KALASSÄSONG. Tim Heed har fått ett enormt genombrott den här säsongen.
Skellefteå AIK

Skellefteås stjärnback om NHL-intresset: ”Hör att folk varit och tittat”

ANNONS

Han vann Salming Trophy som SHL:s bästa svenska back. Skellefteås Tim Heed har fått ett gigantiskt genombrott, vilket givetvis har skapat intresse i NHL. För hockeysverige.se berättar han om sin syn på ett eventuellt äventyr i Nordamerika och varför Anaheim Ducks, som han tidigare tillhörde, inte längre ”äger” honom.
– Jag är fri att gå var jag vill om det skulle dyka upp något, säger Heed.

Tim Heed. Så heter SHL:s bästa svenska back säsongen 2014/15. För det belönades den 24-åriga Skellefteåbacken med utmärkelsen Salming Trophy. Den här säsongen har Heed svarat för tio mål och totalt 37 poäng på 50 matcher i grundserien. Senast han kom upp i en motsvarande poängskörd var säsongen 2009/10 då han spelade J20-hockey med Södertälje.
– Klart att det var en väldigt kul grej att bli utnämnd av Börje. Visst är det speciellt. Det har känts bra under hela säsongen och jag spelar i ett bra lag. Det är kul att man har fått upp ögonen för mig, säger Tim Heed till hockeysverige.se.

Förra säsongen var Tim Heed knappt ordinarie i Skellefteå. Då svarade han för ett mål och totalt fem poäng på 40 matcher och den här säsongen alltså hela ligans bästa back. Här kan vi tala om en utveckling utöver det vanliga.
– Det har gått jäkligt snabbt från förra säsongen. Jag känner att jag har tagit små steg hela tiden och den här säsongen har jag blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått.
– Jag vågar ta för mig mer, spelar med ett större självförtroende och gör saker i fart. Då brukar man också lösa situationer på ett bra sätt. Jag gör saker direkt i stället för att fundera.

Vad är grunden till att du tagit det här steget i utvecklingen just nu?
– Jag har blivit starkare, uthålligare och allt sådant. Det har gjort att jag känner att jag kan sätta mer press på motståndare och att jag kan lösa situationer. Jag tror på mig själv i varje situation, att jag kommer lösa den och så vidare.
– När jag känner mig starkare får jag mer självförtroende och vågar helt enkelt att ta för mig mer.


Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg

”HAN ÄR EN STÄDGUMMA TILL MIG”

Många talar om dom mycket noggranna förberedelserna som man har i Skellefteå inför varje säsong och varje match. Det här är något som även Tim Heed framhåller som en viktig pusselbit i både hans och Skellefteås framgångar.
– Under sommarträningen tränar vi otroligt hårt. Även under säsongen försöker vi bibehålla det hela tiden för att vi ska orka spela långa tuffa matcher och hålla upp tempot hela tiden.
– Skellefteås coacher är väldigt bra på att lägga upp och förbereda oss både inför och under säsongen.

Som backpartner den här säsongen har Tim Heed i första hand haft tjeckiske landslagsbacken Martin Sevc. Alltså samme Sevc som var backpartner till John Klingberg innan han åkte över till NHL via en säsong i Frölunda.
– Martin har betytt mycket. Det är en jäkla trygghet och säkerhet att ha honom bredvid sig. Man vet att han alltid backar upp mig och finns där.
– Han kommer alltid med råd och tips samtidigt som han är en väldigt bra kille. Dessutom har han lite städgumma till mig då jag strular till det. Det är verkligen perfekt att ha honom vid sin sida.

Frågan är om Heed nu kan komma att ta samma resa till NHL som Klingberg har gjort. Han draftades av Anaheim 2010 och skrev sedermera på ett kontrakt med klubben. Något spel i Nordamerika blev det emellertid aldrig och när han skrev på för Skellefteå inför förra säsongen valde Ducks att släppa rättigheterna till svensken.
Jan-Åke Danielson, scout för Anaheim, förklarar:
– Vi fick lov att ta ett beslut samtidigt som vi hade många kontrakt och därför tillhör han inte oss längre. Tim har gjort väldiga framsteg senaste två säsongerna i Skellefteå och vi är glada för hans skull att det går så bra för honom. Det är också ett bevis för att vi inte var rätt ute från början när vi tog rättigheterna på honom.

Kan det bli aktuellt från Anaheims sida att ändå skriva kontrakt med honom framöver?
– Det möjligheten finns alltid, men vi har 29 andra lag där ett eller några antagligen är intresserade av honom just nu. Det kan bli tufft, men så som det blev var vi tvungna att ta ett beslut och därför tillhör han inte oss längre.

Tim, hur tänker du själv kring att Anaheim släppte rättigheterna för dig?
– Först och främst var det kul att draftas och allt sådant. Sedan kände jag att Skellefteå var rätt steg för mig att ta och då bröts kontraktet med Anaheim. Nu är jag fri att gå var jag vill om det skulle dyka upp något, men just nu har jag fokus på Skellefteå och att göra det så bra som möjligt här.
– Skulle det dyka upp något så skulle det vara en bonus och något som jag får tänka på då. Just nu känns Skellefteå bäst och det var också därför som jag förlängde kontraktet. Man får bra träning och utveckling här.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

RÄKNAR INTE MED VM-SPEL

Så här långt har inte Tim Heed fått några konkreta förslag från någon NHL-klubb trots den mycket fina säsongen.
– Jag har inte pratat med någon och jag har egentligen inte heller lagt någon fokus på det. Jag har bara fortsatt koncentrera mig på Skellefteå och att spela en så bra hockey som möjligt.
– Sedan har jag hört att det varit folk och tittat, men det gör man ju å andra sidan på alla spelare. Så det är inget jag har lagt någon större tid och kraft vid.

Det är ett VM nere i Prag snart, är du sugen på att vara med där om du får chansen?
– Det också något man får ta senare. Det är en otroligt tuff konkurrens och det finns många bra backar både på den här sidan pölen men även på andra sidan. Antagligen kommer det också loss några från NHL.
– Vi får se om det fortsätter att gå bra under slutspelet för mig. Som sagt var så finns det så många bra spelare, men skulle jag få chansen så skulle det vara en bonus såklart. Men landslagsspel är ingenting som jag tänker på just nu.

Du var med och vann SM-guld redan förra säsongen, vad är ditt starkaste minne från den resan?
– Ja, du… Jag spelade inte så jättemycket (två matcher under hela slutspelet), men man fick se vad som verkligen krävs för att gå hela vägen. Vi är några stycken kvar som var med och vann i fjol och vi hoppas att kunna ta med den erfarenheten och känslan till i år och förvalta det på bästa sätt.

Vad krävs det av er om ni ska vinna SM-guld även den här säsongen?
– Det är att vi spelar ett jäkla bra spel rakt igenom och att vi är konsekventa i allt det vi gör. Vi får inte bjuda på speciellt mycket. Ett hårt jobb, att man offrar sig för laget och allting.
– Det gäller att man lägger all prestige åt sidan och fokuserar allt på laget.

Fast du skulle väl inte ha något emot att avgöra en sista SM-final för säsongen om några veckor?
– (Skratt) Det hade inte varit helt fel, men så länge vi vinner spelar det egentligen ingen roll. Men självklart hade det varit en kul grej att få göra det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL