FÖRDEL MALMÖ. Leif Strömberg ser oroande tendenser i Leksands spel – och imponeras av Malmö.
SHL

Experten om Leksands oroande signaler: ”Spelar ett gammeldags spel”

ANNONS

Leksand har hamnat i en obehaglig sits i SHL-kvalet, Efter den inledande förlusten mot Malmö har dalalaget tappat sin hemmaplansfördel. Experten Leif Strömberg ser också oroande tendenser i Leksands spel.
– Man spelade ett ganska gammeldags spel. Det är helt klart oroande, säger ”Strumpan” till hockeysverige.se.

Leksand inledde direktkvalet till SHL mot Malmö på ett mindre bra sätt. Efter att tappat ledningen med både 2-0 och 3-2 förlorade man till slut matchen med 4-3. Dessutom är det fjärde och matchavgörande målet ett självmål av backen Brian Connelly.

Viasat Hockeys expert, den tidigare Malmö- och Leksandstränaren, Leif Strömberg, följde matchen på tv. Trots att hemmalaget stundtals såg mycket passiva ut i spelet så ser han matchen som ”bara” en av sju även om han också tycker att spelet måste upp rejält redan till nästa match.
– Jag tycker att man sköljer över Malmö inledningsvis, men jag tycker att man förlorar matchen på grund av två saker. Man hade ett dåligt understöd till varandra. Speciellt när man vänder spelet. Man var också, enligt mig, väldigt passiva utan puck. Man spelade ett ganska gammeldags spel. Det är helt klart oroande.

Saknade du linjer i Leksands spel?
– Jag tycker att Sjur Robert Nilsen säger det bra i en pausintervju. Han säger att Leksand måste ha en snabbare support på varandra. Det är också mycket vad det här handlar om. Oavsett om du spelar med eller utan puck så handlar det om att vara support. Exempelvis en som pressar och en som understöder eller när man vänder spelet har en snabb support och kan gå därifrån.

Du talar om en passivitet hos Leksand i spelet utan puck, varför blir det så i en så här pass viktig match?
– Just på grund av dom här sakerna. Man går snabbt till puck men har ingen snabb tydlig väg från situationen. Då blir det lätt att man blir stirrande och av det blir det ett passivt spel. Malmö å andra sidan fick ett bra fäste i sitt press spel.

Leif Strömberg är imponerad över Malmös insats.
– Jag tycker att Malmö gör en fantastiskt bra match. Man ska komma ihåg att dom ligger under med 2-0, vänder matchen och hela tiden maler på och maler på.
– Klart att deras reducering till 2-1 kommer väldigt lägligt. Alltså den här returpucken som Björn Svensson rakar in. Den är nästan avgörande för att Malmö ska få fäste i matchen. Så är det nästan alltid i hockeymatcher, små saker som avgör till något lags fördel.

”VARJE SPELARE ÄR EN ‘FRANCHISE OWNER'”

Leksand har haft en turbulent säsong vid sidan av hockeyn, som vanligt numera. Bland annat lyckades sportchefen Tommy Salo lämna jobbet två gånger inom loppet av några månader. Men att det eller andra yttre omständigheter skulle påverka spelarna i Leksand negativt har Strömberg svårt att tro.
– Jag tror inte att det påverkar någonting just nu. Någonstans är det så att har man varit med mycket i play off och en kvalserie så vet man vad man måste fokusera på.
– Det är en jätteskillnad mellan ett playoff och en kvalserie. Här handlar det om att vara först till fyra vunna matcher. Att man ligger under med 1-0 eller leder med samma siffror är egentligen oväsentligt i det här läget. Det är bara att se till att sköta sitt.
– Att man sedan snackar hockey på Mårtas Livs eller Siljans kondis ska man bara vara glada för. Tänk om man inte pratade hockey där. Det vore hemskt egentligen.

Så byte av sportchef, tränare och så vidare menar du inte påverkar spelarna nämnvärt?
– Ingenting, kan jag tänka mig. Varje spelare är som man säger ”franchise owner”, alltså egna företagare. Då handlar det om att sköta sin firma samtidigt som du har förmånen att få spela i ett hockeylag tillsammansmed en massa kompisar.
– Älskar man inte där här läget som är nu, man måste älska att åka ner till Malmö och spela, har man valt lite fel sport.

Det kan återstå sex matcher i den här matchserien, hur ser du framåt mot närmaste matchen i Malmö och det som händer efter det?
– Att först och främst åka till Malmö, det lär bli utsålt, är en häftig upplevelse för Leksand. Samtidigt har inte Malmö rosat marknaden så fruktansvärt mycket på hemmaplan. Man pratar mycket om att pressen ligger på dom och så vidare. Det tycker jag egentligen är ”bullshit”, men det är klart att nu har Malmö lite press på sig när man spelar hemma inför full hall där alla förväntar sig att man ska vinna.
– Det är en av sju som är spelat och jag tycker verkligen den här matchserien är otroligt spännande och häftig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM