Kevin Ekman Larsson.
Tingsryds AIF

Lillebror Ekman Larsson mot sina drömmars mål: ”Det är maxat här nere”

ANNONS

Storebror är på väg att sätta nytt målrekord för en svensk back i NHL. Själv jagar Kevin Ekman Larsson ett allsvenskt kontrakt med moderklubben Tingsryd.
– Det är verkligen maxat här nere nu, säger han till hockeysverige.se om Tingsryd, vars hockeystolthet har kopplat ett starkt grepp om en plats i Hockeyallsvenskan nästa säsong. 

Kevin Ekman Larsson, 20, lämnade Leksand för två säsonger sedan för att återvända hem till Tingsryd där hans pappa Patrik Larsson är sportchef. I dag ångrar han inte det beslutet och i dagarna kan han vara med om att ta Tingsryd tillbaka till Hockeyallsvenskan.
– Jag får nog ändå säga att jag har spelat stabilt under kvalserien och gjort det som krävs att man ska göra i en kvalserie. På så vis är jag nöjd hittills, men självklart kan det bli bättre. Förhoppningsvis blir det bättre framöver för det är några viktiga matcher kvar, säger Kevin Ekman Larsson till hockeysverige.se.

Är det stor skillnad att spela i division 1 jämfört med att möta lag som AIK och Södertälje?
– Ja, det är lite skillnad. Lagen från Hockeyallsvenskan är starkare, lite spelskickligare och bättre på själva hockeyn i sig. Alla kan åka skridskor i division 1 också, men dom här spelarna är, som sagt var, lite starkare och lite smartare.

När hälften av kvalserien är spelad ligger Tingsryd tvåa i tabellen efter AIK. När det är 15 poäng kvar att spela om har man sex poäng ner till Södertälje och Sundsvall som har plats fem och sex i tabellen. De fyra främsta i tabellen spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong.
– Vi har en bra lagmoral samtidigt som vi har en bra spets. Alla i det här laget vill utvecklas varje dag. Dessutom ställer vi höga krav på varandra samtidigt som alla vill vidare i sin karriär. Det skulle jag också säga är vad som gör Tingsryd till en bra hockeyklubb.

Kevin Ekman Larsson har precis som sin bror, Oliver Ekman Larsson, bott och spelat i Leksand under två säsonger och vet vilket enormt hockeyintresse det är där, men han tycker sig nästan se samma engagemang och intresse i Tingsryd. 
– Det är verkligen maxat här nere nu, skrattar Kevin Ekman-Larsson och fortsätter:
– Leksand är en otroligt hockeyort och jag tycker att det är väldigt likt Tingsryd. I centrala Leksand är det runt 6 000 som bor i Tingsryd är det 3 000 så det är lite mindre, men det är så härligt för alla älskar hockey här på samma sätt som man gör i Leksand.

TINGSRYD PÅMINNER OM LEKSAND

Kenneth Ekman.

I Tingsryd vimlar det av idel ädel hockeyadel som exempelvis Bengt-Göran ”Mysing” Karlsson, Christer Andersson och inte minst Kevins morfar Kenneth Ekman, hockeylegendarer som följer sitt Tingsryds AIF på nära håll.
– Jo, men dom sitter där uppe på läktaren och kollar varje match. Nu har jag inte pratat så mycket hockey med Christer och ”Mysing”, men morfar brukar jag snacka med lite efter matcherna. Vi brukar analysera matcherna, mitt spel och så vidare.

Vad är det bästa råd du fått av morfar som var en storback under många år och även spelade OS 1972?
– (Skratt) Ja, du… Det är väl att spela enkelt, spela mitt spel, att ta för sig hela tiden och våga ta pucken framåt.

Ekman Larsson spelade juniorhockey i Leksand mellan 2011 och 2013, men sedan han kom tillbaka till Tingsryd har utvecklingskurvan pekat enbart uppåt.
– Jag har utvecklats mycket i defensiven och har också fått spela en hel del tid i boxplay och så vidare. Jag har inte spelat så jättemycket powerplay, men det kommer. Just offensiven och powerplay är egentligen mina starka sidor, men att jag har utvecklats mycket defensivt är jag väldigt glad för. Det offensiva får komma med tiden.

Ser du dig själv mer som än offensiv eller defensiv back idag?
– Just nu defensiv… ha ha… Jag fokuserar mycket på defensiven nu, men det är alltid kul att få vara med på några rajder upp i banan. Egentligen skulle jag nog faktiskt säga att jag är en offensiv back.

Varför flyttade du hem till Tingsryd inför förra säsongen?
– Leksand visste inte hur det skulle bli för mig med spel i A-laget och jag ville gå upp och spela seniorhockey. Pappa är sportchef här nere och han frågade mig om jag ville komma tillbaka till Tingsryd.
– Det skulle bli en nystart och jag kände dom flesta grabbarna som skulle spela i laget. Då kände jag att det kunde bli riktigt kul resa det här. Dessutom kom jag tillbaka för att jag vet att vi har en bra chans att gå upp med Tingsryd igen. Nu är vi också där som jag vill att vi ska vara, att kvala till Hockeyallsvenskan, så det har blivit lite som en dröm kan man säga.


Foto: All Over Press

STOLT ÖVER STOREBRORS FRAMGÅNGAR

Kevin Ekman Larsson har ett efternamn som är omtalat i mer eller mindre hela hockeyvärlden. Men att efternamnet skulle skapa extra press på grund av storebrors framgångar i Arizona Coyotes i NHL är inget han själv känns vid.
– Det är jättekul att man har ögonen på sig, men visst finns det både för- och nackdelar. Man får tänka på fördelarna och inte så mycket på nackdelarna.
– Jag påverkas inte så jättemycket. Visst får man höra lite på isen, men det är bara att skratta åt det och sedan köra på.

Är motståndarna på och tjafsar med dig en del om det?
– Ja, så är det, men det får man räkna.

Hur mycket dialog hinner du och brorsan ha under säsongen?
– Vi pratar lite på Skype om hur det går för varandra. Han ger väl lite tips ibland, men vi hinner inte prata så jättemycket.

Oliver Ekman Larsson tangerade målrekordet för svenska NHL-backar under natten mot måndag och lillebrorsan gör igen hemlighet av att han är både glad för brorsans skull och stolt.
– Han har verkligen visat att han kan göra mål. Det är jättestort och jag är jättestolt över att han har gjort 20 NHL-mål under samma säsong, vilket gjort honom historisk. Det ser riktigt bra ut för honom och jag vet att han kan bli ännu bättre.

Du som följt Oliver på närmare håll än någon annan under hela hans karriär, vad är hemligheten med hans framgångar?
– Oliver är en väldigt ödmjuk kille, han jobbar stenhårt varje dag och han vill alltid bli bättre. Det skulle jag säga är hans styrka.

Vad har han fått sin fina skridskoåkning ifrån?
– (Skratt) Det är väl pappas träningar i junioråldern. Skämt åsido så har han jobbat mycket på sin skridskoåkning. Både han och jag har haft bra tränare och vi har hela tiden velat bli bättre skridskoåkare, men framför allt handlar det för hans del om hårt jobb.

Har du samma skridskoåkning som Oliver?
– Det vet jag inte om jag kan säga precis. Han spelar i NHL och jag spelar i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Det säger väl lite i alla fall…
– Jag är lite kvickare än honom. Han är inte lika explosiv som jag på isen. Jag har också fått höra ganska mycket att jag har samma skridskoåkning som honom.

Ditt kontrakt med Tingsryd går ut efter säsongen, hur tänker du inför nästa säsong?
– Just nu tänker jag inte alls på det. Jag vill bara ta upp Tingsryd till Hockeyallsvenskan. Det är mitt mål. Sedan är jag öppen och har lite tankar hit och dit, men just nu är det ett öppet kort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan