Johan Harju.
SHL

Hemvändaren Harju hoppas på guld: ”Målet är att lyfta bucklan på hemmaplan”

ANNONS

Efter en jobbig säsong i Jokerit, där han fick se många matcher från läktaren, vände Johan Harju hem till Luleå igen. Väl hemma har han levererat som i fornstora dagar, och han har en tydlig förklaring varför till varför det är så.
– När jag satt på läktaren bestämde jag mig för att vara bättre tränad än någonsin om jag skulle byta klubb, säger Harju till hockeysverige.se.

Säsongen har varit ganska tuff för Johan Harju, 28-åringen från Övertorneå. Tanken var att han skulle göra succé i Jokerit tillsammans med barndomskamraten Linus Omark, men den mesta tiden i den finska huvudstaden har han fått tillbringat på läktaren. Det blev bara 26 matcher i Jokerittröjan, tre mål och totalt sju poäng innan Lars ”Osten” Bergström dök upp på en av lagets matcher och fick honom att återvända till Luleå där han nu har gjort stor succé och är idag en av SHL:s hetaste forwards.
– Jag trivdes jättebra i Jokerit, med laget och organisationen. Allt var hur bra som helst förutom att jag inte spelade hockey. Det var också det som var det skitiga eftersom jag ändå var där för att spela hockey, berättar Johan Harju för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det viktigaste saknades och det var därför som jag valde att bryta mitt kontrakt. Jag var missnöjd med min istid och att jag inte hade fått chansen riktigt. Det här kände jag egentligen redan från första matchen eftersom jag satt på läktaren första matcherna. Jag var inte högst upp på prioriteringslistan och visste att jag verkligen skulle få jobba mig in i lineupen.
– Jag pratade en del med agenten eftersom jag ändå ville ge det chansen, vilket jag tyckte att jag gjorde. Jag gav det ändå 45 matcher och jag spelade ungefär hälften av dom. Till slut kände jag att trots att jag gett det chansen har jag inte fått spela i den rollen som jag gör bäst. Samtidigt är jag inte i den åldern där jag kan spela i en fjärdekedja och sitta på läktaren varannan match. Efter det började vi kolla runt efter andra klubbar.

Någon förklaring av Jokerits coach, Erkka Westerlund, om varför han inte fick spela fick han inte direkt heller.
– Jag fick inget svart på vitt att jag till exempel är för dålig skridskoåkare, förlorar för många
närkamper, är för dålig defensiv och så vidare. Jag fick inget konkret att gå på, liksom ”jobba på det här så har du större chans att få spela.”
– Man sa att man var jättenöjda med jobbet jag gjorde i matcherna jag spelade och ville ha kvar mig,men man hade ingen plats för mig. Vissa matcher hade jag till och med gjort riktigt bra, men ändå satt jag på läktaren nästa match.
– Det kändes inte rätt det heller, att gör du en bra match och det du får tillbaka då är att du får sitta på läktaren i två matcher. Det var inte bara jag som hade det så och det var inte bara riktat mot mig. Även dom som spelade i fjärdekedjan kunde göra bra matcher och få beröm av coachen, men ändå satt man på läktaren matchen efter.
– Vi hade för många forwards och för lite skador helt enkelt, skrattar Johan Harju.

Ny klubbadress blev alltså Johan Harjus gamla klubb Luleå.
– Jag träffade ”Osten” (Lars Bergström, Luleås sportchef) när han var och scoutade nere i Bratislava före jul. Då kollade vi läget och jag sa som det var att jag inte var nöjd med speltiden, men också att jag vill ge det en sista månad för att slå mig in i laget eftersom jag trivdes så pass bra i Jokerit.
– Där hördes vi första gången. Två, tre veckor innan jag skev på för Luleå sa jag till agenten att vi skulle börja kolla hårdare och se vilka klubbar som är intresserade. Då var Luleå en av klubbarna som nappade direkt och det var där jag hamnade.

Johan Harju

Harju under tiden i Jokerit.

Var Jokerit smidiga i förhandlingarna?
– Jo, absolut. (Jari) Kurri har varit jättebra mot mig. Han förstod hur jag tänkte och det var inga problem alls. Tidigare hade vi lite skador och då var inte truppen lika bred så då var han lite tveksam. Men i slutet av januari började alla komma tillbaka och vi var ett ganska friskt gäng.
– Då var han schysst mot mig och det var inga hard feelings. Det var inte problem med någonting och jag fick hjälp med alla papper som skulle skrivas på och allt det här med lägenhet, bil och så vidare.
– Jag var fortfarande som en Jokerit-spelare och sista dagarna när man visste att det här med Luleå var på gång lät man mig ändå träna med laget. Jag tycker att Jokerit skötte det här hur bra som helst, vilket jag är tacksam för.

Linus Omark är kvar i Jokerit, hur ska du få hem honom till Luleå?
– (Skratt) Känslan är att det blir tufft eftersom Linus har haft en riktigt bra säsong. Då vet man att det inte är bara Luleå Hockey som är intresserade. Jag kan tänka mig att ryska storlagen, Schweiz och så vidare också är intresserade. Han kan säkert att välja och vraka i hela Europa.
– ”Osten” har kanske inte det lättaste jobbet, men det är klart att man hoppas. Jag tror inte att det så enkelt som att bara åka till Linus och få en namnteckning.

Jokerit-Medvescak Zagreb

Linus Omark.

Kommer du ringa Linus Omark och försöka påverka honom att skriva på för Luleå?
– Vi pratar med varandra minst varje vecka så det är såklart att man frågar och undrar. Samtidigt förstår jag honom också. KHL är den näst bästa ligan samtidigt som det är bra pengar och en rolig liga att spel i. Det är nivån under NHL och där han egentligen hör hemma.

Sedan Johan Harju kommit hem till Luleå har han svarat för tre mål och totalt sju poäng på sex matcher. Dessutom har spelet han visat upp hållit nästintill landslagsklass.
– När jag satt på läktaren i Jokerit, i stället för att gräva ner mig, bestämde jag mig för att om jag ska byta klubb då ska jag vara i den bästa form jag någonsin har varit i. Jag tränade extra och hårt både på is och utanför. Det har gett resultat och jag har känt mig piggare och starkare i kroppen.
– Den andra grejen är att jag känner ett jättebra förtroende och fått en bra roll av ”Jocke” (Joakim Fagervall), ”Burra” (Anders Burström) och ”Skuggan” (Stefan Nilsson). Jag skulle nog säga att den största grejen innan jag skrev på var att få pratat med Fagervall och Burström om hur dom såg på mig som spelare. Dom verkligen visade att man ville ha mig. Det gör att självförtroendet växer.

Hur skulle du beskriva den roll du har fått i Luleå?
– Jag ska vara en producerande spelare, men samtidigt får jag inte bara spela powerplay utan även boxplay. Jag får vara inne på isen oavsett om vi jagar eller försvarar mål. Det är också den rollen som jag vill ha.
– Sedan är det trots allt offensiven som är min styrka och där som jag ska hjälpa laget mest. Samtidigt får jag vara center, spela defensivt och göra det viktiga jobbet. Just defensiven är väl den delen i spelet som jag tycker att jag utvecklat mest. Jag tycker att det är riktigt roligt att få hjälpa till båda vägarna och inte bara offensivt, även fast jag tycker att det roligaste som finns är att göra mål.

DSC_0618

Joakim Fagervall.

Nu har Johan Harju fått Joakim Fagervall som tränare, en bekant sedan många år tillbaka även om deras hockeyvägar inte korsats tidigare.
– Vi är från samma by så vi har stött på varandra och pratats vid under somrarna. Han har gått i skolan i Övertorneå, men sedan har jag ett par bra polare som haft ”Jocke” i allsvenskan. Genom dom har jag hört goda ord om honom.
– Vi känner varandra lite innan, men jag har aldrig haft honom som tränare. Att jag känner honom redan innan underlättar såklart, men framförallt har han samma syn på mig som spelare som jag själv har. Då blir det att han också använder mig i samma situationer som jag själv tycker att jag ska spela.

Johan Harju har skrivit ett kontrakt som sträcker sig över ytterligare fyra säsonger plus två med option både för Harju själv och Luleå. Vad målet är under dom fyra säsongerna för honom är glasklart.
– Målsättningen är att få vinna med Luleå och att få lyfta bucklan på hemmaplan. Det är drömmen och målet. Sedan har jag en dröm till och det är att få lira i samma lag som med lillebror (Jonathan Harju). Det skulle vara grymt häftigt även om det är mycket som ska klicka innan det. Nu finns i alla fall chansen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM