Jens Olsson.
SHL

Malmö är säkra på sin sak: ”Vi kommer att spela en sjumatchersserie”

ANNONS

Malmö står med ryggen mot väggen inför kvällens drabbning mot Leksand på hemmais. Förlust hemma i Malmö Arena innebär att jättesatsning mot SHL har misslyckats. Vid seger får man ytterligare en chans att ta klivet uppåt i seriesystemet. Det är precis vad lagets back Jens Olsson räknar med.
– Vi har varit inställda redan från första matchen på att vi kommer att spela en sjumatchersserie, säger han till hockeysverige.se.

Om några timmar har Malmö möjligheten att kvittera kvalmatchserien mot Leksand till 3-3. En av skåningarnas viktigaste spelare är den 30-årige backen Jens Olsson. Det vara nära att hans säsong tagit slut i början av mars då Rögles Jakob Lilja överföll honom bakifrån.

Nu har Olsson kommit tillbaka och leder matchseriens poängliga med fem assist. Fast framför allt har han bidragit med ett mycket stabilt defensivt spel, trots att han fortfarande kan känna av smällen som han fick mot Rögle.
– Det är näst intill hundra procent tycker jag ändå. Det är lite ömt efter matcher och när man fått anstränga sig lite. Annars är det som vanligt, berättar Jens Olsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är i alla fall inget som hindrar mig i mitt vardagliga liv eller på matcherna. Det är mer efter matcherna som man är lite trött i kroppen.

Nu har jag inte kollat statistiken, men varför tror du att det har blivit mer hjärnskakningar och brutalare huvudtacklingar just den här säsongen?
– Generellt kan man säga att hockeyn har blivit snabbare och man ska fatta beslut på några hundradels sekunder samtidigt som hockeyn blivit mer fysisk. Sedan handlar det om brist på respekt och att ta hänsyn till den man tacklar.
– När man tacklar någon bör man tänka efter en gång innan, om spelaren står farligt till och så vidare. Klart att det ibland kan vara svårt under spelets gång, men vissa tacklingar man sett på TV har inte varit snygga. Då undrar man lite vad som försiggår i huvudet på dom spelarna som gör det här.

Pratar ni i Malmö något om just det här problemet och respekten vid tacklingsögonblicket?
– Inte direkt. Vi spelar en väldigt fysisk hockey och vi ska fullfölja tacklingarna så mycket vi kan, men givetvis på ett schysst vis. Du frågade om vi snackat mycket om hjärnskakningar och så vidare – nej, det tycker jag inte att vi har gjort.
– I och med att vi, som jag sa, spelar en fysisk hockey så ska vi fullfölja tacklingarna. Framförallt då våra forwards i anfallszonen för att få stopp på spelet. Jag tycker att vi har spelare i vårt lag som bedömer dom här situationerna ganska bra och det har inte blivit så många hjärnskakningar när vi har spelat i alla fall.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”DET ÄR VÅRT SPEL SOM STYR DERAS SPEL”

Inför kvällens match i Malmö Arena leder Leksand matchserien med 3-2 och kan alltså avsluta både deras och Malmös säsong i kväll. Det har handlat om små marginaler i samtliga matcher menar Jens Olsson och tror att det blir så även ikväll.
– Det har varit ganska öppet. Om vi går tillbaka till senaste matchen vi spelade så fick vi den dit vi ville. Den matchen kunde slutat hur som helst.
– Vi hade några farliga lägen där vi kunde tagit ledningen med 2-1, men i stället får Leksand ett slumpmål, tycker jag, från ingenting. Sedan tog vi lite för mycket utvisningar samtidigt som dom inte fick så många utvisningar mot sig. Vi fick spela mycket i boxplay och det är framförallt vad som har speglat matcherna, powerplay och boxplay. Samtidigt har vår box varit bra. Annars är det bara uddamålsvinster förutom den som vi vann hemma (3-1).

Upplever du att Leksand spelar en annorlunda hockey borta respektive hemma?
– Nej, det är mer vårt spel som styr deras spel lite grann, hur aggressiva vi har varit mot dom. När vi har spelat en aggressiv hockey och fullföljt våra tacklingar i framförallt anfallszonen och fått stopp på deras backar har dom fått det jobbigt. När vi spelat så från början har vi oftast vunnit matcherna.
– När vi vann hemma med 3-1 spelade vi så i sextio minuter och då gav det effekt. Matchen innan det låg vi under med 4-0. Sista 15 minuterna började vi spela aggressivt och fullfölja tacklingarna. Då gjorde vi tre mål, men tyvärr började vi det spelet lite för sent.

Malmö har spelat mycket matcher mot slutet med kvalserien och nu då direktkvalserien, men att det skulle börja sätta sina spår håller inte Jens Olsson med om.
– Nej, inte för egen del. Vi har ett självförtroende och en jäkla tro på att vi ska klara detta. Det har vi haft egentligen sedan vi gick in i första matchen.
– Vi fick första matchen dit vi ville och det gav oss ännu mer effekt och tro på att det här kan gå med tanke på hur vår väg hit har varit. Vi har jobbat rätt mycket i motgång under hela säsongen. När vi sedan kom i direktkvalserien har vi fått en väldigt boost i laget och självförtroende. Det tycker jag märks.
– Som svar på din fråga om vi börjar kännas oss trötta så är mitt svar – Absolut inte. Vi har haft ett jäkla go under hela matchserien. Vi är inte slitna samtidigt som det här är säsongens roligaste matcher och då känner man sig aldrig trött. När man förlorat kanske man känner sig lite halvknäckt, men vi känner att vi har kunnat vinna alla matcherna vi spelat och då känner man sig inte så jättetrött.

Både Fabian Brunnström och Eric Himelfarb har under säsongen spelat för Leksand. Givetvis betyder det lite extra för båda två om man kan slå Leksand.
– Dom driver inte på laget mer än någon annan. Givetvis vill båda visa Leksand att dom tog ett felbeslut som inte behöll dom kvar. Samtidigt är dom jätteglada över att vara i Malmö och få spela mot Leksand. Alla driver på den här gruppen och är glada över att vara i den här situationen.
– Vi har en ypperlig chans att nå det målet vi satte upp i början av säsongen även om vi ligger under med 3-2 i matcher.
 
Det kan vara säsongens sista match för Malmö, men någon speciell press över det faktumet känner inte den Pantern fostrade backen.
– Jag har inte alls tänkt i dom banorna, att det här skulle kunna bli sista matchen. Absolut inte. Det snacket är det inte heller i omklädningsrummet. Vi är helt inställda på att vinna matchen imorgon (läs: idag) och göra bra prestationer.
– Vi har varit inställda redan från första matchen på att vi kommer att spela en sjumatchersserie. Det skulle vara konstigt om man tänker att det skulle kunna vara säsongens sista match för då kanske man släcker hoppet lite. Vi ska vinna sjätte matchen och jag är helt hundra på att vi kommer att göra det och få en sjunde och avgörande match uppe i Leksand på torsdag.
– Som du sa så måste vi först och främst vinna. Det kommer att bli en jäkla fajt, men också riktigt, riktigt roligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL