Kim Martin HassonFoto: Bildbyrån

Damkronorna riskerar att få spela hemma-VM i Malmö utan sin målvaktsstjärna Kim Martin Hasson. En höftskada vägrar ge med sig för OS-hjälten från 2006.
– Jag ska inte säga att det är kört, men det känns jobbigt när man inte kan träna på och inte kunna känna sig i form, säger hon till hockeysverige.se.

Det närmar sig Dam-VM i Malmö och idag nås vi av beskedet att en av Damkronornas viktigastespelare, Kim Martin Hasson, riskerar att missa VM. Sedan landslagsturneringen i Uppsala har hon haft en höftskada som inte tycks ge med sig.
– Man tror att det är en skada som kallas pincer. Det finns två olika varianter på den och jag vet inte riktigt vilken man tror att det är. Det här göra att det kan gå ben mot ben när man gör en utåtrotation i en sits där man sitter i en butterfly ungefär, berättar Kim Martin Hasson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tror att det här är ganska vanligt för målvakter, men skadan gör att utsidan av höften och ryggen försöker kompensera och hjälpa till. Det gör ont vid vissa tillfällen vilket gör att det blir svårare att spela eftersom man försöker undvika att det ska göra ont.
– Sedan Uppsalaresan har det varit att jag tränat några dagar, spelat någon match och sedan har det varit vila i några dagar. Det har helt inte varit så mycket träning sedan Uppsala kan man väl säga.

Du spelade med Linköping i Europacupen i helgen, hur fungerade det?
– Jag spelade en match. Det funkar att spela, men jag tycker inte att jag känner mig på topp. Jag kan inte säga att det gick dåligt, men man känner själv när man inte är riktigt på topp och inte spelar på det sätt som man vill.
– Dagen efter matchen kändes inte kroppen jättebra. Nu ska jag till Artro kliniken i Stockholm imorgon och kolla lite på höften för att se vad vi kan göra dels långsiktigt och dels kortsiktigt. Man går oftast in och opererar en sådan höft.

Det är två stora grejer som ligger framför dig. Dels har vi slutspelet med Linköping och dels VM i Malmö. Känner du oro inför att du kanske inte kan vara med där?
– Jo, men det måste jag ändå säga att jag är. Det har inte känts jättebra på träningarna. Jag ska inte säga att det är kört, men det känns jobbigt när man inte kan träna på och inte kunna känna sig i den formen som jag annars har gjort under hela säsongen.
– Självklart är det tråkigt att den här skadan kommer nu, men jag brukar få skador så det är
egentligen inte något nytt kanske, säger Kim Martin Hasson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi får se lite. Det som känns jobbigast är att man inte vet vad som händer, man går bara emellan allting och väntar.

Linköping slutade för övrigt tvåa i Europacupen efter segrande SKIF Nizhny Novgorod, inte alldeles rättvist enligt Martin Hasson.
– Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra i första matchen mot schweiziskorna och vann ganska lätt med 9-0. Dom spelade ändå upp sig sedan mot dom andra lagen.
– Mot ryskorna tycker jag att vi för matchen och förtjänade egentligen att vinna, men vi sätter inte
våra chanser. Pucken studsade helt enkelt inte vår väg. Vi missar öppet mål och så vidare medan ryskorna får in två puckar varav en studsar på en spelare och in i mål. Sport är inte alltid rättvist och det gäller att göra mål.
– Mot finskorna (Espoo Blues) spelar vi bra och vinner med 5-2. Jag tycker ändå det känns som att vi vann ett silver och inte förlorade ett guld, avslutar Kim Martin Hasson.