Roberto Luongo.
Toronto

Florida Panthers drabbades av ett riktigt målvaktskaos i nattens möte med Toronto Maple Leafs. I matchen lyckades laget nämligen få BÅDA sina målvakter skadade. Det gjorde att man tvingades byta om coachen Robb Tallas som reserv.
– Ett tag diskuterade vi om vi skulle kasta in (centern) Derek MacKenzie i kassen, säger general managern Dale Tallon till nhl.com.

Det hör inte till ovanligheterna att målvakter skadas i hockey givet deras utsatta position. Men att ett lag drabbas av två målvaktsskador i en och samma match är desto ovanligare. I natt fick Florida Panthers uppleva den jobbiga situationen när Toronto Maple Leafs var på besök i solskensstaten.

Det började med att Roberto Luongo tvingades kasta in handduken efter första perioden. Detta sedan han gjort illa sig på ett skott från Leo Komarov. Al Montoya ersatte Luongo, som enligt Panthers inte skulle återvända till spel i matchen. Men nu ville det sig inte bättre än att Montoya också drabbades av en skada. 22 sekunder in i den tredje perioden kolliderade han nämligen med lagkamraten Brian Campbell och skadade ljumsken samtidigt som Nazem Kadri sköt Torontos 2-2-mål.

Detta skapade ett enormt huvudbry för Panthers, som tvingades inleda en dialog med NHL för att se över sina alternativ. Enligt general managern Dale Tallon fanns det under en stund en tanke på att kasta in centern Derek MacKenzie mellan stolparna, men i stället fick man klartecken från ligan att byta om målvaktscoachen Robb Tallas. Han har förvisso ett förflutet som NHL-keeper, men har hunnit bli 41 år och har inte spelat professionell ishockey på tio år.

Nu löste sig situationen till det bättre då Luongo, på något mirakulöst sätt, lyckades återvända till isen och avsluta matchen. Då hade Montoya spelat skadad en halv period.
– Han stack ut huvudet för oss och kämpade på. Jag visste inte vad som var fel, men man såg att han hade väldigt ont. Man måste ge honom cred för att han spelade vidare, säger Panthers forward Brandon Pirri.

Matchen då? Den vann Toronto Maple Leafs med 3-2. Både Tim Erixon och Joakim Lindström debuterade för sin nya klubb efter att ha kommit till Leafs just innan trade deadline. Erixon spelade uppåt 16 minuter medan Lindström bara fick strax under åtta.

Florida – Toronto 2-3 (1-0, 1-1, 0-2)