Axel Holmström
Skellefteå AIK

Slutspelshete 18-åringen sänkte Linköping

ANNONS

Skellefteå hade inga större problem att plocka hem den första semifinalen mot Linköping. Man vann med 5-2 och fick se slutspelshete 18-åringen Axel Holmström bli matchvinnare med sina två mål i andra perioden.
– Jag har fått kämpa hårt och slita för min plats, men det känns otroligt skönt att ha en plats och få vara här och spela, säger Holmström.

Skellefteå vann den första semifinalen mot Linköping med 5-2 i en match där man hade ledningen i runt 55 minuter av matchen.
Patrik Zackrisson gick runt köksvägen och satte 1-0 i fjärde minuten och när Jonas Junland kvitterade med ett mäktigt slagskott senare i perioden tog det bara en och en halv minut innan Janne Pesonen sköt tillbaka Skellefteå i ledningen.

Men den som avgjorde matchen var slutspelshete Axel Holmströms andra period. Han sköt både 3-1 och 4-1 och visade att de där fem poängen han gjorde i kvartsfinalserien mot Brynäs inte direkt var en tillfällighet.
– Jag har fått kämpa hårt och slita för min plats, men det känns otroligt skönt att ha en plats och få vara här och spela, säger Holmström till TV12.

Första målet klev han runt på vänstersidan och slängde in pucken högt på närmaste stolpen när David Rautio gick bort sig en smula i täckningen. Vid det andra dunkade han stenhårt in pucken från backposition i PP efter att ha fått väldigt lång tid på sig att sikta in sig.
– Nja… men det klart man scoutar målvakterna. Första är han låg och jag lägger upp i krysset. På andra sen får jag kanske sikta för mycket, men jag sätter den högt, svarade han på frågan om det var en uttalad strategi att sätta puckarna till vänster om LHC-målvakten.

”JAG HOPPAS VI HAR MER ATT GE”

Kent McDonell reducerade till 2-4 nio minuter in på sista perioden, men det dröjde inte ens en minut innan John Norman släckte det lilla hopp om spänning i matchen som LHC gav vid reduceringen.
– Skönt så klart att få vinna och ta hem första matchen. Nu är vi inne i matchserien, säger kaptenen Erik Forssell som inte var överdrivet nöjd med insatsen.

– Jag hoppas att vi har mer att ge, för det är ingen jättebra match vi gör. Vi är effektiva och Mackan är bra där bak. Det finns lite att hämta i passningsspelet bland annat, men det är en helt okej match.

LHC-tränaren Roger Melin sade redan inför tredje perioden att man mest bara ville avsluta snyggt och att det inte var så noga om man kom ikapp eller inte.
– Vi får försöka avsluta matchen snyggt. Sen om vi gör tre mål eller inte får vi se, men det är mindre viktigt.

Efter matchen var han, som alltid, också väldigt lugn.
– Det är bara första matchen i en sjumatchersserie. Vi får ta det för vad det är. Vi skapar väldigt mycket målchanser. Det var en öppnare match än vad jag trodde, men vi släpper ju till väldigt mycket chanser också. Men vi får ta med oss det goda, att vi skapar mycket chanser.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch