FRÄLSARNA. Patrick Cehlin och Tomi Sallinen sköt Leksands mål i 2-1-vinsten.

Solomålet avgjorde – nu är SHL-kontraktet nära för Leksand

Leksand är bara en vinst ifrån SHL-spel även till hösten. I en närmast kokande Tegera Arena besegrade man Malmö med 2-1, efter att Patrick Cehlin avgjort med ett solomål.
– Jag kom från bytet och hade friska ben, så jag tänkte att jag går runt kassen, sa matchvinnaren till Viasat.

Det har varit en jämn serie mellan Leksand och Malmö, men frågan är om inte kvällens match var den ojämnaste sett till spelet. Leksand tog, i viss mån i kraft av flera numerära överlägen, tag i taktpinnen i den första perioden. En taktpinne de egentligen aldrig släppte.

Och det var just i powerplay man tog ledningen. Tomi Sallinen tog vara på ett läge framför mål, och lyckades överlista en annars mycket bra Niko Hovinen i Malmökassen. Trots det spelmässiga övertaget för hemmalaget kunde dock Malmö kvittera innan perioden var över.

Glödhete Eric Himelfarb, som alltså fått sparken av Leksand vid två tillfällen under säsongen, slet sig till ett friläge och var säkerheten själv i duellen med Oscar Alsenfelt. Fullträffen var hans fjärde i Direktkvalet.
– Han brukar ju sätta dom där. Jag har nog inte ens sätt honom missa än, så jag var ganska säker på att han skulle göra mål, sa lagkaptenen Henrik Hetta efter den första perioden.

Leksand fortsatte ha greppet över matchen i den andra perioden, där man vann skotten med 10-4. Det dröjde dock till den sista perioden innan avgörandet kom. Patrick Cehlin fick pucken, rundade kassen, och la in pucken.
– Jag kom direkt från båset och hade friska ben, så jag tänkte att jag försöker gå runt kassen.
– Det är ju inte speciellt ofta man gör mål köksvägen.

Malmö skapade en del halvfarliga lägen, men ett disciplinerat Leksand offrade sig hänsynslöst och täckte skott i slutminuterna. Därmed kunde man vinna inför en fanatisk hemmapublik.
– Det är fantastiskt. Vi har ett otroligt bra stöd, sa Cehlin.

Leksand leder nu serien med 3-2 i matcher, och kan avgöra i Malmö på måndag. Vinner hemmalaget där väntar en sjunde och avgörande match i Tegera Arena på torsdag.