IMPONERAR. Jim Fox pekar ut Nicklas Bäckström som ett av säsongens stora utropstecken i NHL.
Washington

Experten har fallit för ”Bäckis”: ”En mycket underskattad spelare”

ANNONS

Nicklas Bäckström har fått tillbringa en hel del tid i Aleksandr Ovetjkins skugga under sin NHL-karriär. Kanske är det här säsongen när han tar klivet ut ur den skuggan. Nu hyllas svensken av expertkommentatorn Jim Fox, som täcker Los Angeles Kings.
– Han är mycket underskattad när det gäller hans styrka som är spelet med puck. En mycket imponerande spelare, säger Fox till hockeysverige.se.

Fjolårets mästare Los Angeles har inte rosat marknaden den här säsongen. Nu vann man visserligen nattens match mot Detroit med 1-0 efter mål av Justin Williams, men framför allt tack vare ett stort målvaktsspel av Jonathan Quick. Segern gjorde att Los Angeles avancerade till tredje plats i Pacific Division, något som gör att man ligger på slutspelsplats med 23 matcher kvar av grundserien.

Förväntningarna är som alltid höga på ett lag som har vunnit Stanley Cup under två av de senaste tre säsongerna. Just därför är många överraskade över att Kings inte ligger högre i tabellen än vad som är fallet.

Jim Fox, den tidigare storspelaren i NHL och framför allt Kings, jobbar som expertkommentator på Los Angeles Kings tv-sändningar. Hockeysverige.se fick några ord med honom om bland annat Kings säsong så här långt.
– Kings startade säsongen bra mycket tack vare Jonathan Quicks storspel. Försvarsspelet var inledningsvis inte speciellt tätt och man fick förlita sig på Quick om man skulle ta poäng.
– Förlusten av Willie Mitchell som free agent och avstängningen på Vjatjeslav Vojnov har satt djupa spår i Kings spel vid blålinjerna. Anze Kopitar hade en trög start och en väldigt dålig produktion. Jeff Carter hade en bra start, men sedan blev han betydligt svalare. Fast senaste tre veckor har han börjat hitta tillbaka i form.
Drew Doughty har varit den jämnaste spelaren i Kings, men eftersom man tappat Mitchell och Vojnov har han fått spela över 30 minuter i en del matcher. Dourghty och Tyler Toffoli har varit lagets viktigaste spelare samtidigt som dom är en stor anledning till att Kings nu vunnit sju (numera åtta) matcher i rad. Kings har nu hittat tillbaka till sitt spel där man vill ha mycket puck. Håller det spelet i sig kommer man bli mycket farliga i slutspelet.

Är Los Angeles lika effektiva i sin forechecking som förra säsongen eller vad skiljer sig mellan säsongerna?
– För det mesta har man tillbringat för mycket tid i egna zonen vilket givetvis påverkar forecheckingen. Anledningen till det kan man ju fråga sig. Spelarna har sagt själva att det kan bero på att man inte har spelat med lika mycket känslor i försvarsspelet den här säsongen. Det kan bero på den mängd matcher man har spelat senaste tre säsongerna.
– Nu har forwards, framförallt centrarna, prioriterat att vara spelbara vilket har medfört att man idag spelar ett snabbare spel.
– Den största skillnaden mellan förra säsongen och den här är just forecheckingen. Nu när forecheckingen fungerar som man vill då vinner man matcherna. Det är också anledningen till att man vunnit sju matcher i rad.

Har man ett lag som kan vinna även den här säsongen?
– Som sagt var så är forecheckingen nyckeln till om man ska klara av att vinna även den här säsongen. Jonathan Quick är tillbaka och spelar på toppen samtidigt som Jeff Carter, Tyler Toffoli och Dwight King leder laget offensivt.
– Om Kings kan få en bättre balans bland sina offensiva spelare så kan man ställa till mycket oreda för dom andra lagen. Tack vare lagets mentala styrka och karaktär som lag tror inte jag att det är många lag som vill möta Kings i ett slutspel.

Vem eller vilka i Los Angeles har överraskat på dig den här säsongen?
– Dwight King har klivit fram och blivit en stabil spelare i kedjan med Jeff Carter och Tyler Toffoli. Han är kreativ med pucken utan att ta några risker. Tidigare var han en mer effektiv offensiv spelare, idag är han en mer ”impact player”!

Jim Fox har även bra koll på våra svenska spelare i NHL. En spelare som han uppskattar mycket är rookien från Leksand, Filip Forsberg.
– Forsberg är en smart otroligt snabb spelare och en bra skridskoåkare. Han kommer till skott från alla vinklar samtidigt som han är farlig i trafiken framför mål. Han är redan en viktig spelare i Nashville och han kommer bara att bli bättre.

Generellt, vad skiljer dom nordamerikanska spelarna från dom svenska?
– I allmänhet är svenska spelare bra tvåvägsspelare med bra förståelse för spelet samtidigt som man är bra i det defensiva positionsspelet, men även skickliga på att ställa om till offensiven. Ibland kan det finnas lite problem med nordamerikanska spelare, att man har bara en dimension i sitt spel och är mindre kreativa.
– När jag säger det så är jag definitivt pedantisk eftersom Kanada vunnit senaste två stora internationella turneringarna och visat att man är bäst i världen. Jag svarar på frågan utifrån att jag generaliserar skillnaden på svenska och nordamerikanska spelare.

Vem är den bästa målvakten, backen och forwarden i NHL idag?
Carey Price. Han är stor och tekniskt mycket skicklig. Han har bevisat att han kan spela under press och har gjort en mycket fin säsong med Canadiens.
– Drew Doughty. Väldigt få spelare kan läsa spelet som Drew. Jag ser honom varje kväll och han gör så mycket bra saker för sitt lag kväll efter kväll. Han kan anpassa sitt spel utefter vad det är för karaktär på matchen.
– Offensivt vill jag nämna några stycken. Patrick Kane är en trollkarl på isen. Jakub Voráček spelar alltid kraftfullt. John Taveres är en mycket skicklig spelare som kan konkurrera som en av dom allra bästa spelarna i ligan. Jeff Carter kan med sin snabbhet och kraft ta över en match åt sitt lag. Lägg därtill en svensk spelare…

Vem?
– Kings har spelat mot Washington Capitals två gånger på ungefär tio dagar. Den spelare som stack ut mest i Capitals var Nicklas Bäckström.
– Han har en överlägsen kombination i sitt spel med sin skicklighet med puck, spelförståelse, passningar och skott. Han är mycket underskattad när det gäller hans styrka som är spelet med puck. En mycket imponerande spelare, avslutar Jim Fox.

För att lära känna Jim Fox bättre kan du klicka dig in på Old School Hockey – Jim Fox:  http://old.basketsverige.se/article/12038520/kings-luriga-rav

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch