JAGAR NYTT GULD. Linköping är storfavoriter till att bli svenska mästare – i år också.
SDHL 1

Valde Leksand av geografiska skäl: ”Sparar två övernattningar”

ANNONS

Leksand eller Modo? Det var valet som Riksseriens seriesegrare, de regerande mästarinnorna Linköping, ställdes inför när man skulle välja motståndare i SM-semifinalen. Valet föll för Leksand – och det av geografiska skäl.
– Vi sparar två övernattningar genom att möta Leksand, säger tränaren Peter Frantz till hockeysverige.se inför kvällens första drabbning.

I kväll drar semifinalspelet i Riksserien igång med att Leksand möter Linköping i Tegera Arena och Modo ställs mot AIK i Fjällräven Center. Matchstart för båda matcherna är 19.00.

Peter Frantz.

Leksand tog sig vidare till semifinal efter att ha besegrat Brynäs med 2-1 i matcher medan Modo ganska lätt avfärdade Munksund/Skuthamn med 2-0 i matcher. Det innebar att LHC fick välja om man ville ställas mot Leksand eller Modo i sin semifinalserie.
– Sportsligt var det hugget som stucket. Leksand och Modo är två bra lag, men framförallt blir vår uppladdning betydligt bättre genom att möta Leksand. Då tänker jag på det praktiska med resa och annat, säger Linköpings tränare Peter Frantz till hockeysverige.se.
– Skulle vi åka upp och möta Modo och för att då få bästa möjliga uppladdning hade vi behövt åka redan idag (läs: igår) eftersom vi inte vill åka så långt och ha den resan i benen samma dag. Dessutom hade vi behövt att stanna kvar ytterligare en natt. Man kan säga att vi sparar två övernattningar genom att möta Leksand.

Linköping har mött Leksand fyra gånger under säsongen och givetvis har tjejerna från Östergötland vunnit samtliga mötena.
– Det har varit fartfyllt spel och Leksand är duktiga på att sätta press och spela med mycket fart. Man är duktiga i anfallszonen.
– Det gäller att hålla deras tjejer på utsidan samtidigt som vi spelar tajt. Sedan handlar det om att försöka lägga så mycket som möjligt av spelet i vår anfallszon.

Jens Nielsen, Leksands tränare, har stor erfarenhet från då han var aktiv själv som spelare, kan det påverka matchbilden något nu då det är SM-slutspel?
– Han har nog säkert något ess i rockärmen, men det har vi med, skrattar Peter Frantz som gärna inte avslöjar vilket ess han själv sitter på.
– Det kan man ju inte avslöja innan man behöver använda essen.

Vad måste klaffa om det ska bli vinst redan i kväll mot Leksand och i hela semifinalserien?
– Att vi kommer ut och spelar vårt spel som vi har spelat hela säsongen. Vi får inte tulla på någonting, så är det ju. När det är slutspel är det viktigt att alla höjer sig och spelar på sin absolut bästa nivå. Det tror jag krävs om vi ska vinna.

Vad är statusen på Kim Martin Hasson och Jenni Asserholt inför kvällens match och resten av slutspelet?
– Båda jobbar med sin rehab så vi är inte riktigt säkra på statusen ännu. Vi får se hur mycket Kim kan vara med eller inte, där är vi fortfarande väldigt osäkra.
– Jenni jobbar som sagt var också med sin rehab. Vi vet ännu inte hur statusen är där heller och vi väntar på besked från olika håll på dom kontroller som ska göras.

Är någon av dom aktuella för spel redan i fösta semifinalen mot Leksand?
– Vi får väl se, haha…

Linköping och AIK har haft en veckas längre uppehåll än vad Modo och Leksand har haft. När det gäller Linköping så ser Peter Frantz det enbart som något positivt.
– För oss har det här uppehållet kommit perfekt. Vi spelade Europacupen helgen som dom andra lagen hade spelledigt. Därför passade det oss ganska bra att vi fick ledigt nu så vi fick ladda batterierna riktigt och hungriga till semifinalen.

Ni har vunnit er igenom Riksserien och handen på hjärtat Peter, nog måste det finnas en liten risk för underskattning bland tjejerna nu då ni går in i slutspelet?
– Nej, jag tror inte det faktiskt. Tjejerna är proffsiga i sitt uppträdande och i sin sport så jag upplever inte att den risken finns.
– Självklart är tjejerna medvetna om att det vi har gjort är jättebra, men nu har vi vänt blad. Nu är det slutspel och då är det något helt annat som väntar och något nytt att fylla med bra saker.

Vad är det som Linköping gjort så pass bra den här säsongen att ni vinner Riksserien i en överlägsen stil?
– Jag tror att det handlar om många års hårt arbete i klubben. Man har jobbat med en bra bredd och sedan har man kryddat det med ett antal färgstarka spelare.
– Vi har en hög lägstanivå på alla våra femmor och man kan väl säga att vi är lite bredare än alla andra lag. Samtidigt som vi har några fantastiska toppar i form av våra spetsspelare.

I den andra semifinalen möts alltså Modo och AIK, en semifinal som Peter Frantz tror är mycket öppen.
– Om jag kommer ihåg det rätt så har det varit ganska tufft när dom möts tidigare den här säsongen. Jag tror att det blir en bra genomkörare och holmgång för både Modo och AIK. Jag tror inte att något av lagen vinner efter två matcher. Snarare är det troligt att det går till tre.
– Det blir antagligen tufft som tusan precis som säkert våra matchserie också blir.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL