SHL

Hans första uppdrag: ge SHL-nykomlingen rutin

ANNONS

I går presenterades han som ny sportchef för SHL-nykomlingen Karlskrona. För hockeysverige.se berättar Michael Sundlöv om varför han tog jobbet, vad som krävs för att etablera KHK som ett stabilt SHL-lag och vilka typer av förstärkningar klubben kommer att behöva.
– Vi måste försöka hitta lite spelare som varit i och verkat kring SHL, säger Michael Sundlöv.

Efter 3–1 i matcher mot Västerås i den Hockeyallsvenska finalen blev Karlskrona HK för ett par veckor sedan klara för sin första vistelse någonsin i SHL. I går presenterade klubben såväl sitt första nyförvärv som en kontraktsförlängning, men också en ny sportchef i förre Brynäs-diton Michael Sundlöv.
– Det är en spännande utmaning, en fantastisk stad och grymma människor som jobbar där nere. Att få vara en del av det och fortsätta utveckla Karlskrona kändes som en riktigt härlig och rolig utmaning, säger Michael Sundlöv till hockeysverige.se.

Av föreningen har den nye sportchefen idel positiva omdömen.
– De människor jag har träffat i föreningen, de brinner ju, och även om inte organisationen är SHL-mässig än så är människorna mer än väl SHL-mässiga. Att de brinner är en sådan sak som gör att man vill vara där. Vi ska inte heller underskatta det Karlskrona har gjort, de har ändå tagit sig till SHL och det ska vi gå vidare på. Jag får vara en bricka och försöka bidra med den erfarenhet jag har.

För erfarenhet, det har Michael Sundlöv. Förutom tolv SHL-säsonger som målvakt i Brynäs har han gjort tio som sportchef i samma klubb. Dessutom har han under det senaste året varit scout åt Winnipeg Jets.
– En del erfarenhet hoppas jag kunna tillföra, det som jag har gått igenom och gjort i Brynäs tillsammans med dem och de människorna där, samt det jag haft med mig från min hockeykarriär. Jag hoppas som person kunna tillföra engagemang och lidelse för det jag håller på med, säger han.

KRÄVS STENHÅRT JOBB
Nu börjar arbetet med att försöka etablera Karlskrona som ett stabilt SHL-lag.
– Målet var att nå SHL 2020 men de kom dit tidigare så nu får man ta det lite baklänges och försöka sätta allting för att försöka vara ett stabilt SHL-lag i efterhand istället för i förhand, säger Michael Sundlöv.

Vad krävs för att ni ska kunna etablera er i SHL?
– Det kommer krävas ett stenhårt jobb varje dag från alla människor runt omkring till oss spelare och ledare och en ödmjukhet inför det vi ställs för. Att vi kan lära oss någonting varje dag, och sen är det i mars-april som vi ska se till att vi är ett SHL-lag, om det så är att vi har klarat oss genom en bäst av sju-serie, säger han.

Michael Sundlövs kontrakt gäller från första maj och han räknar först då med att vara på plats mer permanent. Men truppbygget har redan börjat, både med och utan den nye sportchefen.
– Vi satt i går innan jag åkte hem och tittade på truppen och vad vi kan tänkas få in och vad vi behöver för någonting. De har börjat långt innan dess, nu ska jag sätta mig in i vad de vill och vad de har för tankar.

BEHÖVER RUTIN
Sundlöv tror redan nu att det lär behövas mer SHL-rutin.
– Det finns många spelare redan nu som har kontrakt, framförallt på forwardssidan, men sen är det framförallt vad vi kan och har möjlighet att tillföra ekonomiskt. Och naturligtvis, om man tittar på truppen, så är det inte många som har SHL-matcher över huvud taget så det är klart att vi måste försöka hitta lite spelare som har varit och verkat i och kring SHL för att bygga och skapa en starkare trupp. Samtidigt, igen, ska man inte underskatta det Karlskrona har gjort för att komma dit de är i dag, så vi ska bygga vidare på det.

Snart kommer Karlskrona hålla en try-out inför nästa säsongs J20 SuperElit, dit cirka 250 spelare har anmält sitt intresse. Michael Sundlöv tror att det finns punkter som kommer att locka spelare även till seniorlaget.
– Det är naturligtvis lättare att få spelare till topplag i SHL än till en nykomling. Men vi har saker som borde kittla för att komma till Karlskrona, både vad gäller träningsmöjligheter och under Miro Zalars ledning. Han har gjort ett oerhört jobb med många spelare som har kommit dit, och det borde vara en sak för spelare som suktar efter att komma vidare sportsligt. Jag tror det kan finnas möjligheter för oss att få dit de spelartyper vi vill, säger Michael Sundlöv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL