Jeff Taffe.
SHL

Jeff Taffe – en ständig tvåa: ”Verkar vara min lott i livet”

ANNONS

Han har kommit nära ett par gånger under sin seniorkarriär, men aldrig nått ända fram. Nu ser Linköpings amerikanske stjärncenter Jeff Taffe att falla på målsnöret igen. Inför kvällens sista omgång av grundserien är han tre poäng efter Örebros Derek Ryan i poängligan.
– Det verkar vara min lott i livet, skrattar Taffe i en intervju med hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Chanserna dök upp, men pucken ville inte in. Jeff Taffe hade behövt göra en poäng eller två för att hålla liv i toppkampen i poängligan inför den avslutande omgången av SHL i kväll, men liksom resten av Linköping var han ineffektiv i tisdagens 0-3-förlust mot Frölunda.

Medan Taffe blev nollad i Göteborg plockade landsmannen och konkurrenten Derek Ryan upp två assist i Örebros 3-5-förlust mot Modo. Därmed har han med sina 60 poäng tre poängs försprång på Taffe inför kvällen.
– Om jag lyckas ta mig förbi så lyckas jag med det, men Derek Ryan är en riktigt bra spelare så om han blir den som vinner är det bara att gratulera. Han har gjort en fantastisk säsong, säger Jeff Taffe, som har lett poängligan under större delen av säsongen, till hockeysverige.se.
– Det var lite frustrerande nu mot Frölunda. Vår kedja hade en del chanser att göra mål, men vi fick inte till det. Men så är det i sportens värld, det är upp och det är ner. Det viktigaste är ändå att laget har spelat bra på slutet och att vi har en bra form med oss in i slutspelet.

Jeff Taffe har aldrig vunnit någon poängliga i seniorsammanhang, men han har kommit nära vid flera tillfällen. I AHL var han för två år sedan bara fyra poäng efter vinnaren Brandon Pirri när grundserien var slutspelad.
– Jag har blivit tvåa några gånger. Det verkar tydligen vara min lott i livet, skrattar han.
– Det är klart att det är en fin bedrift, men ärligt talat är det inte så viktigt för mig. När man har kommit upp lite i åldern vill man vinna titlar. Om jag inte vinner poängligan kommer jag inte att förlora sömn över det.

DÅLIGT MED SVENSKAR I POÄNGTOPPEN

Under säsongen har det uttryckts en del oro inom svensk hockey över utvecklingen i både SHL och Hockeyallsvenskan, där det över lag är utländska spelare som dominerar i toppen av poängligorna. I SHL är det tre amerikaner i topp – Ryan, Taffe och Broc Little – och bara två svenskar i topp tio (Martin Johansson och Robert Rosén). I Hockeyallsvenskan återfanns bäste svensk i poängligan först på åttonde plats (Stefan Öhman).

Jeff Taffe tycker inte att man ska dra förhastade slutsatser av det.
– Äsch, alla fyller olika roller. Tittar man på vårt lag så tycker jag att några av våra svenska killar är de viktigaste spelarna vi har, spelare som inte alls får så mycket uppmärksamhet som de förtjänar, säger han.

Taffe sitter på ett utgående kontrakt med Linköping. Klubben har aviserat att man vill förlänga avtalet, men amerikanen har fortfarande inte beslutat sig för om hans framtid finns i Sverige eller någon annanstans.
– Vi har inte bestämt oss än. Jag försöker fortfarande klura ut en del saker tillsammans med familjen. Nu har vi ett slutspel framför oss och jag vill förbereda mig för det mentalt, så det kanske dröjer lite grann innan vi tar ett beslut. Jag skulle helst ta ett beslut förr snarare än senare, men jag vill inte låta det bli en distraktion heller.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL