Hanna Olsson.
SDHL 1

En svensk supertalang: ”Drömmer om att bli bäst”

ANNONS

Hon är bara 16 år, men har redan hunnit både debutera i landslaget och bli målskytt. Hanna Olsson är svensk damhockeys stora supertalang, en spelare som går mot en ljus framtid i Djurgården – och Damkronorna.
Redan i vår har hon chansen att göra VM-debut.

– Jag skulle inte alls bli förvånad om Hanna kommer med till VM, säger Djurgårdens sportchef Nisse Ekman till hockeysverige.se.

”Hanna Olsson är en tjej som älskar ishockey men hon har också drömmar och visioner med sitt hockeyspelande. Hon drömmer om att bli bäst, drömmer om att utveckla sig och göra någonting stort. Det är precis sådana spelare som jag och Danijela (Rundqvist), vi, vill jobba med. Man försöker servera upp en form av smörgåsbord som hon får ta del av och sedan får hon utefter det utveckla sig själv. Det är bara härligt att få vara med på en sådan spelares resa.”

Nisse Ekman.

Det är Nisse Ekman, tidigare NHL-spelaren som numera är sportchef för Djurgårdens damer som kvalar till Riksserien, som berättar för hockeysverige.se om varför det var viktigt för Djurgården att knyta till sig Sveriges kanske största talang någonsin på damsidan.

Hanna Olsson, 16, växte upp och bor på Hälsö, en ö lite norr om Öckerö vid kusten utanför Göteborg. En bra plats att växa upp på om man vill bli hockeyspelare enligt Olsson.
– Det finns en ishall här ute på öarna och jag tror att alla som bor här ute får vara med och prova på hockey. Nu vet jag inte om det riktigt var så när jag började, men nu får man låna utrustning under ett år och sedan får man bestämma sig om man vill fortsätta, berättar Hanna Olsson för hockeysverige.se.
– Jag tycker att det här är ganska bra så man inte går och köper utrustningen för att sedan upptäcka att det inte är speciellt roligt att spela efter någon månad. Man får låna allt utom skridskor, hjälm och vad det nu är.

Förra säsongen spelade Hanna Olsson i Linköping, men till den här säsongen valde hon att flytta hem och spela med SH84:s grabblag. Något som har betytt mycket för hennes utveckling som hockeyspelare.
– Det har varit en jättebra säsong. Det har varit skönt att slippa resa. I stället har jag kunnat satsa på skola och allt sådant.
– Sedan tre veckor tillbaka har jag kört med Frölundas U16 Elit för att snäppa upp tempot ytterligare. Det jag har utvecklats mest med att spela med killar är framför allt tempot. Det är också ett hårdare och tuffare spel med Frölundas killar. Man måste vara beredd hela tiden så man in inte blir överkörd.

Känner du själv att du har en fördel med det fysiska spelet då du möter tjejer i stället? 
– Både och. Klart att det ändå är en fördel när man är van, men jag är inte en sådan spelare som kanske skulle gå in och tacklas när jag möter killarna heller. Vissa är ju ett par huvuden längre än vad jag är och ett par kilo tyngre, säger Hanna Olsson med ett skratt.
– Mina styrkor som spelare är annars att jag är ganska snabb, spelskicklig och att jag har ett bra skott.

VALDE DJURGÅRDEN FRAMFÖR LINKÖPING

I mitten av februari presenterade hårt satsande Djurgården Hanna Olsson som sitt nyförvärv inför kommande säsong.  Hon hade skrivit på ett treårskontrakt med klubben och valde lite överraskande bort en återkomst till svenska mästarna Linköping.
– Jag tyckte att Djurgården verkade väldigt seriösa samtidigt som man är nystartade. Det är en intressant satsning som man gör där och nu ska jag dessutom få gå med killarna på hockeygymnasiet där. Det känns kanon.

Hur viktigt var det här med hockeygymnasiet då du valde Djurgården?
– Det var så klart jätteviktigt för mig. Det är något man tänkt på jättelänge och något man velat göra sedan jag visste om hockeygymnasium fanns. Att dessutom då få gå det med killarna tror jag är det absolut bästa.

Vilka förväntningar har du på spel i Djurgården kommande säsong?
– Jag har höga förväntningar. Jag hoppas och tror att det här kommer bli dom bästa åren i min hockeykarriär och självklart hoppas jag att kunna utvecklas så mycket som möjligt.

Du flyttar från Göteborgs skärgård till Stockholm, hur tänker du kring det rent socialt?
– Jag tror att det kommer att bli jätteroligt och mycket lärorikt. Dessutom känner jag ganska många tjejer där uppe redan så det ska inte bli några problem.
– Jag tror att jag får tillgång till lägenheten där uppe i juli. Så jag flyttar väl upp någon gång kring det.


Foto: Bildbyrån/Meli Pettersson Elafi

SEX POÄNG PÅ TVÅ MATCHER

Hanna Olsson har spelat två av Djurgårdens matcher i kvalserien. På de matcherna har hon svarat för fyra mål och totalt sex poäng.
– Det har varit jätteroligt att träffa tjejerna och att få vara med och hjälpa dom lite. Framför allt matchen mot HV 71 var jätterolig. Det var seriefinal och mycket folk på läktaren.

Om du ser till det linköpingslag du spelade med i Riksserien med förra säsongen och ser till det Djurgården som spelar kvalhockey idag, känns det som att ni redan i dag har ett lag som skulle hålla i Riksserien?
– Ja, det skulle jag nog säga. Styrkan i laget är att det verkar som att det är en väldigt bra sammanhållning och man har väldigt roligt tillsammans. Jag tror att man kommer väldigt långt med det.
– Sedan har vi en otroligt bra målvakt (Valentina Lizana Wallner) och även väldigt bra spetsspelare.

Kan du se någon risk för att Djurgården ska missa att ta sig upp i riksserien till nästa säsong?
– Nej, att man skulle missa att gå upp kan bli ganska svårt, men ska ju spela om det också. Nu vann vi dessutom mot HV 71 och dom låg tvåa. Nu utökar man Riksserien så att det är fyra lag som ska gå upp vilket gör möjligheten för Djurgården att gå upp ännu större.

Nu har alltså Hanna Olsson skrivit på för tre säsonger med Djurgården och förhoppningen är att hon efter det ska komma in på college i USA.
– Det är inget som är bestämt ännu, men det är något som jag drömmer om.

Vad är det som lockar med att få spela där borta?
– Framför allt att få prova på amerikansk och kanadensisk hockey. Den verkar jätterolig. Dessutom verkar utbildningen där borta jättebra liksom allting runtomkring.

”JÄTTEROLIGT ATT BOORK ÄR INTRESSERAD”

Trots att Hanna Olsson bara är 16 år fick hon redan den här säsongen chansen att debutera i Damkronorna under en turnering i Finland. En turnering som gav henne mycket viktig erfarenhet.
– Det var såklart jättehäftigt att få vara med. Att få dra på sig den tröjan är också en dröm som man har haft enda sedan man började med ishockey. Att få träna och tävla med dom bästa i Sverige är riktigt häftigt.
– Jag tycker att det var ett ganska stort steg att ta. Det är en ganska stor skillnad från U18- till A-landslaget med allting. Nu kände jag dom flesta tjejerna redan innan eftersom jag mött dom flesta redan förra säsongen så på så vis är det inget nytt, men det är högt tempo där ute på isen.

Vilka lärdomar tog du från Leif Boorks sätt att leda Damkronorna från dom tre matcherna du fick spela?
– Att han är ganska rak och tydlig med det han vill. Man lär sig hela tiden eftersom båda han och Olof (Östblom) hjälper dig. Dom säger precis som det är och det tycker jag är jättebra.

Leif Boork bor i Göteborg, var han ofta och tittar när du spelade under säsongen?
– Han var och tittade en gång nu när jag var och tränade med Frölunda för några veckor sedan. Klart att det är jätteroligt. Dessutom har han varit ute i skärgården och tittat hur jag har det. Det är roligt att han är intresserad.

Hanna Olsson kom med i bruttotruppen inför VM och givetvis hoppas hon på en plats i VM-laget när det börjar dra ihop sig till premiärmatch mot Japan.
– Det är så klart jätteroligt. Det är sista steget på vägen och det är bara att hoppas och hålla tummarna för att man når hela vägen.

En som både tror och hoppas Hanna Olsson kommer med till VM är Nisse Ekman.
– Jag skulle inte alls bli förvånad om Hanna kommer med till VM. Visst är hon ung, men hon har redan nu kvalitéer som få andra hockeyspelare i Sverige har. Jag tycker att hon ska vara med VM.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch