellt. Fokus ligger på den här säsongen. Sedan ska man naturligtvis reflektera och utvärdera i slutändan. Det är en föränderlig tid inom ishockeyn och jag oroas lite grann av alla dessa tveksamma ekonomier som klubbarna har. Vad händer med Hockeyallsvenskan ekonomiskt framöver? Blir det något tv-avtal som är någorlunda lukrativt eller kommer vi öka gapet ännu mer? Är jag då rätt person att vara i Oskarshamn?
– Det finns säkert sådana frågeställningar som andra har, men för egen del har jag alltid satt värde i att fullfölja kontrakt och leva upp till handslag.

Ikväll möter Oskarshamn Vita Hästen.
– En högintressant match  och tre hiskligt viktiga poäng som står på spel. Med våra senaste matcher i ryggen där vi varit tydliga i spelet och plockat åt oss en del viktiga poäng så kommer vi kliva ut till match med ganska breda leenden och ett ruggigt fokus.
– Hästen är bra, inget snack om saken, men vi ska visa att vi är bättre och behöver poängen lite mer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga