Johan Davidsson.
SHL

HV-legendaren inför ödesmatchen: ”Vi har inget att förlora längre”

ANNONS

Är det säsongens sista match för HV 71 i kväll eller kan ett fullsatt Kinnarps Arena lyfta Andreas Johansson killar det där lilla extra som gör att man vinner mötet med Linköping och tar kvartsfinalserien till en helt avgörande match sju? Hockeysverige.se bad Johan Davidsson ge sina tankar inför ödesmatchen.
– Fördelen är att vi inte har något att förlora längre, säger HV:s tidigare stjärnspelare.

Det kommer att bli hett och det kommer att bli en kamp om varje centimeter ute på isen. En match som man som spelare måste njuta av för att kunna bli framgångsrik. Men som det kanske inte är så lätt att göra alla gånger. En som spelat åtskilliga viktiga matcher genom åren är HV 71:s vice sportchef Johan Davidsson. Hockeysverige.se ringde upp honom under eftermiddagen och frågade varför det är Linköping och inte HV 71 som leder matchserien med 3-2.
– Framför allt handlar det om att Linköping har dragit det längsta strået. Det har varit två jämna bataljer men Linköping har, som sagt var, dragit det längsta strået i sista perioden. Därav leder dom igen.
– Det är en svängig och tajt serie, men Linköping har varit lite vassare mot slutet på att stänga ner matcherna samtidigt som vi då inte tagit chansen att komma tillbaka i matchen riktigt igen.

Varför har det blivit så i slutet av dom senaste två matcherna?
– Vi har haft våra chanser att komma ikapp, men när vi kommer fram till dom två sista minuterna så har Linköping varit väldigt duktiga på att stänga ner oss så vi inte har fått det här trycket. I senaste matchen hade vi sju sekunder på oss när vi vinner tekningen i slutet. Då lyckas vi kasta bort den chansen själva.
– Linköping har gjort det väldigt bra faktiskt. Samtidigt är det också ett väldigt bra lag vi möter. Det skulle lika gärna kunna vara 3-2 åt andra hållet, så pass jämt är det. Nu leder Linköping och det är också vad vi går efter.
– Fördelen är att vi inte har något att förlora längre. Det är bara att gå ut och köra eftersom det i dag är vinna eller försvinna som gäller.

Linköping har vänt den här matchserien, tror du era spelare påverkas av det faktumet?
– Både ja och nej. Man tänker bara en match åt gången, men någonstans i ett lag med så många spelare är det självklart en och annan som påverkas av det. Men det påverkar både negativt och positivt.
– Vi har också vänt på matchserien då vi låg under med 1-0 och vände till 2-1-ledning. Det är alltid lättare att jaga än att bli jagad, så att säga. På något sätt hoppas jag att det gör så att vi släpper loss och spelar lite mer obekymrat. Som jag sa så har vi inget att förlora. Antingen vinner vi ikväll annars är säsongen över. Man väljer alltid att vända och vrida det där till sin egen fördel, säger Johan Davidsson med ett skratt.

”KARALAHTI SPRIDER ETT LUGN”

En spelare som visat att gammal är äldst i HV71 under slutspelet är finske veteranen Jere Karalahti. En mycket viktig spelare på många sätt enligt Davidsson.
– Han tillför mycket med sitt spel naturligtvis, men framför allt tillför han ett lugn. Han spelar väldigt mycket, är lugn ute på banan och stressar inte i väg i sina beslut.
– Han har varit med i så många slutspel och med den erfarenheten kan han även sprida ett lugn till dom andra killarna i laget. Oftast är det största problemet att man taggar upp och är så taggad inför matcherna att man glömmer bort vad man ska göra där ute.

Du har själv spelat hur många sådana här viktiga matcher som helst, vad blir viktigt om man ska vinna en avgörande match som den i kväll?
– Det är egentligen alla smådetaljer. I grova drag vet alla precis vad man ska göra, men det är så himla lätt att man tummar på dom här små grejerna. Speciellt när man börjar bli lite trött.
– Det handlar lite om matematik och hitta fördelar hela tiden. Har jag 50/50 på den här passningen eller är det 40/60 eller vad är det egentligen? Ju mer rätt sådana beslut man tar ju större chans har man att vinna.
– Om vi tittar på matchserien mellan Frölunda och Luleå exempelvis så tycker jag att Luleå fick lite övermod i sin hemmamatch. Man släppte lite av det här fina spelet som man har haft i tidigare matcher där man inte chansat i 50/50-situationerna. Man har hela tiden spelat på den säkra sidan, men helt plötsligt börjar man slå lite chanspassningar i mittzonen och får vändningar på sig.
– Man har inte råd med det i ett slutspel för till slut samlar man ihop till ett baklängesmål.

Hur får man killarna att njuta av ett fullsatt Kinnarps Arena och inte känna pressen från hemmapubliken?
– Det är en tiotusenkronorsfråga faktiskt. Man fokuserar oerhört mycket på varje byte så man njuter egentligen ingenting av det när man spelar om man ska vara helt ärlig. Man kommer heltaggade till en fullsatt Kinnarps Arena som förmodligen kommer att koka till att börja med.
– Sedan styr naturligtvis resultat om det kommer att fortsätta koka eller om det blir nervös och tyst i arenan. Våra killar kommer ha fördelarna till att börja med, men om man ska njuta av det då krävs det nog att man har några år på nacken för att kunna göra det.

Fullsatt Kinnarps arena och ett avgörande mot Linköping, hur sugen är du själv på att hoppa in och spela ikväll?
– I dag är jag ruskigt avundsjuk ha ha…   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL