KLARADE PRESSEN. Lasse Johansson stoppade Luleås attacker i den sjunde och avgörande kvarten.
SHL

Ifrågasatt – då levererade Lasse för Frölunda: ”Trott på mitt spel”

ANNONS

Han var ifrågasatt och pekades ut som Frölundas svaga länk, men när det verkligen drog ihop sig till allvar klev Lasse Johansson fram som en matchvinnarmålvakt för Frölunda.
– Jag har hela tiden trott på mitt spel, säger han till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Länge och väl var kvartsfinalserien mellan Frölunda och Luleå Joel Lassinanttis alldeles egen show. Genombrottsmålvakten var lysande under stora delar av serien och bidrog starkt till att Luleå kunde ta en 3-1-ledning i matcher.

Samtidigt som Lassinantti hyllades fick Frölundas målvakt Lasse Johansson finna sig i att pekas ut som den svaga länken för sitt lag. Det gällde inte minst efter den fjärde matchen uppe i Luleå, där den 27-årige dalkarlen gjorde ett par svaga ingripanden som ledde till baklängesmål.

Men precis som för resten av Frölunda blev samma match en vändpunkt för Johansson. I de tre segermatcherna som ledde fram avancemanget var han en viktig kugge och lyckades dessutom klämma in en svit på över 145 minuter utan insläppt mål.
– Vi tror på vårt spel, spelar vidare. Vi har motstuds de första matcherna och att de ens kommer upp till 3-1 i matcher beror mer på att vi styr in puckar i eget mål än att de gör det. Här i slutet studsar det inte med dem lika mycket samtidigt som vi matade på och trodde på det, säger han till hockeysverige.se.
– Lassinantti gjorde det fantastiskt i målet för dem. Att det ens blev förlängning i de matcherna (fem och sex) är hans förtjänst. Vi trodde på vårt spel och att vi skulle mala ned dem här till slut. Vi spelade lite enklare och bättre försvarsspel.

”MAN LÄSER INTE SÅ MYCKET UNDER SLUTSPELET”

Att han själv varit ifrågasatt och placerad i ett lägre fack än Lassinantti har inte stört Lasse Johanssons prestation. Han hävdar att han genom hela serien har klarat av att behålla sitt fokus.
– Jag bryr mig inte så mycket om det. Man läser inte så mycket nu under slutspelet, i alla fall inte jag. Men det är rätt självklart, han (Lassinantti) hade mycket mer att göra än jag och gjorde en del fantastiska räddningar och kom upp stort, säger Frölundas målvakt.
– Själv kände jag att det inte var så mycket jag kunde göra på många av målen. Det är mycket styrningar och jag försöker bara spela mitt spel. Sedan hade jag en sämre match i fjärde matchen däruppe där jag tog några felbeslut med några stötbrytningar som inte gick hem, men samtidigt trodde jag hela tiden på mitt spel. De slängde in mycket puckar och någon gång måste det sluta toucha på klubbor och gå in i mål.

Vid gårdagskvällens avgörande tycktes det som om Frölunda hade dödat matchen helt och hållet när Anton Axelsson lättade in 3-0 i tom kasse sent i tredje perioden. Luleå fann dock nytt liv via två sena reduceringar som fick både hemmapublik och spelare att bita på naglarna.
– Det var lite kaosartat, erkänner Lasse Johansson vars nolla sprack med en dryg minut kvar att spela när Jonathan Granström vräkte in 1-3-reduceringen.
– De gör det bra, trycker på och får in första målet där, men sedan gör vi det för enkelt för dem på det andra målet (Chris Abbott).

Hann du bli nervös?
– Absolut, det är klart det känns, men det är mest direkt efter målet. När pucken släpps är man redo igen. Nu var det mer att det kom efter matchen ”Jäklar, nu höll det på att skita till sig”.

Men det gjorde det inte. På söndag är Lasse Johansson tillbaka mellan Frölundas stolpar. Då i sin första SM-semifinal när Växjö gästar Scandinavium.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL