Kevin Stenlund.
SHL

HV-talangen har inte knäat för skadorna: ”Sådana killar växer inte på träd”

ANNONS

Två svåra knäskador har hämmat utvecklingen, men Kevin Stenlund har vägrat låta bakslagen bli en ursäkt. Tack vare vad 18-åringens juniortränare i HV71, Anders Olsson, kallar ”karaktär” har han överträffat sina egna förväntningar och fått göra A-lagsdebut den här säsongen.
– Sådana killar växer inte på träd, säger Olsson till hockeysverige.se om Stenlund.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han hade inte mycket mer än hunnit flytta från Stockholm till Jönköping innan skadehelvetet bröt ut. Under sitt första år på hockeygymnasiet i Jönköping slet Kevin Stenlund sönder både korsbandet och menisken och tvingades till operation. Men det stannade inte där. Säsongen därpå drabbades han av ett nytt tungt bakslag.
– Först var jag borta hela första J18-året och tappade mycket styrka i benen. Sedan slet jag upp skadan alldeles innan jag skulle spela med landslaget inför U18-VM förra året. Det var riktigt tungt och det har varit en lång väg tillbaka, säger 18-åringen till hockeysverige.se.
– Jag har fortfarande mycket kvar att ta igen vad gäller benstyrkan, spänsten och explosiviteten, men jag kör mycket på egen hand nu för kunna ta igen det.

Hans slit har inte gått ouppmärksammat förbi. Juniortränaren Anders Olsson, som var den som tog Stenlund till Jönköping, är imponerad av den inställning som den gänglige centern har visat under sin väg tillbaka.
– Det var en kväll här under säsongen när jag hade glömt plånboken nere i arenan och åkte för att hämta den. Då träffar jag Kevin där. Han hade varit där sent på kvällen och sprungit på löpbandet för att han kände sig seg i benen och ville ha lite mer kraft till nästa dag, berättar Olsson.
– I min bok är det ett tydligt tecken på att man vill något med sin hockey när man resonerar på det sättet. Sådana killar växer inte på träd.

Förra helgen gjorde Kevin Stenlund landslagsdebut när han var med om att vinna U19-turneringen i Göteborg med Juniorkronorna. Ett kvitto på att stockholmaren har tagit nästa steg i sin utveckling.

”JAG HAR VÄL INTE GJORT BORT MIG MEN…”

– I år har jag fått vara skadefri och har kunnat köra på, till och med fått spela en del i SHL. Det har varit jättekul och väldigt lärorikt, säger Stenlund som hoppas att han ska kunna spela till sig ännu mer förtroende från coachen Andreas Johansson.
– Jag har väl inte gjort bort mig så här långt, men det kan fortfarande bli bättre.

För att ta ytterligare steg framåt behöver Stenlund framför allt jobba på sin skridskoåkning. Knäskadorna har gjort sitt till, men han har heller aldrig varit någon speedkula på isen.
– Det är min svaga punkt och något jag måste jobba på kontinuerligt, erkänner han och får medhåll av Anders Olsson:
– Vi vill gärna ser att han blir mer aggressiv i närkamperna och att han blir mer tempostark och explosiv. Där finns det saker att jobba på.

På pluskontot finns bland annat ett välutvecklat spelsinne, menar Anders Olsson.
– Han har en väldigt bra blick för spelet och hittar ofta bra lösningar på isen. Han har fina händer och tävlar alltid när han är på isen. Att han har tagit sig tillbaka så här starkt efter alla bakslag är starkt.

Om det är kvalitéer som räcker för att han ska bli draftad av någon NHL-klubb i sommar återstår att se. Som sent född 96:a är han tillgänglig för draften i Florida i slutet av juni.
– Jag har pratat med några stycken NHL-klubbar, men inte många. Det är väl fem-sex stycken. Blir jag draftad är det en bonus, men om jag inte blir det är det inte hela världen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL