JOEL ELLER JOEL? Hockeysverige.se lät krönikören Henrik Leman dra förutsättningarna inför kvällens drabbning.
SHL

Dramat i Göteborg: ”Känns inte som Luleå orkat utan Abbottarna”

ANNONS

SHL:s sista semifinallag ska koras i Göteborg i kväll. Efter en kvartsfinalserie med många ansikten är det upp till Frölunda eller Luleå att visa vem som är bäst när allt står på spel. Hockeysverige.se ringde upp GT:s krönikör Henrik Leman för att få hans analys av den svängiga serien inför den sjunde och avgörande bataljen.
– Med båda Abbottarna borta är känslan att Luleå inte har orkat spela det fysiska spelet, säger han apropå scenförändringen i matchserien. 

Frölunda var illa ute i kvartsfinalserien mot Luleå. Efter fyra matcher hade Luleå 3-1 i matcher och två stycken matchbollar. Men Frölunda var inte villiga att ge upp för det. Efter två raka övertidssegrar har göteborgarna kämpat till sig en sjunde och helt avgörande match i Scandinavium i kväll.

GT:s krönikör Henrik Leman har följt Frölundas framfart på nära håll den här säsongen. Hockeysverige.se ringde upp honom inför kvällens drama och frågade honom hur Frölunda har lyckats äta sig in i serien efter att ha varit så illa ute.
– Frölunda förlorade den fjärde matchen i Luleå på grund av lite oflyt och av egna misstag, då bland annat Lasse Johansson stötte in en puck i eget mål, men på det hela taget styrde och ställde ändå Frölunda ganska bra.
– Man började äntligen spela lite enklare och rakare samtidigt som man blev lite ödmjukare i egen zon. Därmed tvingades Luleå skapa sina chanser på egen hand och då blev det inte många målchanser. Trots att Frölunda åkte hem med 1-3, som är ett jäkla tufft läge, tror jag att många spelare kände att om man spelar så här vinner man den här serien. Det var egentligen en spelbild som såg bra ut.
– Med 1-3 kan jag också tänka mig att lite av pressen släppte hos Frölunda. Det skrevs både här och var att –”Nu vinner Luleå det här”. Efter det har Frölunda dominerat dom två senaste matcherna även om det har varit riktiga dramer.

Kan du se detaljer som Luleå har börjat tulla på i senaste två matcherna?
– Med båda Abbottarna borta, som driver det här laget och är i näsan på Frölundas stjärnor för att störa hela tiden, är känslan att Luleå inte har orkat spela det fysiska spelet. Då får Frölunda det lite lättare.
– Frölunda gick på pumpen i match två, inte så mycket för att man jagade livet ur dom utan för att Luleå retade sönder Frölundas spelare. Mathis Olimb och Pontus Widerström snedtände bland annat och satte laget i problem. Det har inte varit så mycket av den varan sedan och det känns inte som att Luleå har riktigt orkat spelat den hockeyn.

”JOEL LUNDQVIST HAR FÖRMÅGAN ATT VARA BÄST NÄR DET GÄLLER”

– Jag vet inte om det är orken fysiskt, mentalt eller om det är så enkelt att man saknar två bra spelare i tvillingarna Abbott. Det verkar inte finnas den här bredden för att ”bumla på” och verkligen köra. Det är lite grann Luleås stil att man vill köra hårt, jobba, forechecka och kasta in puckar på mål. Jag tycker inte att den har funnits i senaste matcherna, men den kanske finns där ikväll.

Foto; Bildbyrån

Hur tänker du kring Joel Lundqvist slutspelsförvandling?
– Om jag ska vara riktigt ärlig så tycker jag att Joel var på väg upp redan i grundserien. Han har haft ännu en säsong med skador och elände. När han väl var frisk skulle han åka i väg och spela med det där löjliga landslaget borta i Sotji före jul. Han var sliten när han kom hem därifrån.
– Under 2015 har han sakta men säkert börja varva upp och jag tycker inte att det varit helt ologiskt att han varit bra i slutspelet. Han har förmågan att vara bäst när det gäller och är en ledartyp. Han höll ett brandtal efter fjärde matchen om att det här inte var över och så vidare.
– Joel har varit enormt viktig i den här serien. Inte minst sedan man satte in Ryan Lasch med Joel fick man en riktigt bra kedja.

Vilka förväntningar har du på kvällens avgörande?
– Framför allt hoppas jag att det inte är något hemskt misstag från något av lagen som avgör. Jag önskar att något av lagen ska vinna det här av en egen prestation. Jag hoppas också att det är två lag som vågar gå ut och älskar det här.
– Jag tror att många andra spelare känner – ”Fan, om jag hade fått vara med om det här”. Det är game seven och givetvis en ynnest att få vara med om. Jag hoppas vi får se spelare som gillar det här.

”EN LÄTT UTVÄG ATT KRITISERA DOMARNA”

Joel Lassinantti.

Ett samtalsämne efter varje match i samtliga kvartsfinalserierna har varit domarna, men Henrik Leman tycker att man ska tona ner deras påverkan av matchutgången.
– Ett domarmisstag precis som ett spelarmisstag kan avgöra en match. Klart att domarnas insatser är viktiga, men framför allt är det viktigt att spelare och ledare kan hålla sig kalla. Är det så att det blir en felaktig utvisning får man se till att vifta bort den och lägga energi på det man kan påverka. Så länge vi har människor som dömer kommer det alltid ske misstag.
– Det är så mycket annat som är viktigare än domarinsatsen. Jag känner att det läggs mycket fokus på domarna. Jag tycker att dom varit bra. Naturligtvis blir det något misstag här och var. Exempelvis tycker jag dom tre Frölundautvisningarna som kom i rad i senaste matchen var fullkomligt korrekta. Att Frölunda sedan inte fick fler utvisningar, som jag såg att Jocke Fagervall var ute och klagade på, var inte jättekonstigt eftersom Frölunda dominerade spelet.
– Jag kan känna att det blir en lite lätt utväg ibland genom att kritisera domarna. Jag har lite svårt för det.

Hur slutar kvällens match?
– Jag tror, utan att vara helt säker eftersom det finns så många parametrar med idrottspsykologi och så vidare, att Frölunda vinner det här om man förmår hålla skallarna lika kyliga som i dom två föregående matcherna och att man spelar förhållande enkelt i egen zon.
– Man får inte bjuda Luleå på saker och ting. Om Luleå måste skapa på egen hand då vinner Frölunda det här förutsatt att Joel Lassinantti inte är ÄNNU bättre än vad han har varit, den chansen finns ju.

LÄS ÄVEN:
* Här är alla tidigare matcher som gått till Match Sju

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL