SLAGLÄGE. Per Ledin och hans Luleå har kopplat greppet om serien mot Roger Rönnbergs Frölunda.
SHL

Slagläge för Luleå i kväll: ”De har krupit under skinnet på Frölunda”

ANNONS

Tabellåttan Luleå är på vippen att slå ut tabelltvåan Frölunda ur SM-slutspelet. Hur kommer det sig? Hockeysverige.se lät C Mores expert Thomas Johansson reda ut begreppen i en serie som Luleå har kopplat ett bastant grepp om.
– I det fysiska spelet har Luleå har krupit in under skinnet på Frölunda. Därav har man också skaffat sig kommandot i matchserien, säger Johansson inför kvällen femte kvartsfinal.

Kommer Joakim Fagervalls (Grattis på namnsdagen för övrigt) avgöra Luleås kvartsfinalserie ikväll eller kommer Roger Rönnberg, den tidigare Luleå-tränaren, se till att hans Frölunda reducerar till 2-3 i matcher? Bägge scenarion känns trovärdiga inför kvällen femte kvartsfinal i Scandinavium.

Luleås resa från en åttondeplats i SHL till 3-1-ledning i matchserien mot SHL-tvåan Frölunda är imponerande. En som följt Luleå under säsongen och i slutspelet är C Mores expertkommentator, Thomas Johansson. Hockeysverige.se frågade honom vad det är som gör att Luleå leder matchserien med 3-1 i matcher?
– Jag tycker att Niklas Wikegård beskrev det på ett otroligt bra sätt ”Luleå är ingen Ferrari som bara kan åka omkring på soliga och fina vägar. Luleå är en bil som kan gå i all terräng”. 
– Det är precis så det känns med Luleå. Dom kan spela med pucken, men dom kan också spela det här grisspelet och vara väldigt fysiska i sitt spel. När man sedan kommer till ett slutspel handlar det också mycket om att göra bedömningar vi rätt tidpunkter. Luleå är väldigt duktiga på att göra dom bedömningarna i matcherna, när man ska spela enkelt ur egen zon och när man ska spela enkelt in i offensiv zon.
– I det fysiska spelet har Luleå har krupit in under skinnet på Frölunda. Därav har man också skaffat sig kommandot i matchserien.

Passar Luleås hockey bättre i slutspelet än i grundserien där man inte var speciellt bra alla gånger?
– Jag håller inte med dig. Jag tycker att Luleå spelade väldigt bra i grundserien, men sedan hade man perioder där man inte tog så mycket poäng. Det här gjorde att man fick en sämre tabellplacering än vad Luleå rent spelmässigt levererade.
– Luleå vill spela pucken mycket mer den här säsongen jämfört med vad man gjort tidigare, vilket man har hållit på med under hela säsongen. Sedan har värvningarna av Johan Harju, Chad Billins och Jonathan Sigalet kommit in och både breddat och spetsat till laget. Det har betytt mycket under resans gång.
– Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på Luleås tabellplacering utan mer sättet som man spelat på. Man har faktiskt spelat väldigt mycket bra ishockey. I slutspelet kommer dom här karaktärerna fram i det fysiska spelet, Per Ledin, Jonathan Granström och Lennart Petrell, som man kanske inte märker så mycket i serielunken.
– Det är samma sak i Frölunda. Vem har varit den kanske bästa spelaren där i slutspelet? Jo, det är Joel Lundqvist. Han har heller inte varit den bästa spelaren under serien, men när slutspelet kommer blir den karaktären än viktigare. Luleå har många sådana spelare och det är där någonstans man tar kommandot mot Frölunda.

Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”LASSINANTTI LEDER MÅLVAKTSMATCHEN ÖVERLÄGSET”

I går fick Luleås målvakt Joel Lassinantti ”Honkens trophy” som ett bevis på att han varit SHL:s bästa målvakt säsongen 2014/15. Så här långt kanske han även är slutspelets bästa målvakt.
– Han har varit grym och kanske skillnaden om man tänker på hur Frölunda haft det. I senaste matchen som Luleå vinner har först Mathis Olimb ett jätteläge att kvittera. Den tar Lassinantti. När sedan Johan Harju kommer fri gör han mål och ger Luleå ledningen. Den pucken tar alltså inte Lasse Johansson. Lassinantti leder målvaktsmatchen mot Lasse Johansson överlägset.

Vad är Luleås svaghet?
– Jag tror att när man möter ett lag som kan behålla den här puckskickligheten som Frölunda har, jag tänker mig ett Växjö eller ett Skellefteå, men som också kan spela den hockey som Luleå vill spela, den här fysiska hockeyn men även chippar ut ur egen zon när det är läge och chippar in i offensiv zon, då tror jag inte att Luleå kommer att räcka till.
– Man kan få svårt när man möter ett lag som klarar av att spela spelet med puck och det fysiska spelet. Det finns ett antal lag som är kvar i slutspelet som klarar av det. Luleå är inte topp, topp i framför allt spelet med puck. Där tror jag att man kommer stöta på patrull om man nu tar sig vidare.

I senaste matchen delade Chris Abbott ut en knätackling på Andreas Johnson som gör att Luleåspelaren – till att börja med – är avstängd i kvällens match medan Johnson skadade sig så pass illa att inte han heller spelar ikväll – eller mer i slutspelet över huvud taget.
– Det är en knätackling. Jag tycker inte att Abbott slänger ut något ben, men samtidigt kör han rätt in i knäet på Andreas Johnson.
– Knätackling – absolut inget konstigt med det. Matchstraff – absolut inget konstigt med det. Sedan får vi se hur man gör med avstängning och så vidare, om det blir någon mer match än den man fått per automatik.

Abbott går ut och säger att Johnson måste hålla upp huvudet och ta eget ansvar samt att domarna är ute efter Abbot själv. Hur tänker du kring sådana uttalanden efter en svår skada?
– Jag tror definitivt inte domarna är ute efter Abbott på det sättet. Han säger nog mer det för att sätta press på domaren och på något sätt få med sig fansen och lite sådana saker.
– Jag lägger ingen vikt vid det och jag tror inte heller disciplinnämnden gör det bara för att det är just Chris Abbott. Han är en återfallsförbrytare, om man får använda det uttrycket, och det ligger honom i fatet. Fast inte på det sättet att man ser hårdare på just honom. Däremot kanske han kommer få ett hårdare straff. Det är inget konstigt eftersom det får alla som är återfallsförbrytare.

Står det 4-1 eller 3-2 efter kvällens match?
– 3-2! Frölunda kan mycket väl ta sig in i det här igen. Jag har själv varit med om att ha haft ledningen med 3-1 mot just Frölunda. Vi åkte ner till Göteborg och tänkte att det här ska bli ganska skönt. Vi förlorade matchen, åkte hem till Linköping och nu vart tanken i stället att ”Oj, nu måste vi vinna”.
– Torsk i den, 3-3, och sedan avgörande match i Scandinavium. Den sitsen tror jag inte att Luleå vill sätta sig i.
– Jag tror Frölunda vinner ikväll, men att ändå Luleå sedan ror hem matchserien hemma i Coop Arena.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL