Jakub Kovar
Nyheter

Målvakten som vägrar vila: ”Jag älskar att vara en del av varje match”

ANNONS

Tjeckiske landslagsmålvakten Jakub Kovář har lyckats med bedriften att spela i samtliga 60 ligamatcher i KHL under säsongen. Det är tredje gången på fem säsonger han deltar i sitt lags samtliga matcher. Hockeysverige.se bestämde sig för att ta redan på vad det är som driver honom att spela allt och kom i jakten på svaret även över häpnadsväckande uppgifter om att han fram till i höstas spelat med ett kraftigt synfel innan OS- och VM-målvakten uppmanades kolla synen.
– Läkaren jag var hos för att kolla synen kunde inte tro att jag var hockeymålvakt, berättar Kovář för hockeysverige.se.

Förmågan att stå i mål i samtliga matcher under en säsong är det säkert många som har. Det är däremot väldigt få som väljer att göra så även om målvakten är fullt frisk. Man kan välja att låta backupen få en match då och då av en hel del olika anledningar.

Det kan vara för att man anser att man ‘måste ha igång båda målvakterna’, det kan vara för att man känner att man måste ge givne ettan ett brejk.

I SHL har exempelvis ingen målvakt spelat alla matcher så länge det varit 55 omgångar, från 06/07. Den som varit närmast är Gustaf Wesslau som spelade i 54 av 55 matcher 11/12 i Djurgården.

Under tiden det bara spelades 36 matcher var det, så klart, vanligare. Från 1975 till 1984 skedde det vid åtta tillfällen, varav fyra under det som då hette Elitseriens debutår.
Men sedan 1984 är det bara fyra målvakter som spelat i samtliga matcher fram till idag.

40/40 Micke Sundlöv 93/94 (spelade allt utom 32 minuter i en match)
46/46 Tommy Söderström 97/98
50/50 Andreas Hadelöv 01/02 (spelade allt utom 69 minuter, fördelade över tre matcher)
50/50 Daniel Henriksson 02/03

Henriksson spelade rubbet sin säsong när han var den senaste i ligan att stå i samtliga matcher.  Han blev den fjärde målvakten att inte dela med sig någon speltid alls till sin backup. Tidigare hade det bara gjorts under 36-omgångarstiden av Göte Wälitalo, Mats Abrahamsson och Hardy Åström.

Kort och gott: Det är väldigt, väldigt ovanligt med målvakter som står i samtliga matcher under en säsong.
Det är inte ens jättevanligt att utespelare lirar alla matcher under en säsong. Sedan SHL gick över till 55 omgångar i ligaspelet är det ungefär 3-4 utespelare per klubb som lyckas med bedriften i snitt.

HAR SPELAT 60 MATCHER AV 60 MÖJLIGA

Tjecken Jakub Kovář trotsar allt det där. Han vill spela så mycket som möjligt, även om det skulle innebära att det inte blir någon vila alls under säsongerna.
– Förra säsongen missade jag sex matcher i ligan, men det var ändå min bästa säsong så här långt i karriären. Det var min första säsong här och coacherna kände mig inte så väl, så de spelade med den andre målvakten en del i början av säsongen… tills de fick veta att jag gärna spelar varje match, berättar Jakub Kovář för hockeysverige.se.

Avtomobilist har försökt få honom att vila ett par gånger under den här KHL-säsongen.
Vid första tillfället fick han faktiskt börja i båset. Backupen släppte in sina två första skott och Kovář var i mål redan efter två minuter.

Vid andra tillfället övertalade han lagledningen om att han skulle stå ändå och fick gehör. Möjligen hjälpt av just den tidigare vilo-fadäsen som argument.

Nu är grundserien över och Kovář har spelat i samtliga 60 matcher för Avto. En enastående bedrift i sig och han blev den första målvakten i KHL:s sjuåriga historia att spela samtliga matcher.
Då ska vi dessutom ha klart för oss att årets säsong med 60 matcher är den säsong som haft flest matcher. Tidigare var 56 det mesta man spelat under en säsong, men det har även spelats 52 och 54 omgångar.
– Den här säsongen har varit den klart jobbigaste. Flest matcher, massor av resande och sen har vi avancerat från botten av tabellen upp till slutspelsplats. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela alla matcherna här, men det har jag gjort och det känns ändå riktigt bra så här långt.

Men den här texten handlar långt ifrån om att Kovář lyckats spela samtliga matcher den här säsongen. Eller att han har vaktat målet i de 77 senaste ligamatcherna för sin klubb. Eller att han hållit flest nollor (8) av målvakterna i ligan den här säsongen, en notering som gör honom till näst bäst genom tiderna i den kategorin bakom Robert Esche som höll nio nollor under KHL:s första säsong.
Det har ett par lager till i sig.

SPELADE ALLT I TJECKIEN – TVÅ SÄSONGER I RAD

Kovář i Budějovice

Kovář i Budějovice

26-åringen har nämligen spelat samtliga matcher under säsongen vid tre tillfällen under de fem senaste säsongerna av sin karriär.
När han spelade för České Budějovice 10/11 och 11/12 spelade han 52 av 52 matcher under båda säsongerna i ligaspelet.
Han spelade allt utom 22 minuter första säsongen och allt utom 84 minuter andra säsongen, men fanns med i samtliga matcher och upprepade Dušan Salfickýs bedrift från 99/00 och 00/01 i Plzeň med att spela i samtliga matcher två säsonger i följd.

Allt började med att Roman Turek, den tidigare stjärnmålvakten som var Budějovices förstamålvakt, plötsligt lade av med hockeyn 2010.
– Han lade av bara en månad före ligapremiären och coachen (František Výborný, pappa till David och svärfar till Jaroslav Hlinka) sade till mig att han trodde på mig och att jag skulle vara nummer ett. De första två matcherna var inte direkt bra, men han bytte inte ut mig och jag kände att jag behövde betala tillbaka för förtroendet. Nästa match var min bästa den säsongen och på den vägen var det.

– Jag hade lite problem med mina knän och sjukdom under säsongen, men jag kunde spela ändå och kände mig i bra form hela säsongen och i och med att jag inte hade några jättedåliga matcher fortsatte jag spela allihop. Coachen frågade aldrig ens om jag ville stå över någon match. Sen efter premiären under säsongen efter kom han bara fram och sa ‘Nå, Jakub, 51 matcher kvar…’. Jag hade gjort det tidigare och visste att jag kunde göra det igen och vi gick till slutspel båda säsongerna efter att ha missat slutspel två säsonger i rad innan dess.

BRÖT HANDEN – TVÅ GÅNGER

Kovář i landslaget

Kovář i landslaget

Mellan de här max-säsongerna Kovář har haft har han däremot fått vila en del. Tredje säsongen i Budějovice innebar att han bara spelade hälften av matcherna. Men det var inte direkt av fri vilja.
– Jag bröt handen i VM i Sverige 2012, men fortsatte spela med bruten hand. Efter säsongen kändes det bättre så jag hoppades att det skulle vara okej. Men så fort jag kom ut på is under sommaren kom smärtan tillbaka. Jag missade halva säsongen totalt.
– Vi låg sist i ligan. Efter en månad utan matcher tog jag av gipset, gjorde två träningar och sen spelade två matcher som vi vann men inför nästa match slog jag upp skadan igen… så det var därför jag missade halva den säsongen.

Sen kan man väl om man vill göra det enkelt för sig säga att ”Ja, men se hur det gått i slutspelet sen då. Hans har ju aldrig tagit sig till andra slutspelsrundan”.
Och det stämmer. Men hans lag har å andra sidan aldrig heller varit favoriter i första slutspelsrundan heller. Något som han själv också ser som grundfaktorn till att han faktiskt kunnat spela så mycket som han gjort under de senaste fem säsongerna.
– Jag har ju aldrig spelat i några storlag, utan alltid tillhört utmanarlag som fått kämpa om de sista slutspelsplatserna.

– Vissa målvakter behöver vila för att rensa skallen och så. Andra klubbar vill spela med två målvakter för att båda är riktigt bra eller för att de ligger så bra till i tabellen att de har råd med det. Men mina lag har alltid legat så långt vi alltid behövt alla poäng vi kan få.
– Sen älskar jag att spela, så klart. Jag gillar inte att sitta på bänken. Jag älskar att vara en del av varje match.

UPPMANADES ATT SKAFFA LINSER – ”SER SÅ MYCKET BÄTTRE NU”

Kovář och Lepistö (18)

Kovář och Lepistö (18)

En annan aspekt i den här ganska sköna historien om Jakub Kovář är en kanske lika fascinerande del som faktumet att han står varenda match.
Han har nämligen ett synfel som han dragits med hela karriären – fram till i höstas.

Han har alltså varit så bra att han varit VM-målvakt vid tre tillfällen och OS-målvakt, trots att han inte sett speciellt bra. Något som lagkamraterna noterade i höstas och uppmanade honom att kolla upp synen.
– Läkaren jag var hos för att kolla synen kunde inte tro att jag var hockeymålvakt.

– Min sikt blev lite sämre under sommaren och jag har haft problem med att se på distans. Det var vår finske back Sami Lepistö som såg att jag hade problem när jag kollade på min klocka och sa till mig att jag måste skaffa linser. Så han hjälpte mig att fixa det.

– Jag ser så mycket bättre nu. Allt är så mycket klarare.

Som många människor som har dålig syn märkte han inte av problemen själv, av den enkla anledningen att man inte direkt har någon uppfattning om vad klar syn innebär eftersom man helt enkelt ser det man ser och utgår från att det är så man ska se.
– Jag förstod inte att jag såg dåligt förrän jag insåg vad perfekt syn sikt innebar. Men jag har alltid haft lite problem med att se saker på långt avstånd.

Och här snackar vi alltså om en kille som hade 93,1 i räddningsprocent i KHL förra säsongen.

”JAG ÄLSKAR SVERIGE SOM LAND”

Historien om hans syn fick mig att tänka på målvaktstränaren Erik Granqvist som i flera intervjuer berättat om hur han själv hade ett synfel under sin karriär, men att optikerna ansåg att synfelet var för krångligt för att åtgärda och att han först efter karriären fick hjälp att lösa problemet.

En konsekvens av allt det där har varit att Granqvist under sin karriär som målvaktstränare alltid kräver att hans adepter måste gå till optiker för att testa synen. Dels för att synen kan förändras med tiden och dels för att det är svårt för en person att veta att hur man ser inte är det bästa man kan se eftersom man inte har något bättre att jämföra med.

Och apropå Sverige och svenska målvaktstränare så är det inte omöjligt att svensk hockey i framtiden får ta del av 26-årige Kovářs tjänster i framtiden. Hans kontrakt med Avtomobilist går ut efter säsongen och han utesluter en framtid i Sverige när frågan om det funnits något svenskt intresse för honom tidigare kommer på tal.
– Jag har aldrig haft chansen att spela i Sverige, men jag skulle gilla att göra det i framtiden om jag spelar bra nog att få chansen. Jag älskar Sverige som land och skulle gilla att lära mig ligan och hockeyn där. Det vore kul att spela för någon av de kändare svenska klubbarna. Kontraktet går ju ut nu, så jag får se om någon är sugen på att ha mig i sitt lag.

Men först väntar slutspelet om Gagarin Cup, där han kommer ställas mot just en svensk målvakt i åttondelen när han möter Anders Nilsson i Ak Bars. Den åttondelsfinalen inleds i eftermiddag klockan 15.00.

Just ja. En sista detalj att ta oss igenom innan vi rundar av.
Jakub Kovář spelar i det för målvakter inte speciellt vanliga numret 21. Något som förstås måste få någon form av förklaring.
Numret är inte bara ett magiskt i Sverige, utan även i Tjeckien.
– Jag provade många olika nummer när jag var liten, men det första var 21 så när jag var 15 år ville jag bara spela med detta magiska nummer. Jag tror att jag är den enda målvakten som spelar med det och jag har aldrig riktigt gillat nummer ett, även om jag har det numret i landslaget där 21:an inte är tillgänglig till minne av Ivan Hlinka.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL