Dayn Belfour.
Nyheter

NHL-legendarens son vill stanna i Sverige: ”Skulle älska att spela i allsvenskan”

ANNONS

Han tillhörde allsvenska Almtuna, men spelade för Lindlöven i division 1. Nu sitter NHL-legendaren Ed Belfours son Dayn utan kontrakt. Men han har siktet inställt på spel i Sverige även kommande säsong.
– Jag kan stanna i Sverige resten av livet, jag älskar livet här, säger han till hockeysverige.se.

Säsongen 2007/08 var det NHL-målvakten Ed Belfour som spelade i Sverige. Då för ett hårt satsande Leksand som inte lyckades ta sig upp till elitserien. Den här säsongen har hans son Dayn Belfour spelat i Sverige för Lindlöven i Division 1.

När hockeysverige.se träffade far och son Belfour i somras var det inte klart om han skulle spela här eller inte.
– Ja, jag vill spela här på en gång om det är möjligt. Jag kan börja spela redan idag och sedan stanna här i Sverige resten av livet, jag älskar att vara här, sa Dayn Belfour då.

Ed Belfour.

Nu blev det alltså spel här och det har varit en säsong som gått lite upp och ned för Dayn Belfour, men också en säsong som gjort honom ännu mer bestämd över att satsa vidare på spel här i Sverige.
– Det här var mitt första år som jag spelade hockey professionellt. Det var en lite trög start, men jag jobbade det hårdaste jag kunde varje dag både på träningarna i gymmet och vanliga träningarna på isen med mitt lag.
– I slutet av säsongen gick det betydligt bättre och jag var nöjd med mitt spel. I det stora hela var det en annorlunda upplevelse. Självklart hade jag hoppats att kunna hjälpa mitt lag till play off, men vi missade det med några poäng.

Var det en stor skillnad att spela i Sverige jämfört med hemma i Nordamerika?
– Ja, det tycker jag. Här spelar man väldigt taktiskt och man vill kontrollera pucken. Svenska spelare är väldigt duktiga i passningsspelet och kontrollera pucken i matcherna.
– Det är inte så mycket den nordamerikanska stilen där du dumpar in pucken i zonen och jobbar hårt på målet. Visst var det en lite skillnad för mig, men jag tycker att jag har hanterat det spelet bra och lärt mig mycket av att spela den här, för mig, nya sortens hockey.   

Är du en annorlunda målvakt idag än innan säsongen?
– Jag är nog samma målvakt, men jag har nog blivit bättre och skickligare på områden i målvaktsspelet som jag inte var lika duktig på tidigare. Sedan har jag lärt mig mycket av Micce Andreasson och min andra målvaktscoach Christer Hjalmarsson. Dom har lärt mig mycket sedan jag kom hit till Sverige.
– Jag tror att jag är en bättre målvakt i dag än då jag kom hit till Sverige, men det finns alltid saker man kan förbättra varje säsong.

”VILL HJÄLPA EN KLUBB I HOCKEYALLSVENSKAN”

Dayn Belfour tillhörde Almtuna den här säsongen, men blev direkt då han kom till Sverige utlånad till Lindlöven. Lite besvikelse kan han känna över att han inte fått chansen att spela med Uppsalaklubben i Hockeyallsvenskan samtidigt som han förstår deras situation.
– Trots att dom hade en tuff säsong så gjorde man det bästa man kunde med sina förutsättningar. Jag har inga ”hard feelings” eller känner mig upprörd över att jag inte fick chansen att spela för dom.
– Jag var här i Sverige för att spela hockey för Lindlöven och om det var möjligt även för Almtuna. Nu blev det inget spel i Almtuna den här säsongen, men man vet aldrig vad som händer i framtiden. Det skulle vara kul att få chansen att spela i Hockeyallsvenskan.

Några signaler från hur det blir med spel i Almtuna nästa säsong har han inte fått ännu.
– Jag har inte hört något ännu. Mitt kontrakt med Almtuna har gått ut och jag letar fortfarande efter ett lag att spela med nästa säsong. Jag skulle älska att spela för vilket lag som helst i Hockeyallsvenskan. Det vore stort att få vara en del av den ligan. Hockeyallsvenskan är en bra liga och jag skulle vilja hjälpa en klubb där.
– Om Almtuna erbjuder mig att spela där nästa säsong skulle jag absolut tacka ja. Samma sak, oavsett vilket lag från Hockeyallsvenskan som erbjuder mig att spela där så skulle jag tacka ja.

Har du eller din agent varit i kontakt med någon svensk klubb ännu?
– Jag har faktiskt ingen agent. Än så länge har jag inte pratat med några klubbar. Jag vet att nästan alla klubbar är och har varit senaste tiden upptagna med playoff. Klubbarna måste ha fokus på att vinna, vilket är det viktigaste för dom just nu.
– När slutspelet är över hoppas jag kunna komma i kontakt med några klubbar inför nästa säsong. Det skulle verkligen vara kul att få spela ytterligare många säsonger här i Sverige. Jag älskar verkligen Sverige och jag har fått många underbara vänner här.

Kan du tänka dig att nästa säsong spela i USA eller Kanada i stället?
– Jag kommer att återvända till Kanada och USA för att spela en dag, men min plan är att stanna i Sverige så länge jag kan, minst tio säsonger till. Förhoppningsvis får jag chansen att en dag spela i SHL.

Pratar du någon svenska i dag?
– Jag har lärt mig lite grann av språket, men jag är inte så bra på det ännu och lite för blyg för att säga några ord på svenska ännu, skrattar Dayn Belfour.
– Jag behöver nog ytterligare ett år på mig för att bli okej på svenska.

Du åker hem till Dallas på måndag, hur ser närmaste tiden ut för dig där hemma?
– Först kommer nog min pappa och jag sätta oss ner och prata om hur jag upplevt min tid i Sverige. Sedan blir det nog att vi kommer att jobba på en del husprojekt som vi har på vår mark. Jag ska verkligen ta mig tid och utnyttja den tillsammans med familjen.
– I sommar planerar jag att åka tillbaka till Micce Andreassons målvaktscamp (Goalie Mania), där vi sågs i somras. Jag hoppas att utvecklas ännu mer då och bli en bättre målvakt. Förhoppningsvis kommer jag sedan spela för en bra klubb i Sverige nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL