Erik Christensen.
SHL

HV71:s frälsare: ”Det är mitt jobb att kliva fram”

ANNONS

HV71 kvitterade serien mot Linköping till 1-1. Tacka Erik Christensen för det. Kanadensaren frälste hemmapubliken med sina två mål – varav det sista innebar 3-2 med 63 sekunder kvar av den tredje perioden.
– Det är mitt jobb att vara den här spelaren som kliver fram, säger Christensen till hockeysverige.se efter sitt hjältedåd.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han var en av SHL:s bästa centrar under grundserien. På söndagen visade Erik Christensen att han kan fungera som tungan på vågen även i slutspelet. När HV71 hade det motigt i den andra kvartsfinalen mot Linköping var det 31-åringen från Edmonton som visade laget vägen till en seger.

Dels svarade Christensen för ett highlight-mål när han gjorde 1-0 efter att ha dribblat bort LHC-backen Mattias Bäckman så att han ramlade omkull. Dels blev han matchvinnare genom att skjuta 3-2-målet med bara 63 sekunder kvar på klockan.

Han beskriver sitt agerande innan 1-0-målet med att han ”fick en blackout”.
– Jag försökte bara använda min fart och ser att deras back står still, så jag försöker dra förbi honom. Det funkade tydligen, för när jag tittade upp efter sista dragningen var han inte där längre och jag var fri, skrattar Christensen när han möter media i Kinnarps Arena efter vändningen.

Sitt 3-2-mål ger han Ted Brithén cred för. HV-kaptenen vallade pucken från egen zon så att Christensen fick gata fram emot David Rautio i gästernas kasse.
– Det där målet blir inte till om inte Ted svarar för en så pass smart passning innan. Jag får den rakt på tejpen och blir fri. Det är Ted som förtjänar all cred där, det är han som skapar möjligheten. Jag gör inte speciellt där mer än att skjuta pucken, säger han.

”KOMMER ALDRIG ATT SPELA I NORDAMERIKA IGEN”

Erik Christensen hyllades unisont av hemmapubliken efter matchen, men hade svårt att omfamna hjälterollen helt och hållet.
– Jag ser det inte så. Det är mitt jobb att vara den här spelaren som kliver fram tillsammans med flera andra spelare i det här omklädningsrummet. Som förstacenter känner jag att jag är en av de spelarna, säger matchvinnaren.
– Pressen att prestera finns där. Jag är glad för lagets skull och glad att jag bidrog. Jag kommer att njuta av det i kväll och på tisdag är det ny match, nytt fokus.

Om du ser tillbaka på din karriär, känner du att du är en sådan spelare som kliver fram när de viktiga matcherna spelas?
– Det var annorlunda när jag spelade i Nordamerika. När jag spelade i NHL användes jag på alla möjliga positioner. Allt från förstakedjan till tredje- eller fjärdekedjan. Under sju-åtta fick jag aldrig chansen att befinna mig i situationen jag befinner mig i här.
– Det är därför jag gillar det här spelet, den stora isen, tempot och skickligheten. Det passar mig och det är därför jag aldrig kommer att åka tillbaka och spela i Nordamerika igen. Jag har alldeles för roligt här (skratt).

HV71 fick även mål från Mattias Karlsson som sköt det viktiga 2-2-målet med tre och en halv minut kvar att spela. I sekvensen dessförinnan hade Oscar Sundh missat öppet mål för LHC. 3-1 där och uppförsbacken hade antagligen blivit för brant för HV71, som hade svårt att generera chanser under de två första perioderna.
– Det hade varit tuff att hamna i 0-2-underläge. Det är tvåa jämna lag det här och det kan nog bli en lång serie, säger Erik Christensen.

Johannes Salmonsson och Jacob Micflikier sköt gästernas mål med 43 sekunders mellanrum i den andra perioden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL