Jens Olsson och Mattias Persson

Malmö knep en bortamatch direkt: ”Nu är vi på gång”

Malmö knep den första kvalmatchen mot Leksand på bortaplan med 4-3 efter att ha avgjort sent – via ett självmål från Brian Connelly som tillskrevs Mattias Persson som avlossade skottet Connelly inte kunde hantera returen från.
– Vi har haft jävligt motigt ett tag men har knutit nävarna och nu är vi på gång, säger ‘segerskytten’.

Leksand hade inte vunnit en hockeymatch på en och en halv månad när man ställdes inför en ganska viktig inledande kvalmatch på hemmaplan mot Malmö på söndagseftermiddagen.

Man lyckades inte vända den negativa trenden där man avslutade SHL med tretton raka förluster, utan föll med 3-4 efter att ha haft ledningen med både 2-0 och 3-2 i matchen.

Linus Hultström dunkade in 2-0 tidigt i andra perioden när Leksand spelade fem mot tre och där och då kändes Leksand starka.
Men innan perioden var över hade Malmö både reducerat (Björn Svensson) och kvitterat (Eric Himelfarb). Kvitteringen kom med bara fem sekunder kvar av perioden.
– Det var lite onödigt. Sista tio minuterna tar de över allt. Vet inte vad som händer, om vi blir nervösa. Vi hade ju chansen att göra 3-0, säger Leksands tränare Sjur Robert Nilsen till Viasat.

Leksand tog tag i det igen i tredje perioden och man gjorde det dessutom snabbt när Mattias Guter sköt 3-2 redan i andra minuten. Men precis som i andra perioden skulle Malmö avsluta med två mål.

”VI HAR HAFT JÄVLIGT MOTIGT ETT TAG”

Himelfarb kvitterade till 3-3 med sju minuter kvar och när bara 1.30 återstod fick Mattias Persson tilldelat sig det avgörande målet för Malmö. Ett mål som minst sagt bar slumpens märke.

Persson kom ensam in i Leksands zon. Sköt ett skott som Oscar Alsenfelt räddade innan Leksandsbacken Brian Connelly fipplade in pucken i eget mål.
– Det verkar som jag behöver all hjälp jag kan få för att göra mål, och de hjälpte mig ju där, säger Mattias Persson.

– Vi har haft jävligt motigt ett tag men har knutit nävarna och nu är vi på gång.

Eric Himelfarb, som ratats två gånger i Leksand under säsongen, sköt alltså två mål och bidrog starkt till segern. Man såg att han var nöjd med sin insats och med hur matchen gick. Men spelade ändå ödmjukt och målinriktat ner det hela.
– Äh, det är bara en match. Det finns fortfarande mycket jobb att göra.

Match två i bäst av sju-serien spelas i Malmö på onsdag.