FÅR NYTT SÄLLSKAP. Marcus Lissäng ansluter till det här gänget kommande säsong.
Nyheter

Vita Hästens fantastiska resa: ”Råder hockeyfeber i Norrköping”

ANNONS

En poäng. Det är allt som Vita Hästen behöver i kvällens hemmamöte med Bik Karlskoga för att säkra en kvalplats till SHL. För hockeysverige.se berättar klubbens vd och sportchef Fredrik Jensen om den fantastiska resan från en division 1-tillvaro med ekonomiska problem mot ett glamouröst SHL-kval.
– Jag skulle vilja påstå att det är hockeyfeber i Norrköping. Man märker att det finns en stolthet för Vita Hästen i stan, säger Jensen.

Norrköpingslaget Vita Hästen har gjort en makalös resa det senaste året. I kväll har man, som allsvensk nykomling, goda chanser att säkra en kvalplats till SHL. Detta efter att ha gått in i säsongen totalt nederlagstippade av alla experter. En av dem som inte trodde på laget när säsongen skulle till att börja var Viasat Hockeys expert Håkan Södergren:
– Vita Hästen har en trupp med den typen av spelare som försökt slagit sig fram men inte platsat i andra lag. Man har fått en andra chans här och kanske gått en ganska lång väg. Man har sökt sig runt omkring i andra lag, men till slut hamnat här… Man får ta spelare som inte riktigt platsar i andra lag och sedan försöka bygga upp deras självförtroende och då förhoppningsvis få lite resultat, sa han till hockeysverige.se då.

Fredrik Jensen.                         Foto: Vita Hästen

Fredrik Jensen är vd och sportchef i Vita Hästen. När hockeysverige.se får en pratstund med honom inför kvällens avgörande berättar han att klubbens mål var att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan och att alla sågningar inför seriestart kändes ganska naturliga.
– Som nykomling har man rätt mycket att tänka på. Man ska etablera sig både sportsligt, organisatoriskt och för den delen också hantera en helt ny nivå ekonomiskt.
– När man sysslar med elitidrott vill man alltid vinna och spela slutspel eller kval. Internt var vi givetvis sugna på den där åttondeplatsen, men samtidigt visste vi att det skulle bli väldigt tufft. Det är många bra lag i serien som lassar in pengar för att komma uppåt.
– Jag tycker inte heller att vi tog så allvarligt på det här med sågningar. Det är ganska vanligt att man sågar en nykomling. Jag tror att det handlar mycket om att experterna inte känner till många av spelarna som varit med från division 1 upp till Hockeyallsvenskan. Titta på exempelvis Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson som vinner vår poängliga, det var nog väldigt få hockeyallsvenska experter som hade koll på dom två.

Fredrik Jensen klev på det här jobbet 2012. Då var Vita Hästen en klubb där man nästan talade mer ekonomi än hockey. Det är en bild som successivt har kommit att förändras.
– Klart att min vision hela tiden har varit att vi ska komma till Hockeyallsvenskan. Just när jag klev in i det här jobbet hade vi en extremt jobbig ekonomisk situation. Ekonomin är fortfarande ganska ansträngd men då var det faktiskt riktigt kris.
– Fokus första tiden var att bara mer eller mindre överleva. Samtidigt vet jag att vi hela tiden har haft bra förutsättningar i Norrköping för att kunna ta Vita Hästen till en högre nivå. Sedan måste man bygga det på rätt sätt och det har vi jobbat ganska hårt med och inte som man gjort tidigare då man satsat hals över huvud för att gå upp. Nu ska vi gå upp och när det inte har gått har man bränt en massa pengar och skaffat sig en massa hål i kassakistan. Vi valde att göra det lite mer försiktigt.

Hur mår klubben ekonomiskt i dag?
– Den mår bättre än på ganska länge. Sedan är ekonomin fortfarande ansträngd men under kontroll. Nu har vi sportslig framgång med stora publiksiffror och intäkter. Det hjälper absolut ekonomin framåt. Jag tror dom flesta klubbar på den här nivån har stundtals tufft med likviditet och så vidare.
– Vi har fortfarande en bit att vandra, men försöker vara försiktiga med ekonomin och inte satsa hals över huvud.   


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

TRE TRÄNARE PÅ TRE SÄSONGER: ”INTE NÖJDA MED KLÜFT”

Niklas Czarnecki.

De senaste tre säsongerna har Vita Hästen haft tre olika tränare. Det började med Patrik Klüft. När han fick sparken klev Pelle Hånberg in. Inför årets säsong fick i sin tur Hånberg lämna klubben till förmån för Niklas Czarnecki och Micke Johansson. Man kan inte direkt tala om en kontinuitet på tränarsidan så här långt.
– När jag och nya styrelsen kom in så kände vi att det fanns ganska mycket som måste förändras innan vi kunde börja bygga en kontinuitet. Det var viktigt att ha en organisation som levererade på den nivå vi tror på. Då var det lättast att behålla manskapet samtidigt som att man i vissa fall behöver förändra för att få det bättre. Nu blir det här med kontinuitet ännu viktigare för oss. Vi blir tvungna att hitta lite nya vägar för Vita Hästen. Sedan vet jag inte om jag tycker att det här med tre tränare på tre säsonger är speciellt dramatiskt.
– Den första var Patrik Klüft och honom var vi inte nöjda med. Efter det hade vi Pelle Hånberg som gjorde ett fantastiskt jobb och tog upp oss i Hockeyallsvenskan. Pelle är en tränare som jag har full respekt för och som har gjort ett extremt bra jobb i Karlskrona, men vi bedömde att vi behövde en annan typ av tränare när vi var nykomlingar i Hockeyallsvenskan.
– Pelle har visat att han är en tränartyp som är väldigt duktig med en viss typ av lag och spelare. Niklas Czarnecki, som vi tog in i stället, är duktig att få ut mycket hockey per krona om man säger så. Vi har en billig trupp som inte ens är i närheten av Karlskronas eller för den delen Södertäljes eller Malmös. Vi visste att vi skulle behöva vara strikta med defensiven och taktiken. Då kände vi att Niklas var ett bra alternativ.

SHL-klara Karlskrona får ursäkta, men Vita Hästen är årets skrällag i Hockeyallsvenskan och allt talar för att man tar en plats i direktkvalet till SHL. Inför kvällens avslutande möte med avsågade Bik Karlskoga i Himmelstalundshallen krävs det bara en poäng för att säkra sin plats i kvalet.
– Vi fick en väldigt bra start. Om det var av tur eller om det var förberedelsen som gjorde det låter jag vara osagt. Den starten gjorde att vi fick självförtroende och det här som nykomlingar kan få, alltså en adrenalin kick av att vara i ett nytt sammanhang och spela på en högre nivå och inför en större publik. Vi har haft en fantastisk uppslutning i Norrköping. Det blev en ”hockey-hausse” liksom och vi fick en massa folk i Himmelstalundshallen. Det bidrog till det rent mentala.
– Sedan har vi praktiserat ett ganska tajt försvarsspel. Det har vi med våra begränsade resurser sett att vi måste göra. Vi måste prestera, minimera misstag och göra mål på dom få chanser vi kommer att få. Det kräver att alla i laget köper sina roller och har en vilja att lägga ner lite, lite mer jobb än motståndarna.
– Exempelvis så besitter Malmö ett lag med mer talang än vad vårt lag gör, men dom kanske inte jobbar lika hårt eller bra ihop. Det är sådant vi har gjort och det tycker jag är vårt framgångsrecept.

Ni kan ta er upp i SHL via det sista kvalet, men är laget redan nu redo för SHL?
– Det är bara att se till att bli redo. Om det skulle inträffa så ser jag det som ett angeläget problem. Vi kommer säkert få lägga några timma på att bli redo och strunta i semester i sommar, säger Fredrik Jensen med ett skratt och fortsätter:
– Det har skett förr att lag har gått upp en division och klarat av att hantera det. Sedan är det klart att det skulle bli jättetufft, men än är vi väl inte riktigt där.

Hur skulle du beskriva intresset för Vita Hästen i Norrköping?
– Det råder inga tvivel om att intresset är extremt stort. Jag skulle vilja påstå att det är hockeyfeber i Norrköping. Man märker att det finns en stolthet för Vita Hästen i stan. Det är något som har legat och pyrt sedan (Rickard) Rauges tid ungefär (skratt).
– Det är ganska häftigt just nu och ett jäkla drag kring hockeyn. Jag skulle säga att hockeyn betyder mycket för Norrköping just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan