Mattias Bäckman är hemma igen
SHL

SHL-backens glädje efter trejden: ”Positivt chockad”

ANNONS

Efter en misslyckad AHL-sejour återvände han hem till Linköping – bara för att nås av beskedet att Detroit Red Wings hade trejdat hans NHL-rättigheter till Dallas Stars. För Mattias Bäckman var det en synnerligen glädjande nyhet.
– Jag blev faktiskt ganska positivt chockad över det och väldigt glad, säger han till hockeysverige.se.

Mattias Bäckman inledde årets säsong i Detroits farmarlag Grand Rapids. Nu blev det bara 18 matcher i AHL. En stor del av tiden där borta fick han tillbringa på läktaren. För att inte stanna i utvecklingen som hockeyspelare valde han i stället att åka hem och tillbringa resten av säsongen i Linköping som utlånad från Detroit. Där har han på 23 matcher svarat för fyra mål och totalt 16 poäng.

Härom dagen kom en vändning då Dallas Stars meddelade att man plockat upp rättigheterna till Bäckman och Frölundas Mattias Janmark efter en bytesaffär som såg veteranforwarden Erik Cole försvinna till Detroit i motsatt riktning.
– Det känns ändå riktigt kul att bli trejdad eftersom det var lite si så där i Detroit. Nu känns det lite som en nystart inför nästa säsong, men jag fokuserar mest på Linköping just nu, säger Mattias Bäckman till hockeysverige.se.

Har du själv framfört en önskan om att få bli trejdad?
– Lite grann, men det är inte så att vi har tryckt på jättemycket heller. Det var lite innan jag flyttade hem, men då sa dom att man inte hade någon lust att göra någon trejd. Nu fanns det tydligen en öppning för att göra en trejd och jag blev faktiskt ganska positivt chockad över det och väldigt glad.

KÄNNER GENERAL MANAGERN SEDAN TIDIGARE

Dallas är i skrivande stund sist i tuffa Central Division, men har ändå chansen att ta sig upp på en slutspelsplats. Just nu är man nio poäng efter Minnesota Wild som har den sista slå kallade wild card-platsen i västra konferensen. General Manager för organisationen är Jim Nill, en person som Bäckman känner sedan tidigare.
– Jag vet inte speciellt mycket om Dallas organisation, men jag känner till Jim Nill sedan tidigare då han var i Detroit. Han var en av dom som var med om att drafta mig där, så jag har träffat honom några gånger då han var och tittade när jag spelade här i Linköping.
– Annars har jag inte någon direkt stor aning om hur dom jobbar, men det verkar som att dom tänker långsiktigt och har ganska många unga spelare i truppen. På så sätt känns det verkligen positivt och kul att få komma till Dallas.

Har du fått några signaler från Dallas organisation hur man tänker kring din framtid?
– Så långt har vi inte kommit. Jag har pratat lite lätt med klubben och man har välkomnat mig och så vidare till föreningen. Det där blir en senare fråga efter säsongen här i Sverige.
– Man sa att man var glada att man fått mig till Dallas och det verkar som att man tror på mig. Sedan skulle vi ta ett längre snack längre fram.

Mattias Bäckman, som var utlånad till Linköping från Detroit, hoppas på att kanske få avsluta årets säsong i AHL.
– Efter säsongen här hoppas jag att få spela där med Texas Stars, AHL-laget. Det vore absolut jättekul om det fanns möjlighet till det.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Du är, som sagt var utlånad, kan det innebära att Dallas organisation vill plocka över dig redan innan slutspelet här i Sverige är färdigspelat?
– Det vet jag faktiskt inte. Vi har inte snackat så mycket om det. Man frågade mest om jag var sugen på att komma över. Det jag svarade var ”Absolut, det skulle vara jättekul”.

Det finns ytterligare tre svenskar som redan nu spelar i Dallas. Det handlar om Jhonas Enroth, Patrik Nemeth och John Klingberg.
– Nemeth och Klingberg känner jag ganska bra sedan tidigare. Två riktigt bra killar. Det ska bli riktigt kul att få vara med i samma organisation som dom. Enroth har jag spelat med en gång i landslaget så jag känner till honom med. Det är jättebra killar alla tre.
– Sedan blev Janmark trejdad samtidigt som jag och honom känner jag också lite sedan tidigare. Alla fyra är kanonbra killar samtidigt som det är kul med några svenskar i organisationen. I Detroit fanns det en hel del svenskar, men i Grand Rapids var jag ensam svensk.

”JAG VILLE INTE FASTNA I NÅGOT FACK”

Tiden i Grand Rapids blev inte lyckad för Mattias Bäckman. Detroit hade mycket stora förväntningar på 22-åringen, men det blev bara 18 matcher och totalt fyra poäng den här säsongen innan han lånades ut till Linköping.
– Det var egentligen hockeyn som inte gjorde att det inte blev som jag hade hoppats på där. Jag trivdes bra och allt sådant, men jag fick inte den speltid som jag kanske ville ha för att känna att jag utvecklades och kunde ta nästa steg.
– Jag fastnade direkt i början på serien och fick sitta på läktaren. Sedan fick jag spela några matcher, men när jag spelade fick jag inte vara på isen speciellt mycket. Då kände jag att det här inte var någon speciellt bra utveckling för mig.

Mattias Bäckman ville ändå ge Grand Rapid chansen och valde därför att bita ihop och köra på ytterligare en tid.
– Jag försökte ändå vänta fram till jul för att se om något skulle hända, men när jag fick fortsätta sitta rätt mycket på läktaren kände jag att det var bättre att få komma hem, spela mycket och fortsätta utvecklas den vägen. Jag tänkte att jag fortfarande är ung och gör man det bra här hemma så kanske möjligheten ändå finns att man får något anbud i framtiden. Det gick att lösa med en trejd och det blev bra till slut, men just då tänkte jag mest på mig själv och min utveckling.
– Jag ville inte fastna i något fack och sitta på läktaren i AHL. Då skulle jag bara gå bakåt i utvecklingen.

Fick du någon motivering kring varför du inte fick mer speltid?
– Nej, egentligen inte. Samtidigt har jag inte spekulerat i det speciellt mycket. Alla spelare där är väldigt duktiga och man får respektera hur tränarna väljer ut lag. Det har jag all respekt för, men, nej, jag fick ingen speciell motivering kring varför jag inte fick spela mer.

Hur trivdes du socialt i Grand Rapids?
– Jag trivdes bra så det var inga konstigheter. Det var en helt okej stad och verkligen mycket bra lagpolare. Föreningen i sig behandlade mig jättebra så det var inget fel utanför isen. Det var, som sagt var, hockeyn där jag inte utvecklades som gjorde att jag valde att åka hem.

Vad har det betytt för dig att komma hem och spela med Linköping resten av den här säsongen?
– Jag är född och uppväxt här. På så sätt är man väldigt trygg här. Det var skönt att få komma hem till just tryggheten här, att känna det och växa i spelet igen.
– Dessutom är det ett kanonbra lag att komma in i. Nu kände jag dom flesta grabbarna redan innan så det var inga bekymmer att komma in i laget. Det kändes bara kul att få komma hem och börja om lite. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga