Västerås IK

Lättar på arenakravet i SHL: ”Finns det en handlingsplan får de ta steget upp”

ANNONS

Ska man spela i SHL måste man uppfylla vissa krav vad gäller ekonomi och arena. Det var SHL:s och Svenska ishockeyförbundets besked tidigare under säsongen. Nu säger förbundsordföranden Christer Englund att det finns spelrum för de allsvenska klubbarna som kvalar uppåt.
– Vi vill inte kalla det för dispenser, men finns det bara en handlingsplan så kommer även lag vars arena inte uppfyller kraven, att få ta steget upp, säger Englund till Radiosporten.

Minst fyra miljoner kronor i eget kapital och en arena som tar minst 5 000 åskådare med plats för minst 3 500 sittplatser. Det är kraven som ställs på lagen som ska spela i SHL kommande säsong. För de allsvenska lag som slåss om en plats i SHL är framför allt arenakravet svårt att möta. Av de lag som just kvalificerat sig för kvalspel uppåt är det bara Malmö Redhawks som har en arena som tar sig igenom nålsögat.

Nu säger dock förbundsordföranden Christer Englund till Radiosporten att man inte kommer att vara stenhårda i kraven på att klubbarna ska uppfylla kraven direkt.
– Utgångspunkten är att man ska klara arenakraven redan när serien börjar i höst. Men om man inte hinner med att bygga om sin arena så vill vi se en åtgärdsplan som visar hur man kan klara kraven till kommande säsong, säger Englund.

”VILL INTE KALLA DET DISPENSER”

Bland de allsvenska klubbarna har kraven skapat oro. Några klara besked kring eventuella dispenser har inte presenterats av SHL eller förbundet. Därför har klubbar som Karlskrona och Västerås, som ska göra upp om en SHL-plats i den allsvenska finalen, inte vetat om ett lyckat kval uppåt ens skulle räcka för att släppas in i SHL. Men nu säger Christer Englund att klubbarna inte ska ha något att frukta så länge det finns en beredskap.
– Det finns inget svart eller vitt i den här frågan. Vi vill inte kalla det för dispenser, men finns det bara en handlingsplan så kommer även lag vars arena inte uppfyller kraven, att få ta steget upp. En del saker hinner man helt enkelt inte med till säsongen 2015/2016 börjar.

Kravet på fyra miljoner kronor i positivt eget kapital är inte heller skrivet i sten. Klarar man inte att möta kravet innan den 30 april blir kommande år vad man kallar ett ”kontrollår”: Christer Englund säger dock till Radiosporten att inget heller här behöver vara skrivet i sten.
– Ingen är betjänt av att ha ett svart eller vitt-system. Här handlar det också om sunt förnuft.

Medan Västerås och Karlskrona gör upp om den första SHL-platsen i den allsvenska finalen som startar i morgon kommer Malmö, Rögle, Björklöven, Bik Karlskoga, Mora och Vita Hästen inleda kvalet om ytterligare SHL-chanser på torsdag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL