HET DUELL. Bröderna Bibic har haft sina duster med Mats Lusth de senaste säsongerna.
Rögle BK

Bibic: ”Mats Lusth är säkert en jättebra kille”

ANNONS

När Malmö och Rögle möts bjuds det ofta på heta duster. Kvällens drabbning i slutspelsserien lär inte bli annorlunda. Rögles fysiske back Alen Bibic hoppas på en ny holmgång i kväll.
– Det är mycket heta känslor och mycket rivalitet mellan klubbarna, säger han till hockeysverige.se inför nyckelmötet.

Det finns många spelare i både Malmö och Rögle som verkligen älskar att slutspelsserien inleds med ett skånskt derby. En av de som älskar det mest är en 23-åring från Rättvik, Alen Bibic.
– Rivaliteten mellan Rögle och Malmö är stor, inget snack om den saken. Det är derby, det är så pass nära mellan städerna och det är två stora lag som har varit uppe i högsta serien under många säsonger. Dessutom har man mötts väldigt många gånger. Det är mycket heta känslor och mycket rivalitet mellan klubbarna, säger Alen Bibic till hockeysverige.se.

Bibic som annars är uppväxt med derbyna kring Siljan mellan Leksand och Mora.
– Jo, definitivt är det samma känsla med derbyna här nere. Det betyder minst lika mycket för folk här nere som det gör för folk där uppe och som håller på Leksand eller Mora. Man märker att det är lite extra.

Blir det något extra snack mellan spelarna ute på isen när det är derby mellan Malmö och Rögle?
– Egentligen inte. Klart att det ändå är lite extra känslor inblandade. Jag kan bara prata för min egen del och jag försöker alltid spela på känslor. Det spelar ingen roll om det är Vita Hästen hemma eller borta eller om det är Malmö hemma eller borta.
– Det handlar om att vinna matcher. Sedan får man hitta en väg att göra det genom ett bra spel. Självklart blir det känslor, inget snack om den saken, eftersom det är roliga matcher med mycket folk.

”SER INGET FARLIGT I DEN TACKLINGEN”


KNOCKADES. Mattias Persson hjälpas av isen efter den hårda tacklingen han fick av Almen Bibic i det senaste derbyt. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

Senaste matchen lagen emellan skadades Malmös Mattias Persson av Alens yngre bror Almen Bibic. Tacklingen rörde upp en del känslor hos Malmö.
– Det är som vi har sagt hela tiden, att det är jätteolyckligt att Mattias blir skadad, men jag ser inget farligt i den tacklingen. Jag ser att Almen håller ned händerna och så vidare.
– Jag ser det inte som en ful tackling vilket domaren och domarbasen inte heller tyckte. Sedan vill jag åter igen poängtera att det är jätteolyckligt att han blir skadad.
– Jag vet också att Almen har tagit kontakt med Mattias Persson efteråt och sagt att det är jättetragiskt att han blev skadad. Man vill aldrig skada en spelare där ute.

Både du och din bror har haft era verbala duster med Malmös tränare Mats Lusth under senaste två säsongerna, hur är er relation vid sidan av isen?
– (Skratt) Jag har aldrig träffat honom vid sidan av hockeyn. Det är säkert en jättebra kille, men jag tror att vi är så pass lika. Han precis som jag och Almen vill vinna med sitt lag och hockey handlar om att vinna. Då kan det bli lite känslor där ute.
– Det har jag full respekt för och jag gillar människor som vill vinna och nästan ger allt för att lyckas med det. Det är också därför vi håller på med det här och älskar sporten, för att kunna vinna. Då kan det bli lite krockar.

”KÄNNS SOM JAG ÄR EN BÄTTRE HOCKEYSPELARE”

Alen Bibic har den här säsongen svarat för två mål och totalt fyra poäng på 44 matcher, men det är framför allt hans utveckling som har imponerat på många.
– Jag tycker att jag har utvecklats i mitt spel. Framförallt då i mitt spel med puck, men även i min rörlighet när jag följer med upp i anfallen.
– Skridskoåkningen är något som jag har jobbat på sedan barnsben. Eftersom jag alltid varit lite stor av mig i kroppen har skridskoåkningen fått ta stryk. Därför är det något som jag jobbat med näst intill dagligen, före och efter ispassen, samtidigt som jag jobbat med spänsten uppe på gymmet och med snabba fötter.
– Det känns som att jag är en mycket bättre hockeyspelare tillskillnad mot vad jag var förra året vid den här tidpunkten. Samtidigt vet jag att jag har så mycket mer att utveckla vilket jag jobbar med varje dag.

Vad tänker du i första hand på då?
– Framför allt rörligheten. Är man en så pass stor spelare kroppsligt sett så handlar det om att hitta en bra rörlighet. När man har en fin blandning mellan att ha en stor kropp och en fin rörlighet på skridskorna samtidigt som man kan lägga en fin första pass tror jag att man kan komma ganska långt.
– Får du en bättre rörlighet på skridskorna kan du även försvara dig bättre samtidigt som du kan gå hårdare in i närkamperna och tackla folk bättre, vilket passar min fysiska spelstil.
– Just rörligheten tror jag är nyckeln till alltihop, rörligheten och skridskoåkningen, den blandningen tror jag är viktig att utveckla. Styrkemässigt ligger jag rätt bra till.

Om Rögle tar sig vidare från slutspelserien kan man ställas mot Alen Bibic moderklubb Leksand i en matchserie om vilket lag som ska ta klivet upp i SHL, men så långt har han inte börjat funderat ännu.
– Det är en väldigt hypotetisk fråga och ingenting som jag har tänkt på över huvud taget. Det är heller ingenting som jag vill spekulera i. Målet är att komma topp tre eftersom vi vill kvala till SHL. Det är där jag har mina tankar just nu.

Vad talar för att Rögle går upp i SHL den här säsongen?
– Jag är övertygad om att vi har ett bra lag. Nu handlar det om att få ihop det och att få allting att klaffa. Rögle har alltid varit lite av vårens lag. Man har kommit lite smygande som underdogs när ingen har trott på laget. Vi har en bra grupp och en bra mix av spelare som är bra framåt och en bra mix av spelare som kan spela defensivt och hårt.
– Vi har alla ingredienser, definitivt, sedan är det bara upp till oss och det är bara vi som kan göra det tillsammans ute på isen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL