Jacob de la Rose.
Nyheter

Montreals besked till de la Rose: Gör dig beredd att stanna

ANNONS

Jacob de la Rose har fått beskedet att skaffa lägenhet.
Den inofficiella signalen för att han är i NHL för att stanna. de la Rose har redan smält in på isen – och i omklädningsrummet.
– Han är typiskt svensk, säger Lars Eller till hockeysverige.se och skrattar.

(ANAHEIM/Hockeysverige.se)
Jacob de la Rose kallades upp till Montreal i början på februari. Det blev ingen drömdebut för 19-åringen som i sin första NHL-period var inne på tre baklängesmål.

Foto: All Over Press

Men han bet sig fast, och har visat sitt värde som checkingforward. Ett dussin matcher in på NHL-äventyret fick de la Rose klartecken från lagledningen att skaffa lägenhet, något som i NHL-sammanhang betyder att klubben inte planerar att skicka tillbaka honom till farmarligan igen.
–  Så är det, men samtidigt vet man inte. Jag har fortfarande tvåvägskontrakt och de kan lika gärna skicka ner mig idag. Men det är kul, säger de la Rose.

Hur har din tid här uppe varit?
– Kul, haha. Det är det du kan sammanfatta det som. Det är något man drömt om och man försöker bara vara kvar så länge som möjligt. Det har gått bra, jag får vara nöjd med det jag gjort. De är nöjda, då måste jag vara det.

Med ditt efternamn, hur ofta undrar folk om du kan franska?
– Ungefär varje dag. De tycker att det är kul med någon med franskt namn. De förväntar sig att man ska kunna franska men jag har inte lärt mig så mycket än. Namnet är från Frankrike långt bak i tiden, men jag har ingen större koll på det.

Vad är den stora skillnaden att spela i NHL?
– Alla spelare är skickligare, det är därför de är här. Man har mindre tid med puck och allt. Men så stor skillnad är det inte, det är hockey som ska spelas. I den rollen jag har så har det varit ganska lätt att anpassa sig.

ELLER – DE LA ROSE ROOKIESTÖD

Lars Eller.

Att de la Rose tar ansvar på isen är något som lagets trefaldiga 30-målskytt Max Pacioretty är snabb att intyga.

– Uppenbarligen så har han hoppat in och gjort ett jättebra jobb direkt. Han är en ansvarsfull spelare och jag tror det är därför han varit framgångsrik. Man märker att spelarna i laget litar på honom defensivt, och coacherna också. Det säger en hel del om honom när han går rakt in i det vid den där åldern.

Tvärs över omklädningsrummet från de la Rose sett sitter förre Frölunda-spelaren Lars Eller. Den danske tvåvägscentern har blivit ett naturligt stöd för de la Rose under sin första tid.
– Det är klart att det är skönt att ha någon som kan prata svenska. Han har varit i ligan bra många år och är det något så vet jag att kan fråga honom.

Eller är glad att få någon att prata svenska med. Språket sitter i bra efter tre år i Göteborg.
– Vi har hängt lite här och där, i går gick vi till exempel ut och käkade middag. Men han ska inte hänga på mig för mycket heller, säger Eller och skrattar.
– De är ett bra gäng unga killar som varit uppkallade ett tag som bott tillsammans så han har smält in väldigt, väldigt bra. Han är typiskt svensk, väldigt ödmjuk och säger inte så mycket.

Mellan de la Rose och Eller finns det ungefär en miljon Montreal-journalister efter varje träning. Mitt under pratstunden med Eller känner jag hur det börjar trycka på bakifrån och mikrofoner på pinnar susar förbi mitt huvud. Det ska intervjuas spelare bredvid oss och jag sitter nästan i knät på Lars innan alla klämt sig inom hörbart avstånd.

Intresset är helt enkelt enormt, något som Eller vet efter så många år i ligan.
– Det är kul när det går bra, när det går dåligt är det kanske inte alltid lika kul. Jag vet inte ens vart man ska börja… Man får vänja sig vid att de är här (journalisterna). Vissa har inga problem med att det finns så många röster och att alla har åsikter, vissa gillar att hålla sig borta från det. Men de är här oavsett vad.
– Personligen läser jag inte tidningar och inte så mycket om hockey på nätet. Jag försöker verkligen hålla mig borta från hockeyn så mycket som möjligt så fort jag går utanför omklädningsrummet.

Det känns nästan som man måste göra det?
– Ja, annars blir det sinnessjukt.

Även de la Rose, som kommer från spel i hockeytokiga Leksand, är tagen av all bevakning.
– Intresset är helt sjukt, folk lever för hockeyn. Det är en jäkla press på laget, både på gott och ont. Har man dem med sig är det helt sjukt, säger han.

”VI HAR VÄRLDENS KANSKE BÄSTA MÅLVAKT”

Just nu har Eller, de la Rose och resten av Canadiens fansen med sig. Laget gör en oväntat stark säsong och toppar den östra konferensen. På Atlant-sidan är konkurrensen inte lika hård som i väst och även om vägen till final inte ligger vidöppen så är den inte alls lika snåriga som på Stilla Havs-kusten.
– Det är nästan en fjärdel kvar av grundserien och det är ändå det vi fokuserar på. Men vi ligger jättebra till och vet att vi med all sannolikhet spelar slutspel. Nu får vi sätta nya mål, vi har en chans att sluta bäst i ligan och det var det nog inte så många som räknat med före säsongen. Det är väldigt kul, men vi har en väldigt ödmjuk grupp som inte svävar iväg. säger Eller.

Han trycker på Carey Price målvaktsspel och lagets defensiv som grundbultar i framgången.
– Som du säger har vi den kanske bästa målvakten i världen, det hjälper väldigt mycket. Ofta är det som man vinner på i längden, känner i alla fall jag, att ha en bra defensiv. De som släpper in minst mål är oftast de som går längst. Det ser bra ut för oss.
– Först och främst gäller det att inte släppa in mål. Inte att spela för att inte förlora, men att inte släppa in mål. Gör vi det så känner vi att chanser kommer att komma framåt.

Ska man inte släppa in mål behöver man väl också tvåvägscentrar som du?
– Haha, ja. Man behöver spelare som jag.

Jacob de la Rose trycker precis som Eller på ödmjukhet, och Carey Prices eminens mellan stolparna.
– Vi leder ju konferensen och så, men jag har inte spelat slutspelshockey och vad jag har hört så är det något helt annat. Vi har ett bra lag, men allt handlar om att det ska klicka när det verkligen gäller. Sedan är det viktigt att ha en bra målvakt och vi har ligans bästa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch