Erik Granqvist.
Västerås IK

Viasats expert inför kvällens toppmatch: ”Det är årets häftigaste match”

ANNONS

I kväll kan mycket avgöras. Med bara tre omgångar kvar av HockeyAllsvenskan slåss tre lag om två finalplatser. I kväll möts trean Västerås och tvåan Malmö, i en match som mycket väl kan avgöra vilket lag som gör serieledande Karlskrona sällskap i finalen.
– Det är helt klart årets häftigaste match, säger Viasat Hockeys expert Erik Granqvist till hockeysverige.se.

Klassiska Rocklundahallen i Västerås 24 februari 2015 kan bli skådeplatsen för vilket lag som kan komma att följa Karlskrona till den hockeyallsvenska finalen. Nu ska det också i ärlighetens namn sägas att Karlskrona inte är klara för finalen och att Rocklundahallen idag går under namnet ABB Arena Nord.

I alla fall ställs serietvåan Malmö och trean Västerås mot varandra. Båda lagen står inför matchen på 89 poäng var och det återstår tre omgångar. Efter mötet med Malmö har Västerås kvar att möta AIK och Björklöven medan Malmö har Karlskoga och AIK.

Erik Granqvist, den tidigare elitseriemålvakten, jobbar idag som uppskattad expert på Viasat Hockey. Hockeysverige.se ringde upp honom hemma i Ängelholm för att få lite kött på benen innan kvällens match. Vi började med att fråga honom om vem av målvakterna Jonas Fransson, Västerås, och Niko Hovinen, Malmö, som han ser som den mest typiske matchvinnaren.
– Hovinen har ändå en vinstprocent på drygt 66 procent sedan han kom till Malmö medan Fransson är precis över 50 procent.
– Jag tror att Jonathan Bjurö, som fick komma in efter en period mot Karlskoga, kommer att få stå från start för Västerås. Han är en väldigt stabil målvakt. Han har 75 i vinstprocent och har vunnit många fler matcher procentuellt än vad Fransson har gjort.
– Däremot tror jag definitivt att om Hovinen är frisk så kommer han att stå. Styrkan hos Hovinen är att han har en väldigt bra känsla. Det är en målvakt som har aktiva händer och ben. Han kan göra dom här akrobatiska ytterlägesräddningarna samtidigt har han den här stora kroppshyddan.
Egentligen är han inte så bra på att täcka och blocka spelet, men han har ändå mycket täckt eftersom han är så pass stor.

BB150130BB272

Niko Hovinen.

Trots att Erik Granqvist hyllar Niko Hovinen vill han sätta upp ett varningens finger.
– Jag vill skicka med en brasklapp. I Timråmatchen borta och Karlskrona hemma, två matcher Malmö förlorade, skymde man Hovinen i målet. I den senaste matchen, mot Karlskrona, kom tre mål där egna spelare skymde Hovinen. Då är han inte speciellt bra. Det är svårt såklart för de flesta målvakterna, men så länge han får se puckarna är han svår att göra mål på.
– En nyckelfaktor för Malmö är att man ser till att Hovinen ser puckarna och får ut max av sitt spel.

Hur ser du på Malmös säsong så här långt?
– Malmö stack ut hakan redan på upptaktsträffen och var jättetydliga med att man ville vinna serien. Man har en tydlig målsättning att man vill gå upp helt enkelt. Därför har förväntningarna varit väldigt höga på Malmö.
– På något sätt har man hela tiden varit med där uppe i toppen utan att dra iväg som man hade trott. Ena dagen kanske inte målvakts och försvarsspelet varit där medan anfallsspelet varit helt okej. Andra dagar har det varit tvärt om.
– Man har också haft perioder i serien då allting har kuggat i, både försvarsspel och anfallsspel, och då har man haft strikar när man vunnit ganska många matcher. Sedan har Malmö kommit in i tyngre perioder där det inte har klickat.
– Jag är övertygad om att Malmö kommer att gå upp till slut, men det är inte säkert att man kommer att göra det genom att bli topp två. Sedan har man haft lite otur mot slutet med bland annat de här hjärnskakningarna på Mattias Persson och Joey Tenute. Det är två spelare som ska vara med i toppen av deras produktion. Det gör att det är viktigt att Malmö kan hålla ner antal insläppta mål till ett eller två för då vinner Malmö i stort sett alla matcher. Släpper man däremot iväg det till fyra, fem mål som man gjort mot Timrå och Karlskrona då har man inte den produktionen framåt som gör att man vinner matcher.

DSC_0664

Martin Filander.

Hur ser du på Västerås säsong så här långt?
– Det unga tränaren Martin Filander kom in och fick inte den här rollacceptansen från alla spelare. Det gnisslade rejält i upptakten. Försvars- och målvaktsspelet fungerade inte heller. Man hade mycket att jobba med, men man gjorde förändringar i laget där många spelare fick gå. I stället tog man in några viktiga karaktärspelare till pusslet. Undan för undan jobbade Filander och övriga coacherna tålmodigt vidare samtidigt som föreningen stod upp för Filander. Det tycker jag var härligt att se.
– Jag är imponerad när jag på nära håll får se Filander. Han har stått rakryggad både när det har stormat och varit framgång. Han har gjort ett klokt och stabilt intryck. Västerås har blivit bättre ju längre säsongen har lidit. Deras powerplay är riktigt vass precis som Malmös.
– Bjurö kom in i målet och hade en strike på sju raka segrar. Det var i samband med att Västerås blev stabilare och började vinna matcher med uddamålet i stället för att förlora. Som lag vill man ha sin topp i mars, april och det känns som att Västerås har lyckats med det.
– Dessutom har man dom här kloka killarna i styrelsen. Nicklas Lidström finns där och han ju kan vara ett bollplank. Även Per Bäckman finns med där. Man tar vara på den här erfarenheten som finns.

Du nämner Jonathan Bjurös talang och Niko Hovinens styrkor, men vem ser du som Hockeyallsvenskans bästa målvakt idag?
Patrick Galbraith. Den stabilitet som han har visat och att han inte har förlorat en match under 2015 är imponerande. Karlskrona har förlorat en match under 2015 och den stod Timo Leinonen. Det var hemma mot Björklöven då Karlskrona förlorade med 4-2.
– Säga vad man vill om målvaktsspel och räddningsprocent hit och dit, men är du obesegrad under så lång tid visar det att man är den vassaste målvakten just nu.

BB140918BB731

Jonathan Bjurö

Vem ser du som den mest lovande målvakten i Hockeyallsvenskan?
– Jag tycker att det finns några som det ska bli spännande att följa och som går mot en ljus framtid. Jag lyfter ändå fram Jonathan Bjurö eftersom han har en så pass hög vinstprocent. Han vinner tre av fyra matcher som han startar.
– Bjurö är en väldigt seriös och mogen kille som har en otrolig koll på sin teknik och sin spelidé.

Hur slutar Västerås mot Malmö och varför?
– Jag bara längtar till att få se matchen på Viaplay. Det är årets häftigaste match hittills eftersom det är så mycket som står på spel.
– Det lag som vinner tror jag kommer att knipa andraplatsen. Det känns som att disciplinen att inte ta onödiga utvisningar, utan röra på fötterna och ha klubborna på isen, är en nyckel eftersom bägge lagen har så vassa powerplay.
– Sedan handlar det om vad som händer framför målen. Det lag som kan boxa bort, ta bort klubbor och vinna returerna framför sitt eget mål kommer att gå segrande ur striden. Malmö har dom två skickligaste i att just skymma. Jag tänker då på Björn Svensson och Mathias Tjärnqvist. Lyckas Västerås boxa bort dom så deras målvakt kan se skotten då har dom en enorm chans att vinna matchen.
– Om Malmö undviker att skymma Hovinen och i stället städa bort returerna vid sidan av honom tror jag att dom har en jättechans att vinna matchen.
– Det kan mycket väl bli så att lagen tar varsin poäng i ordinarie tid. Sedan får man kriga om extrapoängen i förlängningen eller med straffar. Helt klart är det årets häftigaste match hittills.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch