TILLBAKA I ACTION. Patrik Nemeth tog sig tillbaka till isen snabbare än förväntat efter sin skräckskada.
Nyheter

Slog oddsen efter skräckskadan: ”Jäkligt kul att kliva in i omklädningsrummet”

ANNONS

Skräckskadan såg ut att förstöra hela hans säsong. Men Patrik Nemeth lät inte vare sig den otäcka handledsskadan eller den dystra prognosen hämma honom. Redan i februari gjorde han comeback i AHL – och sedan några veckor är han tillbaka i NHL och spelar tunga minuter på Dallas Stars blålinje.
– Efter skadan trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka och spela så tidigt som jag gjorde, säger Nemeth till hockeysverige.se.

Det var i oktober, bara ett par matcher in på säsongen, som Patrik Nemeth drabbades av den ohyggliga skada som till en början såg ut att förstöra hela hans säsong. Ja, det fanns till och med de som trodde att det djupa sår han fick på handleden efter att den träffats av skridskoskenan från Philadelphia Flyers forward R.J. Umberger var ett hot mot karriären.

Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se pratade med den 23-årige svensken i november trodde han själv att det inte skulle bli något spel för än tidigast i mars medan läkarnas dom var upp till sex månaders rehab. Men redan i februari var han tillbaka. Först blev det fem matcher med farmarlaget Texas Stars innan man kallade upp honom till tjänstgöring i NHL och Dallas Stars.
– Jag gick på is i december, strax före jul. Då fick jag inte hålla i klubban utan det var mer att jag bara fick känna på isen. Sedan har det gått i små steg efter det, att hålla i klubban, början dribbla lite lätt, passa lite och skjuta lite. På så vis har det varit små steg som jag har tagit från jul och framåt egentligen, berättar Patrik Nemeth för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det stora är att när man får en så här pass allvarlig skada så får man alltid en ”second opinion” av facket och ligan. Det innebär att man har rätten att gå till en annan doktor. Jag kände i januari att jag kunde skjuta och allting men jag förstod inte varför jag skulle vänta till april när jag nu kände mig bra.
– Jag utnyttjade min ”second opinion” vilket innebar att jag fick åka upp till New York och träffa en läkare där. Jag tror att det var den 9 februari som jag träffade honom. Han sa att jag kunde börja spela vilket var tre månader tidigare än vad den andra läkaren hade sagt att jag kunde spela. Det var lite skillnad på deras bedömningar.

Hur var din känsla då?
– Den var så där kan man väl säga. Jag hade egentligen inte ställt in mig på att det skulle ta sex månader eftersom jag kände att jag var mycket bättre än vad han sa. Samtidigt är det alltid så att när det är en allvarlig skada vill man inte utesluta att någonting kan hända och göra någonting så att det blir värre.
– Jag spelade redan tio dagar efter att jag varit hos läkaren i New York. Det var rätt in i hetluften. Jag började med att åka ner till AHL för att spela några matcher.

Vad har varit den tuffaste biten fysiskt att komma tillbaka?
– Jag körde väldigt mycket fys och var i bra form hela tiden så att just den biten inte skulle vara något problem när jag kom tillbaka. Sedan är det lite annorlunda att gå från motionscykeln och intervall pass på isen till att köra matcher, men just fys-biten tycker jag inte har varit något problem i alla fall.

”FÖRSTA PERIODEN VAR SPECIELL”

Däremot var det inte bara åka in i första AHL-matchen efter skadan och tro att allt skulle vara som innan.
– Innan första AHL-matchen hade jag inte haft någon riktig träning. Jag tränade med Dallas hela tiden efter beslutet att jag kunde börja spela, men det var mest ”morning skates” och frivilliga träningar eftersom det är så mycket matcher.
– Jag fick inte den riktiga träningen, två-mot-ett, tre-mot-två och tuffa matchsituationer. Sedan åkte jag upp till Worcester och körde bara en matchvärmning innan min första match, skrattar Nemeth.
– Första perioden var speciell och man var lite borta ett tag där. Man var inte van med någonting eftersom man inte kört någon liten situation på flera månader. Första matchen var en lite omställning kan man säga, men efter det har allt gått bra.

Efter comebacken i på isen med Texas har inte Patrik Nemeth känt någonting av sin skada.
– Nej, jag har inte känt någonting. Jag har kört väldigt bra rehab och sedan körde vi som test en-mot-en för att se om det kändes någonting. Jag körde även direktskott, men det var ingenting som kändes. Efter att jag har kunnat börja träna igen så har det inte varit något problem alls som tur är.

Hur har klubben backat upp dig under hela den här rehabperioden?
– Det har fungerat väldigt bra. Dom har varit noga med att det inte ska kunna hända något som riskerar framtiden för mig. När jag sedan ville ha den här ”second opinion” tyckte dom att det var bra, så det var aldrig något problem.

Den 3 mars var det dags för comeback med Dallas i NHL mot New York Islanders. Nemeth fick en mjukstart med 19 byten och 12:08 minuters istid.
– Det var jäkligt kul att få kliva in i Dallas omklädningsrum igen. Samtidigt var jag också lite nervös. Det var bra att jag åkte ner och spelade i AHL innan jag började spela här uppe.
– Jag fick några matcher där nere i alla fall och var i någorlunda bra form innan man kommer tillbaka till NHL.

Patrik Nemeth har fått mycket beröm för sina insatser efter comebacken. I sin elfte match för säsongen, mot Washington den 14 mars, gjorde han också sin första NHL-poäng.
– Det känns rätt bra. Det enda jag har velat är att spela stabilt och det har jag gjort bra. Nu känner jag att det går att bygga på ännu mer och spela mer minuter, men det kommer ju fler matcher jag spelar.

Du låter ganska nöjd över att redan vara tillbaka.
– (Skratt) Efter skadan trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka och spela så tidigt som jag nu gjorde även om jag trodde att jag skulle vara tillbaka i mitten mars. Då tyckte jag att jag siktade på att göra comeback ganska tidigt, men nu spelade alltså i mitten av februari.
– Det är jäkligt kul att vara tillbaka, avslutar Patrik Nemeth.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga