Joel Lundqvist.
SHL

Kaptenen som är bäst när det gäller: ”En gladiator för oss”

ANNONS

Ifrågasatt och kritiserad. Joel Lundqvist har lagt den tunga hösten bakom sig och blivit ledaren som drivit Frölunda till semifinal.
– Han är en gladiator för oss, säger tränaren Roger Rönnberg till hockeysverige.se om kaptenen som är bäst när det gäller.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vad betyder en lagkapten för sitt lag? Det enkla svaret på den frågan är antagligen att ju bättre spelare personen är på isen, ju större betydelse har personen för laget. Joel Lundqvist är inte den mest talangfulla spelaren i SHL. I alla fall inte om man mäter talang utifrån gängse parametrar som offensiv skicklighet och spelsinne. Tittar man däremot på egenskaper som vilja, inställning och driv har han få övermän. Och det är just attityden som gör honom till en sådan viktig spelare för Frölunda.

I serien mot Luleå var det han som satte ned foten när laget hade hamnat i underläge 1-3 i matcher. Lundqvists väldokumenterade brandtal efter förlusten i Norrbotten i match fyra blev ett uppvaknande för hela laget. Han påpekade tydligt att Frölunda hade varit det spelförande och bättre laget i serien och att man hade goda möjligheter att vända på steken om man bara behöll tålamodet. Sedan gick 33-åringen själv ut på isen och visade vägen även där, något som möjliggjorde den imponerande vändningen och bäddade för avancemanget till semifinal.
– Han är en gladiator för oss. Han leder hela föreningen och är ju vår absoluta ledare. Hans betydelse kan aldrig underskattas, säger tränaren Roger Rönnberg till hockeysverige.se.
– Ett lag som har en sådan lagkapten kan gå långt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”NÄR DET BLIR BLODRÖTT FÖR ÖGONEN BLIR DET INTE BRA”

Spelmässigt hade Joel Lundqvist en tung höst, märkt av skador och skavanker. När Pär Mårts tog ut honom i landslaget inför Channel One Cup var det många som rynkade på näsan, men de som hånflinade då har tvingats ändra uppfattning. Efter nyår har veteranen stegrat och hittat helt rätt. När Joel Lundqvist ser tillbaka på det i dag kan han till och med minnas när den personliga vändningen kom.
– Vi mötte Örebro hemma och var överallt och ingenstans. Jag åkte och jagade mycket i mitt spel, men när vi justerade det och fick mer struktur i spelet utan puck började det kännas mycket bättre. I slutspelet har det blivit ännu bättre, säger han.

Roger Rönnberg har också sett en tydlig förändring i kaptenens spel. Han hävdar att tålamod och harmoni är nycklarna bakom lyftet.
– Han har hittat ett annat lugn i spelet. Joels största utmaning är att han vill för mycket. Han har så mycket känslor och är en sådan jäkla krigare att när det blir blodrött för ögonen på honom brukar det inte bli så bra. Men nu har han klarat av att hålla sitt fokus sju matcher i rad och lett sitt lag på ett förnämligt sätt, lyder tränarens analys.


Lasch och Lundqvist. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

En annan person som har fått speciell insyn i hur kaptenen har lyft sig är Ryan Lasch. Amerikanen hade en tung start på slutspelet och fick kritik för att vara en spelare som inte klev fram när det blev allvar. När Roger Rönnberg bytte plats på Lasch och finländaren Artturi Lehkonen fick han plats intill Lundqvist och Mats Rosseli Olsen. Då blev dynamiken betydligt bättre och det lossnade för Lasch som sköt två av målen i Frölundas 4-2-seger i den sjunde och avgörande matchen mot Luleå.

”HAN HÖJER NIVÅN I DITT EGET SPEL”

– Det där bytet var perfekt för oss. Vi gjorde det efter tre eller fyra matcher och det gav energi till båda kedjorna, båda kedjorna började spela bättre, säger Lasch som tidigare hade kamperat ihop med Mattias Janmark och Robin Figren.

Ryan Lasch vittnar också om vilken enorm betydelse Joel Lundqvist har för laget.
– En veteran som Joel har vunnit tidigare och han vet vad som krävs. Han är en vinnare och det är han som utgör fundamentet i laget. När man får spela med en sådan kille kommer det att höja din egen nivå i spelet eftersom du känner press att jobba lika hårt som han gör. Jag tror att det har varit en nyckel för mig, säger han.

I eftermiddag startar nästa etapp i slutspelet för Joel Lundqvist och Frölunda. Växjö är motståndare när semifinalspelet startar i Scandinavium. Om man ska dra några slutsatser utifrån grundseriens möten lagen emellan blir det en jämn serie. Frölunda vann tre av fem matcher – alla med uddamålet.
– Det är ett skickligt lag, så det blir annorlunda matcher jämfört med mot Luleå. De har ett högt tempo och sitter på en del spetsspelare där. Det blir nog bra hockey för publiken, för det brukar svänga mycket, tippar Joel Lundqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch